Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Díky Františku. Jistě se mi Tvoje předchozí odpověď nelíbila. To bylo asi totéž, když v mém příkladu řidičky bych byl řekl: to je umění jezdit! Asi bych se ale musel považovat za ... (doplň si sám). Že tím myslíš právě to, že je důležitější výstup než vstup, jsem opravdu nepochopil. Apropo: tento fakt jsem četl snad 200x a stále jej nemohu vstřebat! Když vstoupím v nevhodný moment (případy 4 a 5 podle Tvého nástinu) nemohu sebelepším výstupem získat. Jen prodělat více či méně. Mám stále (asi mylný) pocit, že musím vstoupit v případech 1 a 2. Nerad ve 3. Když vstoupím OK, mohu vystoupit s menším či větším ziskem, ale pořád se ziskem. (mohu i prodělat, ale to už je jiná kapitola). A ještě k Tvým řešením dalších variant: možnosti 1 a 2 zatím neřeším, protože pracuji vždy jen s jedním kontraktem (mini) a nemohu jej tedy dělit. Dělám vše tak, jako bych měl velmi nízký účet (1000) a proto ta snaha o správný vstup a o největší možné procento kladných obchodů. Systém Buy And Hold jsem zavrhl, když mi jeden borec otevřel 10x DJIA (ne mini, ale Standart za 500 na lot) a za tři hodiny na něm byla ztráta přez 17 tisíc. Za osm dní se sice na Limit uzavřel se ziskem +800, ale je to rozumné? Tudy bych jít nechtěl. Včera nastala situace, kdy DJIA za 5 minut udělal vzestup o 120 bodů a za další asi dvě či tři hodiny dalších 300 bodů. Umíš tento pohyb předem poznat? To je to, co mě trápí. Různé tituly dělají denně stovky bodů nahoru a dolů a my sbíráme 20 až 30 bodů... Tam směřoval můj prvý příspěvek. Je někdo takový borec, že toto dokáže odhadnout, poznat, spočítat, vidět či tušit? Na tuto mojí myšlenku se snesla kritika od jemného ...to je trading... až po ... blbost takový margin... . Ale to je OK. Vždyť jsem se vyjádřil velmi obecně a každý jsme jiný- od ...já to vím, tak proč bych Ti to neřekl..., až po ...já si to pracně zjistil, tak se trap také.... A jestli to odhadnout, určit či spočítat nejde, tak to nejde a proč histerie?
Jistě i Ty jsi už pochopil více z toho, co jsem měl ma mysli, Tvůj další příspěvek to jasně dokládá a já Ti za to děkuji. Možná to přinese i trochu změnu v myšlení, přístupu a více otevřenosti, která v konečném důsledku může dát více těm z vás, kteří jsou mnohem dál, než nám, kteří se trápíme s drobnostmi typu jestli otevřít u HTL nebo u ret. či počkat na otočení a pak nakoupit.

Krásný den Tobě i všem ostatním Charlie II

• Odpovědí 2,9k
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

sese:

1.) specifikaci kazde komodity najdete strankach prislusne burzy, kde se dana komodita obchoduje (www.cbot.com, www.cme.com, apod.)

2.) ano, parovani prikazu el. obchodovani neprobiha na pitu ale na serverech prislusne burzy. Co se tyce prikazu, zalezi jak ho zadate. Bud ma platnost do konce obchodniho dne nebo dokud ho nezrusite - tzv. GTC (obch. prikazy viz. www.financnik.cz/komodity/fin_obchod/typy-obchodnich-prikazu.html)

Odesláno

to Sese:

1) ad Corn - při změně hodnoty o 1 cent za bushel (1 bod) se hodnota celého kontraktu (5000 bushels) změní o $50. Minimální pohyb je 1/4 bodu, tj. $12,5. S desetinou čárkou u grafů pracují jejich autoři dost volně, někdy ji uvádějí, někdy ne. Close cena CH08 (Corn March 08) byla 564.0 bodu (centů za bushel).
Popis například na: www.britefutures.com/quotes/SymbolContracts.aspx?symbol=C

2) zde záleží na brokerovi, jestli drží příkazy pro oba druhy trhu dohromady nebo zvlášť.

Jarda

Odesláno

Charlie :
Kdysi jsem byl na školení u konkurence a tam nám vysvětlovali (kromě jiného), že nováčkoné si myslí, že pořadí důležitosti je: Vstupy, výstupy, psychologie,.. . Ale zkušení vědí, že pořadí je: psychologie, výstupy, vstupy.

