Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

1. Myslim grafy, den,dva dozadu, nakolko ak nestihnem na Broco uzatvorenie, cca 23,15, tak sa uz k tym hodnotam na druhy den nedostanem.
3. Stop loss bol nastaveny tak,ze aj ked ho cena pretne,tak som mal byt v zisku, z Broco mi prisiel confirmation mail o zisku a vzapati,konfirmacny email, kde uz bola strata, obchod pokracoval dalej aj napriek tomu ze bol nastaveny S/L

• 1 month later...
Odesláno

Zdravím ostatní obchodníky,
nevíte někdo, pokud je na stránkách burzy uvedeno najednou toto:

0400 CT – Regular CME Globex open for trade date Monday,Sep 6
1500 CT – Regular CME Globex close for trade date Monday, Sep 6

jestli je tedy v pondělí burza otevřená, nebo ne? Jestli se dá v pondělí obchodovat např. Russel?

Děkuju, Miloš.

• 2 months later...
Odesláno

Zdravím, dovolím si položit taky jeden triviální dotaz.
U Interactivebrokers na NYBOT Russell 2000 Mini Futures je Intraday Initial 2813,- USD a Intraday Maintenance 2250,- USD.
Chtěl bych se zeptat na dvě věci.
1) Pokud mám u Interactivebrokers účet ve výši 10 000,- USD a otevřu jednu pozici (nakoupím jeden kontrakt) bude mi na mém účtu zablokována částka rovnající se součtu oněch dvou marginů tedy 5063,- USD?
2) Pokud ano zbude mi tedy na účtu cca 5000,- USD. V případě že trh nepůjde mým směrem, bude se průběžná ztráta odečítat z těchto zbylých 5000,- nebo z těch blokovaných na margin?

Předem děkuji.

Odesláno

to cyberice:

bude Vám zablokován pouze jeden margin. Myslím, že initial. Z čeho se odečítá případná ztráta, to nevím. Nevím to, protože to podle mě není podstatné. Ihned jak vystoupíte, budete mít adekvátní vypořádání už na účtu, takže výsledek bude pořád stejný.

Odesláno

drvr Napsal:
-------------------------------------------------------
> to cyberice:
>
> bude Vám zablokován pouze jeden margin.
> Myslím, že initial. Z čeho se odečítá případná
> ztráta, to nevím. Nevím to, protože to podle mě
> není podstatné. Ihned jak vystoupíte, budete mít
> adekvátní vypořádání už na účtu, takže výsledek
> bude pořád stejný.
>
> Úspěšný trading
>
> Veronika

Chci pochopit jak to funguje. Neodvažuji se jen "myslet" když jde o moje peníze. Chci vědět. Třeba ve kterou chvíli přichází tzv. Margin call atd...ale děkuji.

Odesláno

mira_k Napsal:
-------------------------------------------------------
> cyberice,
> občas je dobrý i myslet
> www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/margin
> y.html
>
> margin call je výzva brokera k doplnění prostředků
> na účtě, jinak dojde k uzavření pozice
>
>
>
> "keep it simple"

Víte, u nás se říká "myslet znamená hov... vědět" ;)
Co se týká článku, tak ten samozřejmě znám. Ovšem i podle diskuze u něj, se zdá že ne všecho v něm je úplně jasné. Rád bych ale jasno měl, proto jsem položil polopaticou otázku a doufal v polopatickou odpověď :)

Ohledně margin callu. Ptal jsem se kdy přichází ne co to je.

Doufám, že co jsem napsal, nezní moc nabubřele. Pokud ano omlouvám se
;) za odpovědi jsem samozřejmě vděčný.

Odesláno

cyberice,
OK, tak ještě jednou ..

margin call je výzva brokera k doplnění prostředků na účtě, jinak dojde k uzavření pozice ... tj přichází v době, kdy nemáš na účtě dost prostředků k pokrytí další ztráty, u intraday je to dost formální, protože stejně nestihneš peníze doplnit, tak jakmile nejsou prostředky, pozici broker uzavře

btw: obávám se, že bez myšlení těžko uspějete, nejen v tradingu :)

