Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj ,

to: Luboš

Hele to se potom nechovají jako Commercials ale spíš jako klasický spekulant . Děláš mi v tom pěknej bordel (haha) :)Myslel jsem že Commercials nakupují nebo prodávají surovinu jako takovou , vždyť jsou to vlastně zajišťovatelé nebo ne ?
Asi si to všechno budu muset ještě jednou projít od samého začátku jinak se dopustím nějaké zásadní chyby která bude generovat další a bude z toho pěknej gulášek .

• Odpovědí 301
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

To: Luboš, Renda,

no jestli já to dobře chápu (i když v tom mum taky pěkný guláš), tak samozřejně surovinu nakupují, ale až při FND nebo LTD přímo na parketu. Tak je asi chápaný ten spotový trh. Takže jejich nákupy, případně prodeje se na futures neobjeví, protože ty kontrakty se obchodují přímo, jako když jdu koupit hosky do krámu a platím rovnou??
díky za vysvětlení

Mirek

Odesláno

Ahoj Rendo, Mirku...
Moc by mě mrzelo, kdybych Vám v tom dělal bordel. Pokud se budeme bavit o futures, tak commercials nespekulují. Ale je třeba si uvědomit, že vstupování do pozice ( u comm) není prodávání fyzického zboží, ale zajišťování. Jistliže jedna strana neotevře stejný počet pozic , jako druhá strana (pořád mluvíme o comm) tak to neznamená, že jedna strana neobchoduje se surovinou, ale pouze to, že si nezajišťuje cenovou hladinu obchodu v budoucnosti.
Jak já jsem to pochopil, tak ukončení pozice comm může být v podstatě dvojí. První jak výše píše ( to je spojení !) Mirek, že nechají kontrakt projít FND A LTD a pak plní povinnosti vyplývající z kontraktu. Nebo uzavřou pozici před FND, vyrovnají schodek ( nebo zinkasují zisk) a zboží zrealizují "napřímo". Kdy používají jaký způsob, neřeším. Vše má asi svá pro a proti, ale výsledný efekt je pro zajišťovatele stejný.
Pokud zajišťovatelé spekulují , pak používají opce. Opce (pro comm) je čirá spekulace na zajištění v budoucnosti.
Pokud se opcemi nezabýváte, a nemáte úplně jasno s chováním comm ve futures, pak bych se spekulacemi comm v opcích zatím nezabýval, jen si hlídejte v COTu týden , kdy expirují opce, ty můžou zdánlivě pohnout čísly , a přitom jde o pozice dávno otevřené ( a tudíž promítnuté do ceny) v opcích.

Odesláno

To: Luboš

díky za odpověď. Chtěl jsem se ještě zeptat, jestli jsi to všechno nastudoval vlastní pílí a úsudkem ze sledování COT po dlouhou dobu, či existuje nějaká, byť anglická, literatura ohledně COT (kromě zmiňovaného LW a jeho knihy), ze které jsi čerpal informace.
Podle tvého vyjádření ukončení to ale vypadá, že ony vytoužené dolárky nám přinášejí skutečně zajišťovatelé a spotřebitelé, jak psal dříve Radim, a někdo to tu popřel. Protože jak jsem o tom uvažoval, obchody na burze vlastně končí vyrovnáním závazků (dodáním zboží) za určitou cenu a tu mezi sebou vyrovnávají zajišťovatelé na straně spotřebitelů.
No musím ještě hodně dlouho studovat, abych měl ve věci jasno, ale pomalu a po trnité cestě poznání se blížím "osvícení".
Informace COTu jsem začal sbírat teprve nedávno, takže na nějaké vlastní hodnocení zatím není dost informací, ale předpokládám, že snad se brzy budu moci zapojit do diskuze.

Zdraví Mirek

Odesláno

Ahoj Mirku,
odpovím ti na tvoje dotazy : když by sis prošel tuto vlákno od začátku a přečetl sis moje cca 2 první příspěvky , zjistíš , že v prosinci 2005 jsem o COT nevěděl vůbec nic. Dokonce jsem měl tendenci snažení pionýra Greenhorna bagatelizovat. Pak mě trošku "vytahal za ucho" Tomáš a já se rozhodl se na ten COT podívat. Princip zajištění na burze je popsán v celé řadě článků. V české literatuře je to přehledně popsané v knize stokrát prokletého prof. Jílka. Dvacet let jsem prakticky obchodoval. Takže jsem jen sedl , vzal tužku a papír a přemýšlel, jak bych se zachoval já, kdybych byl na místě těch "sedláků". Nebo těch zpracovatelů , kteří na burze nakupují ( zajišťují nákupy). A pak se ti to začne rýsovat před očima samo. Nic než selskej rozum jsem nezapojil ( a tím disponuje , až na vzácné výjimky, tady na finančníkovi každý).
Co se týká spotřebitelů, tak to jsem Radimovi oponoval já. Já, když používám výraz spotřebitel, tak tím myslím spotřebitete komodity= long comm= nákupčí... Úvaha, že zisky na burze zaplatí konečný spotřebitel finálního produktu je dle mě nesprávná. To vyplývá z podstaty otevření pozice na burze. Vždy je jedna dlouhá proti jedné krátké, tak o čem diskutovat ? Při pohybu ceny se přesouvají peníze z kapsy jedné strany do kapsy druhé strany. Žádné prachy odjinud tam nejsou.
A poslední věc. Co se týká, článku LW, který sem strčil Zbyněk, tak ten je super. Jednak se mi potvrdilo vše , co jsem pár dní předtím o chování jednotlivých hráčů napsal ( a zdvihlo mi to trošku sebevědomí), a hlavně tam LW vyjádřil to podstatné, k čemu mu COT slouží a jak se dá použít.
Závěrem : COT může být užitečným pomocníkem , ale není to všelék. Myslím si, že daleko větší pozornost si zaslouží studium článků, jako sem dal dnes Tomáš. Tam je zakopanej pes.

