Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Co Vám obchodování dalo a co Vám naopak vzalo?

Doporučené příspěvky

Odesláno

Kahiros:
Jsem rád, že i Vás překvapila ta silná slova. Přátelé, pozor na pocity "výjimečnosti" či "nadřazenosti", které tu už celkem standardně zaznívají. Pozor na škatulkování "my, stabilně profitující tradeři" a "oni, zbytek lehce retardovaného lidu". Takové kastování, zejména vůči (bývalým??) přátelům nesvědčí o kvalitách osobnosti - trošku bych s Macellusem Wallacem zaparafrázoval : "až takové bodání pocítíš, Butchi, to tě bodá tvoje pýcha." :)

Ne každý, kdo se nezabývá tradingem, je méněcenný. A na druhou stranu ne každý, kdo (vele)úspěšně obchoduje, je nadčlověk...

Nota bene, uzavírání se do komunit "sobě rovných" je nebezpečné a neprozíravé. Proč? Vede opět k tunelovému pohledu na svět, byť na jiném levelu. Není přece nutné zúžit svoje obzory pouze na ty, se kterými se dá mluvit o tradingu - tedy pokud se nechcete státi tím, co se obecně nazývá "fachidiot". Znám takové, brrr, stýkat se s nimi je utrpení - umí vykládat jen a jen o svém oboru.

Ano, trading vám dá poznání o sobě samém - o svých zkušenostech jsem psal v jiném vlákně, taktéž o tom, co mi obchodování (v mém případě opcí) dává.

Díky své profesi (nejsem full-time trader) se denně stýkám s mnoha lidmi, z různých vrstev - od lidí, nad kterými byste zlomili hůl, až po osobnosti, obdařené reálnou autoritou, mocí. Pokud chcete, tak penězi v osmimístných řádech. Ano, je příjemnější a poučnější setkávat se s touto sortou lidí, máte se co přiučit, mnohdy leccos pochopíte, získáte nové obzory. Ale ta první skupina, kterou by někteří pojmenovali "lůzři", ta vám zas dá možnost zkorigovat přebujelé sebevědomí a umožní vám, řečeno opět s Marcellusem Wallasem: "s..át na tu pýchu, Butchi"....

A závěrem: Hluboce nesouhlasím s tvrzením, že trading je osamělé řemeslo. Není, pokud si ho takovým neuděláte. ;)

• Odpovědí 31
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Odesláno

Nikator: výborně napsáno, mluvíte mi z duše.

Snad jen malé odbočení: Z vlastních zkušeností (business, sport a potažmo i trading) mám několikrát ověřenou zkušenost, a sice pokud mám pocit, že je vše "easy", já jsem "happy" atd. jak je prezentováno v některých "materiálech" zde, jsem na nejlepší cestě dostat od života pořádnou facku. Možná by některým neškodilo trochu normální, lidské pokory... Měl jsem teď možnost (služebně i soukromě) v krátké době navštívit několikrát "rozvojové" země, zejména v Asii, a tyto návštěvy mi daly hrozně moc - zejména další porci oné pokory, o které jsem mluvil. My zde řešíme věci, o kterých si myslíme, jak jsou důležité, a jinde řeší, jak si vydělat na každodenní misku rýže, aby přežili. Neříkám tím, že máme hromadně posílat peníze chudým státům, říkám tím, že není od věci občas popřemýštet nad tím, jestli stále stojíme nohama na zemi...

Těžko se mi to popisuje, ale věřím, že kdo chce, příp. kdo takovéto situace v životě zažil, pochopí. Ostatním jejich názory samozřejmě neberu a očekávám (jako obvykle) silný nesouhlas ;-)

Mnoho úspěchů všem,

rebel Kubrt

Odesláno

kubrt:

nevím proč očekáváte silný nesouhlas, napsal jste zde svůj názor a na tom není nic špatného.
Abych pravdu řekl, jsem celkem dost sociálně založený člověk, v mojí životní filozofii je jasně vytesáno - pomáhej druhým. Takže v mnohém s Vámi souhlasím. Každopádně občas mi moje "pomáhej druhým" moc nepřinese, spíše ubere, ale takový je život a tomu se nebráním.