Odesláno

> U Interactivebrokers na NYBOT Russell 2000 Mini Futures je Intraday Initial 2813,- USD a Intraday Maintenance 2250,- USD.
> Chtěl bych se zeptat na dvě věci.
> 1) Pokud mám u Interactivebrokers účet ve výši 10 000,- USD a otevřu jednu pozici (nakoupím jeden kontrakt) bude > mi na mém účtu zablokována částka rovnající se součtu oněch dvou marginů tedy 5063,- USD?
> 2) Pokud ano zbude mi tedy na účtu cca 5000,- USD. V případě že trh nepůjde mým směrem, bude se průběžná ztráta odečítat z těchto zbylých 5000,- nebo z těch blokovaných na margin?

cyberice:
Jestli chceš "vědět" a ne "myslet", tak začni nejdřív od toho "myslet": Kde asi tak najdeš požadované informace, které se můžou lišit (a liší) u každého brokera? Správně, na stránkách tvého brokera. Z tvého příspěvku předpokládám, že máš brokera IB.
Na IB stránkách individuals.interactivebrokers.com/en/p.php?f=margin&ib_entity=llc
(resp. přes hlavní menu Trading / Margin) si přečti všechny záložky které tě zajímají nebo se tě týkají. Máš tam velice jasně popsáno co je margin, jaké jsou marginy, jak se počítají, kdy se počítají, kdy ti zlikviduje pozici, jestli a kdy dostaneš margincall, kdy máš blokován intraday a kdy overnight margin atd - prostě naprosto všechno co tě může i nemusí zajímat - doporučuji zejména záložku Overview - Intoduction, Calculation, Examples.

Na záložce Futures, kde jsou popsány výše jednotlivých marginů pro futures obchodovatelné přes IB, jsou pro každý futures uvedeny 4 marginy - Intraday Initial, Intraday Maintenance, Overnight Initial, Overnight Maintenance.
Initial margin jsou peníze, které musíš mít volné (budou ti zablokované) abys mohl vstoupit do nového obchodu (margin je uváděn vždy pro jeden kontrakt). Maintenance margin je hranice, pod kterou nesmí prostředky poklesnout, jinak ti broker pozici zavře. IB žádné klasické margincally nedává, dostaneš jen warning když se přiblížíš limitu a pak ti zavře pozici - jakým způsobem, kdy, v jakém pořadí - vše tam máš detailně popsáno. U většiny futures má IB stejnou výši marginů, jaké určuje burza, kde se futures obchoduje. U drtivé většiny je Intraday a Overnight margin stejně velký, pouze u vybraných futures (patří mezi ně e-mini na akciové indexy) je u IB Intraday margin poloviční než klasický margin (tj. než Overnight). Jejich seznam je na záložce Futures v sekci Futures - Intraday Margin Requirements a dole na té samé stránce máš přesně napsáno od kdy do kdy ti blokují Intraday a kdy Overnight marginy (jiný broker to samozřejmě může mít jinak). Pro otevření nové pozice musíš mít volné peníze ve výši Initial marginu, a tvoje "tržní hodnota" nesmí poklesnout pod maintenance margin, jinak ti to IB zavře. Detaily máš jasně popsané na uvedných stránkách.

A teď k tvému příkladu:
Russell 2000 Mini Futures má marginy 2813 / 2250 / 5625 / 4500 USD per contract (Poznámka: velikost marginů se může občas změnit a taky se to děje - při období velké volatility na trhu burza zvyšuje marginy a IB neprodleně reaguje stejně)
Takže když máš na účtu 10 000 USD cash a otevíráš pozici v době, kdy platí intraday marginy, tak ti zablokují 2813 USD, pokud ji otevíráš v době kdy intraday marginy neplatí, tak ti zablokují 5625 USD (obojí jsou Initial marginy). Pokud jsi pozici otevřel během RTH a budeš ji držet až do konce dne příp. ještě déle, tak ti zablokují Overnight margin místo Intraday marginu.
Když půjde cena proti tobě, tak průběžná ztráta se odečítá z těch volných peněz a blokovaný margin se nemění. Až žádné volné peníze nebudeš mít, tak se začnou odečítat od blokovaného marginu. Až klesne na hodnotu maintenance, tak je Game Over a broker ti zavře pozici. Důvodem je to, že se futures oceňují tzv. mark-to-market, takže nemůžeš mít tak jako u akcií tzv. "papírovou ztrátu" a říci si, že až se to otočí správným směrem, tak to zavřu v zisku. Díky mark-to-market oceňování se ti peníze připisují a odepisují každý den.