Odesláno

To Luboš:

díky za příspěvek, to přelévání peněz samozřejmě beru, to je bez diskuze, ale snad jen do chvíle realizace kontraktu, kdy na konci musí být ten, který nakupuje pro konečného spotřebitele. Jak jsem se díval na grafy v TnT, jednou je konečná cena dost nízko, podruhé vyletí, ale stejně ji musí uhradit nakonec spotřebitel. To jsou samozřejmě úvahy, musím se, stejně jak ty, na to detailně podívat, vzít papír a kreslit.
Jinak ještě jednou souhlasím, že po dobu běhu kontraktu e to pouze přelévání peněz.
Celý COT jsem přečetl několikrát, i jsem si vaše poznámky kopíroval, abych se v klidu mohl zahloubat, ale toho času jaksi je pomálu.
ještě jednou díky
přeji úspěšné obchody

Mirek

Odesláno

Zdravim,

Ja som v svojich uvahach dospel zatial asi k tomuto, pre odhad na trhu v zmysle COT:

1. Ked Com-long nakupuju znamena to ze je dobra cena vseobecne pre com long, znaci to aj to ze je vacsia pravdepodobnost, ze sa cena v buducnosti zvrtne smerom hore. vsimol som si, ze ich zvysena aktivita ma svoj postup v podobe navysovania az po utlm ich aktivity. Na grafe cien to znamena, ze nakupuju v blizkosti supportu. Ma to svoje vynimky ako vsetko. Napr. ked je naduroda alebo nejaka silna fundamentalna sprava pre rast.
2. ked Com- short predavaju obdobne ako u comm.long ale opacne garde.

3. Ten vlnovy balik a otocka- To je to co greenhorn dobre popisal v ramci svojej tabulky, zmena aktivity na stranach commercial a spekulantov do opacnych pozicii.

4. Iba postreh, pomyselny bod obratu, blizka S/R uroven nastava aj vtedy ked si zoberiete Com- long alebo short a ich zmena v navysovani, nieco ako max velkost hodnoty pol sinusovky (jednoducho najvacsi pocet pozicii, ci short - com alebo short-long)

5. LW koeficient pre short-com v pomere s celkovym OI (aktivita hedges), teda ta zmena, dalej ked vieme ze trh sa ukludnil, spomalil tempo a com long zacnu nakupovat, signalizuje to ze trh je asi podkupeny (toto som zatial netestoval)

6. mozny suvis na FND resp. LTD na zvysenie/ znizenie ceny na trhu, tak isto aj tie opcie (zatial som netestoval)

7. nic ma uz momentalne nepada:)

Odesláno

Podle mého to není tak složité ,je to obchodní koloběh jako každý jiný , komplikované je to proto že kdybych používal slova jako prodávající , kupující , a překupník nebylo by tolik zmatků . Musíme si prostě zvyknout nato že se používají jiné názvy , ty je potřeba si zažít do paměti a pak se nám nebude motat to že jsou dvě skupiny Commercials a dvě skupiny spekulantů . Někde jsem před měsícem stáhnul takové vysvětlivky asi na Harpponu, tak pokud se mi podaří to sem přiložit tak to sem vylepím

Odesláno

Nemůžu to odeslat nějak mi to zamrzává , jakmile dám do diskuse nějaký dlouhý článek tak , tak se to zasekne a potom vyskočí hláška server nelze najít .Pokud bych to někomu mohl poslat emailem tak bych to udělal a on by to následně mohl přenést sem do diskuse . Chyba je určitě někde na mém počítači takže potřebuji dobrovolníka - hlásí se někdo ?

Odesláno

Rendo, musím se smát, ta příloha není z Haarponu, ta je ode mě, smolil jsem ji celej víkend někdy v lednu a je tady na vlákně. Ale snad konečně poslouží dobré věci. ;)

• Vytvořit...