K tématu:

Jsem zatím začátečník, ale už pár měsíců obchoduji. Obchodování mi dalo bezesporu jiný náhled na svět, hlavně mne konečně potvrdilo mojí myšlenku, že i v ČR se dá poctivě vydělat mnoho peněz a nemusím pracovat někde v cizině. Stačí jenom chtít a realizovat svoje myšlenky.

Pár let podnikám a vždy jsem při pokusu rozvíjet více svoje podnikání narazil na jeden zásadní problém - lidi, respektive zaměstnanci. Na těch stojí dle mne celá firma, ale já zatím na zaměstnance neměl moc štěstí nebo možná si představoval pracovní nasazení trochu jinak (narážím trochu na filozofii - přijdu do práce, dělám že pracuji, dostanu peníze a jdu domů). Trading je asi jediný druh podnikání, kde k velkému fin. obnosu nepotřebujete zaměstnance, ale jen svoji hlavu. Mnohdy mám pocit, že např. velké společnosti mají cca 20 - 40 % zaměstnanců zbytečně a minimálně 40% zaměstnanců pracuje s minimálním pracovním nasazením. A pokud někdo nikdy nepodnikal, možná tohle ani nepochopí.

Také mne trading posílil hodně názor v tom, že cokoliv je možné a cokoliv se dá překonat či udělat ještě lépe.
A stres se jaksi zmenšuje, ale v prvních měsících obchodování toho stresu nebylo zas málo :-) .

Bohužel mi intraday obchodování sebralo odpolední čas, který jsem dříve využíval ve prospěch své přítelkyně, což mne trochu mrzí (ona má čas na mne bohužel jen od cca 17:00 do rána...) . Také mám pocit, že mne trading více izoluje od okolí. Ne že bych se svými přáteli již nestýkal, ale už to není tak často jako dříve. Ale to možná není problém, který zavinil přímo trading.

Odesláno

Ten "čas" - to je problém a investice, které se nelze vyhnout a je to bez záruky. Než se člověk dopracuje k fulltime obchodníkovi musí počítat se ztracenými odpoledni a večery , které by mohl věnovat něčemu jinýmu.
Možná je to ta největší investice, kterou může člověk obětovat a proto by měl být co nejkratší aby zbylo dost na prožití života. Dnes se dá čas studia podle mě podstatně zkrátit hlavně vhodným výběrem "co studovat a jak".
Dřív to bylo o dost horší a ještě dřív za dob "kovbojských" a "předfinančníkovských" úplně špatný pro člověka bez znalostí angličtiny.
Takže važme si času a vy kdo začínáte, zvažte investice do manuálů tady i jinde, můžou vám ušetřit to nejcenější - ČAS.

Mějte se
PETr

Odesláno

S tím časem je to naprostá pravda. Trading může zkonzumovat tolik času, až to není hezké. Resp. ne trading, ale příprava na něj. Jedním z nejčastějších problémů bývá příliš stráveného času nad laděním systému "k dokonalosti". Můj osobní názor je, že pokud máme něco, co nám alespoň trochu funguje, měli bychom to prostě jít začít obchodovat a vydělávat s tím co nejdříve první peníze - byť třeba malé. Může to být zatím nedokonalý systém, ale pokud vydělává již alespoň něco a to za méně času než kolik musíme prosedět někde v zaměstnání, pak je vše v naprostém pořádku - proto to také děláme.