Odesláno

Ještě pár nevyžádaných rad pro všechny začínající obchodníky, kteří to myslí s obchodováním vážně:

Obecně:
- Přečtěte si důkladně informace na webu vašeho brokera (jaké futures lze přes něj obchodovat, jaké jsou jejich symboly, velikost marginů, velikost poplatků, ...) Mnoho důležitých informací je kontextově závislých na konkrétním brokerovi.
- Přečtěte si důkladně informace na webu burzy, kde obchodujete (specifikace kontraktů, které chcete obchodovat – kolik dolarů je jeden bod, jak je velký jeden tick, kolik ticků má jeden bod, jakou hodnotu má jeden kontrakt, jaké kontraktní měsíce se obchodují, kdy se přerolovává, kdy končí kontrakt, jestli se obchoduje elektronicky nebo na pitu, obchodní hodiny burzy apod.)
- Naučte se používat Google – všechno co chcete vědět se dá najít. Naučte se volit správnou kombinaci klíčových slov, hledat na konkrétním webu, hledat soubory s konkrétní příponou (např. všechny pdf soubory na webu www.xyz.com najdete tak, že do googlu zadáte filetype:pdf site:xyz.com). Vím, že dneska je IT gramotnost vysoká, ale někdy mám dojem, že hodně lidí nezná ani nejnutnější základy.
- Naučte se aspoň trochu angličtinu – AJ je lingua franca financí, většina relevantních informací k tradingu je v AJ. Znalost AJ vás posune neuvěřitelným způsobem dopředu v tradingu, mnohem více než byste si mohli myslet – díky přístupu k jinak nedostupným informacím.
- Používejte mozek – rozlišujte informace podle kvality zdrojů, srovnávejte různé zdroje, pochybujte, přemýšlejte, sledujte kdy byla informace „vydána“ – mnoho věcí se během času mění, zjistěte si aktuální stav.
- Uvědomte si, že všechno se vším souvisí – to jak se chováte v tradingu a v ostatních oblastech života

Dotazy:
- Snažte se pečlivě formulovat dotaz, aby bylo zřejmé jestli a na co se vlastně ptáte
- Uvědomte si, že nikdo vám nevidí do hlavy, takže když se na ptáte na něco technického, tak uveďte co nejvíce podrobností relevantních k problému – jakého brokera, jaká platforma, jaký datafeed atd.
- Ověřte si odpovědi na váš dotaz – nikdy nevíte kdo vám odpověděl a co vlastně skutečně ví a co si jen neopodstatněně domýšlí

Berte v úvahu výše uvedené a pak se teprve ptejte na to, co vám není jasné, jinak se nedivte, že nedostanete užitečné odpovědi a diskuze se utápí v chaosu dezinformací, případně se pořád dokola mlátí prázdná sláma – jeden mluví o voze a druhý o koze.

Všechno tohle už tady bylo stokrát řečeno, ale není na škodu to čas od času připomenout.

• Líbí se 1
Odesláno

Heron
díky moc.

přiznám se že s překladem jsem trochu bojoval.

to co mi nebylo jasné sem našel v této tvojí větě: Až žádné volné peníze nebudeš mít, tak se začnou odečítat od blokovaného marginu.

Ještě jednou díky!

• 2 týdny později...
Odesláno

Hezky uplnkovy vecer Vam tady vsem preju:)))) moc bych si pral a byl to muj sen od malicka obchodovat stim krasnym zlutym materialem jako je ZLATO a tak mam takovej trivialni dotaz:)))) je mozne kdyz budu mit ucet u nejakeho brokera, ktereho bych si od vas nechal doporucit...a tak2700euro zda muzu obchodovat jeden Tik, aby byl treba 10euro a nebo je tam jiste dana hranice??? moc Vam dekuji a pokud mi poradite budu vam cely zivot vdecny a jednou si urcite vzajemne budem moci pomahat...preci system by tady mohl fungovat bez tech papirku:)))))a take jsem slysel ze je nake mini gold, nevite nahordou jak je tam vysoky Margin???? preju Vsem uspesne obchodovani a mnoho uspechu ve svem osobnim zivote a predem vam moc dekuji za radu...Honzin :)

• Vytvořit...