Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Mirku!
Jak jsi došel k závěru, že Eurodolar nelze elektronicky obchodovat???
Proč si nedáš do vyhledávání "combined" ? Odpovědí na tuto otázku zde již bylo "hafo".
Není třeba se ptát na totéž pořád dokola!

• Odpovědí 2,9k
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

Hezký den všem.

Pánové, ropa zaznamenala minulý týden skok o více než osm dolarů. Dokážete to vysvětlit, když fundamenty ani TA to nenaznačují? Souvisí to snad s přerolováním kontraktů?

Zdraví Charlie II.

Odesláno

Dobrý den,jako ůplný začátečník bych měl pár dotazů.
Poraďte mi prosím někdo web či program kde budu mít dobré grafy,do kterých budu moct vkládat strategie budu je vidět přímo v grafu jako tady v manulu,kde přímo v grafu vidím S/R dvojté dna,dvojté vrcholy atd.
Zárověň bych se chtěl zeptat přes jaký program doporučujete online podnikat.Trenuju teď na demo účtu od společnosti xtb,nic méně mi přijde že zde lze jen čistě zadávat příkazi,protože grafy jsou ze nepřehledné.Děkuji

Odesláno

to kobla,
co si projit tento web a zkusit si vypátrat nějaké informace sám, půjde přeci jen o vaše peníze, tak vlastní úsudek a zkušenost jsou k nezaplacení.
co se týká software pro grafy:
www.financnik.cz/software/
www.financnik.cz/komodity/recenze-sw/ninjatrader-1.html

Jinak vám zatím rozhodně nedoporučuji online podnikat, stejně by mne zajimalo, co trenujete na demo uctu. Projděte si hlavní web a jeho horní navigační menu, položku, po položce a čtěte a čtěte a čtěte ... (tu)

ať se daří,
Míra

Odesláno

Zdravím všechny tradery,

o komodity se zajímám teprve od začátku roku, zatím jsem zvládl prolézt tyto stránky (které se jeví jako skvělý a nekonečný zdroj informací) a vytáhnout si z nich a strukturovat pro mě důležité informace. Přesto mám několik naprosto základních dotazů, na které se mi zatím nepodařilo najít odpověď. Moc proto prosím o odpověď.

1) Na Finančníkovi jsem pročetl už mnoho článků, mnohé vícekrát, ale stále při vyhledávání narážím na nové. Můžu si nějakým způsobem zobrazit všechny články, které na Finančníkovi vyšly, seřazeny podle data, a projít si je skutečně jeden po druhém? Tato moje dezorientace na těchto stránkách je zřejmě důvodem mých dalších dotazů, na které jsem proto ještě odpovědi nenašel...

2) Na mnoha místech finančníka jsem narazil na info o 30-denní trial verzi programu Gecko TnT. Na internetu přesto nacházím stále jen 14-denní...dá se ještě dnes někde stáhnout delší trial verze? Musím si po vypršení zkušební doby opravdu pořídit program, nelze to nějak obejít? Jsem ve fázi, kdy je pro mě nereálné sehnat potřebný počáteční kapitál a chtěl bych se věnovat prozatím pouze studiu, znamená to tedy že studiu "zdarma", bez vádajů na grafy a programy, se dá věnovat jen měsíc?

3) Plně jsem porozuměl pojmu backtesting, ne však pojmu paper-trading. Provádí se paper na nějakém simulovaném účtu přes nějakou internetovou stránku či přes budoucího brokera? Existují nějaké takovéto simulované burzy na internetu? Pokud ne, v mém případě by se paper nelišil od backtestu, neboť plánuji backtesting provádět ručním posouváním grafu den po dni (chci obchodovat pozičně). Nebo se mýlím?

4) Do jaké míry je efektivní jít do historie grafu a pečlivě si poznamenávat historická high a low, případně S/R úrovně? Opakují se např. historická low často po letech znovu nebo už v té době nemívají význam?

Pomocí vyhledávání v diskuzi jsem odpovědi na své otázky nenašel, přesto jsou tyto otázky jsou pro mě nyní zásadní, proto předem moc prosím o pomoc zkušenějších traderů. Díky, TB2

Odesláno

To TB2

tak poporade:

1) na hlavni strance mate zobrazene posledni clanky - Aktuální články pro pravidelné čtenáře
A jdou pozpatku od nejaktualnejsiho po nejstarsi - co neni na hlavni strance, tak je v archivu, kde mate clanky serazeny stejnym zpusobem - od nejnovejsiho po nejstarsi a muzete cist smerem dozadu vsechny clanky. Jenom pozor, nektere clanky uz jsou historicke, protoze vse se vyviji (ale existuji i 2 roky stare clanky, ktere jsou stale aktivni). Navic ted se zacala rozsirovat i Wiki, kde ted mate prehledny strom informaci pro intradenni obchodovani, coz je to, co tady dela drtiva vetsina lidi

2) berte to, ze nic neni zadarmo. Ale jsou cesty jak to obejit - na internetu se daji nalezt bezplatne grafy - nevim ale jak dlouhou maji historii a pro pozicni obchodovani je potreba hodne dlouha historie.
Dalsi cesta jak to obejit je stahnout si demo programu Ninja trader - ten sice neumi primo denni grafy, ale lze ho nastavit minutovy graf, kde nastavite 1.440 minut a mate denni grafy - demo je zadarmo (ja uz ho mam od zari a nic neplatim) - ale zase nevyhoda, ze si lze stahnout pouze rok dat zpatky a to je pro pozicni malo. Tady v diskuznim vlaknu historicka data jsou data az do 09/2007, ale to je pro vas stale malo.
Pro pozicni obchodovani potrebujete hodne dlouhou historii a to bude nejlepsi si to Gecko poridit.

