Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nazdar,
mám takový dotaz. Jelikož se v poslední době dost diskutuje problém mezi Ruskem a Ukrajinou, a to ohledně 4 násobného zdražení zemního plynu. Jelikož přes Ukrajinu vede plynovod do dalších zemí Evropy, tak asi nebude moc velkým přínosem když ho Rusko odpojí. A můj dotaz zní: promítne se to do ceny plynu na trhu? Víte na finančníku jsem četl, že pokud náhodou v USA byla špatná úroda pšenice, nezvedne se cena, nahradí ji úroda z Ruska.

Odesláno

Michale, osobně jsem docela zvědav, jak na to trh zareaguje. Každopádně myslím, že investoři šokově reagujou na každý takový vývoj. Někdy je to jen krátkodobě, než se proberou, uklidní a zjistí, že to není zas tak horký. Moc se tím nezabývám, ale jsem jen zvědav. ;)

Odesláno

Podle mě toto "drama" Ukrajiny je dost bezvýznamné z pohledu tvorby ceny plynu ve světovým měřítku. Není ohrožena těžba, zpracování, extra krutá zima se asi taky nečeká, hurikány nyní nehrozí - to by mohly být věci který zahýbou cenou. Jestli se omezí dodávky pro jeden docela bezvýznamný stát - to asi nebude vůbec na ceně znát. Jiná situace by asi byla, kdyby Ukrajinci přerušili tranzit do záp. evropy - to by bylo zajímavý, páč dopravit plyn jinak než potrubím asi není tak jednoduchý a cena by asi zareagovala.
PETr

Odesláno

No pokud se nepletu, tak je to tak, že jestlže Rusko odpojilo dodávku plynu pro ukrajinu, tak v jiných zemích, do kterých měl proudit plyn přes ukrajinu, poklesne tlak. V Maďarsku se prý snížil už o 1/4 . Jestli to půjde tímto tempem, tak si já osobně myslím že to hne minimálně s Evropským trhem.

• Vytvořit...