Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vážení všichni zde diskutující,

sice se ještě nechystám do hrobu - snad ani toho finančního - přesto mě poslední dobou trápí otázka, na kterou mi dosud nikdo nedal odpověď. Řada z nás má účet u nějakého brokera v zahraničí, stejně jako já, který je na mé jméno. Jak by se k těmto penězům dostala rodina v případě úmrtí majitele účtu? Možná je to blbá otázka, ale když jde o peníze...... (a u někoho možná ne zcela zanedbatelné).

Odesláno

Tatiano,

ja to vyresil tak, ze jsem pristupove udaje k uctu v IB + pristupove udaje k uctu v ceske bance + plnou moc k manipulaci s uctem + detailni instrukce predal nejblizsimu pribuzenstvu. Jak jsem vcera slysel od par kolegu, maji to zarizeno velmi podobne. Kdyz natahnu backory, penize z uctu v IB si rodina prevede na muj ucet v CR a tam je bud vyberou nebo prevedou na svuj.

Urcite je ale mozne, na zaklade nejakych notarsky overenych listin, ziskat penize z uctu brokera bez predchoziho vyrizovani zalezitosti tim zpusobem, jakym jsem to udelal ja.

Odesláno

Martine,

netušila jsem, že to je tak jednoduché. Můj manžel má přístupové právo k mému účtu zde v Česku, takže plnou moc mu dávat nemusím-pro všechny případy, kdybych ji chtěla udělit dceři, musí být notářsky ověřená? Asi ano.
A vše ostatní lze vyřešit přes počítač a internet. Mockrát děkuji.

Odesláno

Tatiano,

ano, musi byt overena. Resp. dokud jsme ji nenechali overit, _temer_ nikde ji z pochopitelnych duvodu neakceptovali.

Neni zac. V kazdem pripade Vam preju, aby se Vas tato vec jeste dlouho netykala. :-)

Odesláno

Tatiana:
presne na toto som sa pýtal u CMS. Preposielam text ich odpovede:

Dobrý den,
uvažujete poněkud pesimisticky.
Pro běžný výběr prostředků stačí vámi podepsaný formulář (viz stránky CMS) a jeho odeslání
na CMS. Pokud vám jde o nějakou jistotu - jediným doporučením je seznámit vámi blízkou osobu s tímto postupem
a sdělit jí vaše číslo účtu a heslo.
V případě úmrtí klienta je každý podobný účet podle USA zákonů součástí dědického řízení.

• 5 týdnů později...
Odesláno

Pokud jsem vas spatne pochopil, tak se velice omlouvam, ale myslenka, ze po neci smrti si bude pribuzenstvo tahat penize domu z obchodniho uctu pomoci plnych moci podepsanych tc. neboztikem je pravne znacne pokulhavajici, resp. bych dokonce rekl trestnepravne zabarvena:) Komfortnejsi mi uz pridada dat takovemu pribuznemu veskere elektronicke ovladace resp. mu ucet s veskerym prislusenstvim darovat pred skonenem, pokud je ocekavan. Ani jedna varianta neni bez obtizi a rizik, ale ze vsech uhlu mi saskovani s polnymi mocmi nezijiciho cloveka pripada jako ta nejhorsi.

• Vytvořit...