Odesláno

To All:
nechci se zde prilis odlisovat, ale diskutovaneho kolegu bych neodsuzoval. Souhlasim se slovy Nikatora i Kubrta, clovek musi mit pokoru, ale take musi vedet, s kym se ma stykat. Alespon ja v to verim. Probirany kolega to mozna myslel tak, ze nema vyznam venovat cas lidem, kteri si radeji zanadavaji, nez aby pro sebe ci pro nekoho neco udelali. Osobne se povazuji za cloveka, ktery vzdy poda pomocnou ruku, avsak take se divam, komu tu pomocnou ruku podavam a s kym se zrovna bavim. Jak jsem jiz psal v zacatku tohoto vlakna, nejhorsi srazka je totiz s blbcem :)
Co se tyka Asie a zivotni urovne v Asii: proc jezdit do Asie? Staci se podivat na zivotni uroven zdravotne postizenych v CR. Tito lide jsou radi, ze jsou radi. Chci tim rici, ze kdyz se clovek podiva kolem sebe, muze byt rad, ze je zdravy, ze ma co jist a ze muze svobodne zit. Myslim to doslova a do pismene. Kdyz si treba prectu osudy valecnych veteranu, ktere se odehravaly pred 70-ti lety, coz je celkem nedavno, tak mi beha mraz po zadech. Staci se take treba podivat o par let dozadu, na masakr ve Srebrenici, kde zemrelo 8000 lidi behem par dni.

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Odesláno

to kahiros a nikator

V žádném případě se nad někoho nechci povyšovat, vůbec to tak nebylo myšleno. OK, použil jsem trošku silnější slovo,
ale za to mě snad nemusíte kamenovat.
Setkal jsem se s lidmi, kteří o trading projevili vážnější zájem a po prvních nezdarech se na to vykašlali a začali mě pomlouvat, to se mi nelíbilo, nemám rád, když lidé odsuzují snahu druhých něco dokázat, prostě být jiní než ostatní.
Já na tom nevidím nic špatného, pro mě je to výzva.
Ještě jednou se všem omlouvám a prosím, nechci vyvolávat žádný flame.
Přeji všem mnoho úspěchů nejen v tradingu.
Marek

Odesláno

to Marek53:
Já Vás ale vůbec nekamenuji :o)...naopak Vám závidím že Vaše přítelkyně je do tradingu taky zapálená a máte tak velkou oporu.
Jen sem chtěl říct že když nikdo nemá zájem o trading nebo to po pár dnech vzdá,tak že nemusí být hned hloupý nebo něco podobného. Prostě trading není pro všechny a je to dobře-někdo prostě rád chodí do "klasického" zaměstnání a baví ho to-na tom není nic špatného.

Taky Vám přeji mnoho úspěchů.

Tomáš

Odesláno

to Libic

Díky za příspěvek, přesně jste vystihl moje myšlenky (tu).

to kahiros

Díky za odezvu, přítelkyně má naštěstí pro trading stejné pochopení jako já, což považuji za největší plus, protože nejhorší je, když je v tom člověk úplně sám.
Sám se také považuji za sociálně založeného člověka, který pravidelně přispívá na charitativní účely, sice tyto částky nejsou příliš vysoké, ale můj plán je přispívat mnohem více, až ten trading pořádně rozjedu.
Právě toto považuji za velice důležitou součást tradingu. V životě se řídím heslem "Dej a bude ti dáno, přej a bude ti přáno".
Díky.
Marek

Odesláno

Jeste maly pohled na studium:
Studium tradingu je obrovsky konzument casu. Je to jako 24/7 job :) Je tu jedno velke ALE. A to, znalosti, vedomosti, jsou nejmocnejsi lidskou zbrani. Tedy, investice do znalosti, je nejlepsi zivotni investici. Ja neustale studuji trading, ale mam v planu, ze drive ci pozdeji, budu studovat i dalsi veci. Studium me bavi a dela me lepsim. Studium mi otevira nove moznosti. V jinem vlakne jsem psal, ze se chci venovat charite. Ja uz se ji venuji treba tim, ze pomaham v projektech, ktere maji svuj velky smysl. Presto, muj sen je davat lidem vzdelani. Chci davat vzdelani lidem, kteri nemaji ke vzdelani pristup, nebo kterym by vzdelani zmenilo cely zivot. V tomto treba ocenuji Financnika nebo Woodieho. Davaji lidem vedomosti zdarma a soucasne financne podporuji charitu.