3) Papertrading se spis tyka intradenniho obchodovani. Kde si zaridim u brokera simulovany ucet (ruzne podminky - nekde je uplne zadarmo, nekde se plati mesicni poplatek, nekde musite nafundovat ucet pro realne obchodovani a pak mate demo zadarmo a dalsi varianty) A pak si zkousite obchodovat na realnych datech se simulovanymi penezmi. V pripade pozicniho obchodovani si asi musite urcit, kdy budete vstupovat (napr. na close dne, na open, nebo v prubehu dne) a jak budete s brokerem v kontatku - budete mu prikazy volat, posilat emailem nebo zadavat sam do elektronicke platformy. Pokud si je budete zadavat sam. Tak bych doporucil si u toho brokera zridit demo a vyzkouset si to na realnych datech na par dnech.

4) S/R jsou dulezite, zvlast napr. historicke low nebo high kontraktu - na nich se trh muze obracet. Na grafech vidite S/R pouze jako oblasti se kterymi mel trh problem je prekonat a muze za tim byt spousta ruznych duvodu. Napr. ze za danou cenu uz neni danou komoditu nikdo ochoten prodavat/kupovat apod. Taky si muzete udelat statistiku sezonosti, jak se obyvkle komodita chova v danem mesici - napr. ze v jednom mesici komodita vzdycky roste nebo klesa a ridit se podle toho.

Ale obecne u pozicniho obchodovani je potreba overit strategii na velmi dlouhem obdobi zpet. Papertrading uz tak podstatny neni. Ten je kriticky dulezity pro intradenni obchodovani, kde si vyzkousite zda vase hlava bude schopna uridit obchodni system, ktery jste si vymyslel a obacktestoval i v realu, kde behaji ziva data, ktera muzou byt dost rychla.

Lada

Odesláno

Moc děkuju za odpovědi, Lado. Některé věci jsem si díky tomu ujasnil.

Jen ještě jedna věc. Víte někdo, kde konkrétně v současné době stáhnout ten 30-ti denní trial? (ne 14-ti denní)

Odesláno

Dodal bych ještě k problematice dat a to zvláště historických tedy rok dva a více zpátky - dávejte si bacha na futures grafy. Díky samotné podstatě futures a rolování kontraktů se směrem do historie data obvykle přepočítávají tak, aby jednotlivé kontrakty v grafech na sebe navazovaly. Není úplně jednoduché si navíc ověřit integritu historických dat a co vím, tak málokterá demo platforma ale i "ostrá" platforma má data, na která se dá skutečně spolehnout. I proto si platím Tradestation, kde přestože nejsem s integritou 100% spokojen, tak mi to stále přijde jako špička. Mohu si nastavit jakým způsobem se data v grafu spočítají, stahuji si i data za jednotlivé kontrakty a tak mohu vidět skutečně reálný trh jaký byl v minulosti. Proč o tom píšu - problém je v tom, že si pracně třeba seženete data, uděláte si backtestym, papertradujete, vylezou vám velmi přesné výsledky backtestu, ale jak říká klasik, na velmi nepřesných datech :-) Výsledek pak může být velmi nepřesný a reálný výkon vám pak přivede akorát spoustu nepříjemných překvapení... Takže doporučuji si alespoň ověřit základní integritu a věrohodnost dat, např. tím, že se podíváte do minulosti na hodnoty, které vám grafy ukazují, dejme tomu nějaké předchozí all time highs nebo lows apod. a ověřit si je vůči datům, které poskytuje obvykle samotná burza. Jako příklad uvedu dva grafy, horní je tzv. průběžný kontrakt, kdy historické hodnoty jsou přepočítané na aktuální kontrakt (s tím se běžně setkáte), dolní jsou pak "čistá data", nepřepočítaná, tedy tak jak historicky byla. Svisle jsem vám ukázal referenční bar, odk terého vidíte sami, jak se data liší, stejně tak se budou lišit výsledky backtestu nebo papertradingu, protože některé vstupy třeba nebudou vůbec, některé obchody budete mít méně nebo více ziskové/ztrátové apod.

7343

Odesláno

Dobrý den,zajímalo by mě jak je to s těma minimalníma změnama při pohybu učtu-1 Tick.
Četl jsem výbornou knihu od panů Tomáše a Petra-Obchodovaní na komoditních trzích a dočetl jsem se tam že minimalni pohyb u kukuřice je 11,20 dollaru neboli hodnato 1/100 plneho bodu.
Na demu od XTB však tento trh trenuji a změna 1/100 mi však děla 200 dollaru.
Kontaktoval jsem se s nima a řekli mi že chyba to není.Že je to v pořadku.Chci se zeptat jak to je zda se ty hodnoty nezměnili od vydaní té knihy.
Jinak děkuji moc tu knižku všem doporučuji,je velmi přehledně napsaná.

S pozdravem Kobla

Návštěvník
Téma je uzavřené.

• Vytvořit...