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Odesláno

2 Libic,
hodne mimo tema - ale prosim nejdrive si zjistete neco o srebrenici. V tomto konkretnim pripade je ta historka o hodnych muslimech a zlych srbech jen medialni bublina... ti "hodni" muslimove totiz vypalili kolem srebrenici desitky srbskych vesnic a povrazdili dva tisice srbskych civilistu - vetsinu zen a deti. Obhajovat muslimy v Srebrenici znamena obhajovat nacisty z Plzne kteri vypalili ne jedny Lidice ale desitky Lidic. A potom se divili ze kazdy muz, nemec nad 15 let byl zastrelen.
Byl jsem tam valcit v 92 a to co je zde prezentovano je vetsinou jedna velka lez.
PS1: Muslimsky velitel Srebrenice ktery pred porazkou utekl byl pozdeji odsouzen za masakry Srbu mezinarodnim soudem.... Vice viz. Google
PS2: nejvetsi genocida v Evrope po 2SV bylo vyhnani a zmasakrovani 200 tisic srbu z Krajiny....

PS3. Kdyz tak tento prispevek smazte protoze je opravdu uplne mimo trading

Odesláno

Omlouvam se, ze jsem uplne OT, ale nedalo mi to...

Libic:

Mam spoluzaka, ktery pro zmenu stravil celkem 1.5 roku v Iraku. Rekneme, ze o spouste veci se oficialne nesmi mimo vojensky prostor mluvit, takze jen snad toliko, ze obrazek je dost znacne odlisny od tzv. mainstream medii... a hlavne, clovek najednou ziska uplne jiny pohled na zivotni hodnoty (treba kdyz butilka vody je to, za co jsou male deti kolem silnice vdecne vic jak za svuj zivot...)

Ja uz jsem za ty roky, co je Internet (zatim) svobodne infromacni medium odvykl poslouchat a brat na vedomi oficialni (obecne provladni) zpravy a propagandu, pravda samozrejme neni takova, jak ji lici humanisti nebo extremisti, ale nekde uprostred... - je na kazdem, jaky obrazek si pro sebe odnese.

Jen mne zarazi, ze nikdo tem "propagandistum" nakonec nevystavi peclive spocteny ucet a nezene je k certu...

Odesláno

Marek 53 :
Marku, já jsem poslední, kdo po někom háže kamenem, aniž by ho znal.

Takže bez obav, žádná hornina Vaším směrem neletěla :)

Jen jsem se vší pokorou (a při vědomí svých osobních nedostatků) poukázal na nebezpečí, kterému bohužel mnozí snadno podléhají - na náhlý pocit vlastní výjimečnosti, následovaný domělou bezchybností, vedoucí k povýšenosti a bohužel pak k pohrdání ostatními.

Mnozí lidé si v sobě bohužel nesou mindráky, asi z mládí, které ventilují poté, co dosáhnou uznání, peněz, úspěchu. Je to tak, zažil jsem takových ve své profesi nepočítaně - viděl jsem mnohé vzestupy a také jsem sledoval, jak se z původně milých lidiček stali nadutí a arogantní ješitové :))

Jak se říká, ne každý bohužel unese úspěch :)) A je to fakt.

Hodně zdaru a až dosáhnete úspěchu, přeju Vám (a nám všem) i uchování lidské tolerance a slušnosti :))

Odesláno

To Pajasoft:
v zadnem pripade nechci prezkoumavat, kdo za co muze nebo nemuze, protoze dusledek je porad stejny. Ja jsem chtel jen navazat na to, co napsal Kubrt, to je byt rad za to, co mame, protoze ne kazdy ma to co Vy nebo ja a pritom se casto jedna o nase sousedy.

Libic

• Vytvořit...