Jsem stále začátečník. Po dlouhé době jsem se dostal na třetinu účtu, a to obchoduji jen akcie a opce na EOD datech. To znamená, že psychika není tolik namáhaná, jak je u intradenního ER2. A až nyní mi skutečně došlo, že výstupy jsou důležité. Po přečtění knihy Trading je byznys (už v ní ležím 4,5 měsíce) mi to konečně dochází. A základ je obchodovat s více kontrakty. Pokud ti na to nestačí účet, tak obchoduj jiný trh, kde ti to bude stačit. Ale jinak si těžko budeš hlídat ztráty. Základ je, dostat se do obchodu "zadarmo". Pokud bude zisk, dobře. Ale neměla by být ztráta. A čekat na stoploss a doufat, také není úplně ono.

Co se týče vstupů, hledej příležitost. Signál, který má velkou pravděpodobnost.

Ta moje první odpověď měla být provokativní, aby ses SÁM zamyslel a nechtěl hotová řešení od ostatních. Protože každému sedí něco jiného. A na co si SÁM příjdeš, to ti bude fungovat.

Odesláno

Díky za odpověď.

1.Jistě že znám hodnoty z burzy, ale nevím, jestli např. wheat "Tick Size - 1/4 cent per bu. ($12.50 per contract)" znamená, že (03/12/08 o/h/l/c = 12190 12190 12120 12120 -28-0) pohyb o jeden bod (např. close 12121) znamená změnu o $5.

2. Když tedy zadám GTC, počítám s tím že bude otevřen několik dní a nechci aby byl spoje s el. obchodováním atk to je možné?

Díky

Sese

Odesláno

Harmonie
Obchodovat s více kontrakty můžeš až dokážeš obchodovat jeden kontrakt a na něm vyděláváš. Pokud neumíš vydělat na 1 kontraktu tak na dvou kontraktech ti to taky nepujde. Nejprve musíš trénovat psychiku na ztráty vzniklé jedním k. a potom můžeš přidávat další. Přes to nejede vlak. CharlieII se zřejmě teprve učí takže musí jet pouze jeden kontrakt!

Odesláno

MNovak mi mluví z duše. Chtěl jsem se Harmonie zeptat, proč bych měl obchodovat více kontraktů, když nezvládám dobře jeden. Považuji za rozumnější jet s jedním na mini a udělat jich několik za den, ale každý nový vždy po uzavření předchozího. Vidím to správně, nebo ne? Dělám to tak a mám za tři a půl dne 21 obchodů a žádný ztrátový. Je to opravdu tak hloupé? Charlie II

Odesláno

Charlie:
První je správně. :(

MNovak:
Pokud se obchoduje s více kontrakty stejně jako s jedním, tak máš pravdu. Ale pokud část pozice zlikviduješ v aspoň nějakém zisku a zbytek pozice postavíš stoploss na BE, tak už ten obchod nemůžeš prodělat. I když se (a to je většinou) časem obrátí proti, aniž by se dotknul PerofitTargetu. pokud si dáš PT málo, tak málo vyděláváš. Pokud si ho dáš hodně, často ho nedosahneš. Tohle je možnost, kdy už nemůžeš prodělat.

Tohle je způsob, jak pokud to jde, NEPRODĚLÁVAT. Až si tohle osvojíme, tak potom můžeme vydělávat. Ale klidně skalpuj ER2, aspoň si užiješ adrenalinu, než tě sežerou poplatky.

Jinak ti nechci vyvracet tvůj názor. Tenhle způsob jsem objevil (myslím tím, že jsem objevil Ameriku) nedávno a zkouším ho. Je podrobně popsán v J. Rossovi.

Odesláno

Charlie II
Já ti radim sledovat z počátku jenom trh a zkusit najít něco, co se v trhu s železnou pravidelností opakuje. A nejenom v tom tvym vybranym, ale i v jinejch trzích. Trh neni uplně tak náhodnej proces, jak se na první pohled zdá. Jsou tam např. jevy, kdy se cena vrací několikrát po sobě téměř na tick k trandline a u ní mění směr. Nebo cena postupně strácí na energii a kumuluje se, smrskává se a tvoří trojúhelník, kterej následně prorazí a cena začne prudce trandovat. Na těhlech jevech se pokus stavět. Lepší než dívat se na větší TF je dle mýho názoru si graf oddálit, tak abys viděl dva a více dnů na stejnym TF v kterym obchoduješ. Strukturu trhu to totiž zanechá a i směr trandu. Když se totiž díváš na jiný tf, tak se ti klidně může stát, že na jednom půjde trh dolů na druhym nahoru a dost tě to zmate. Ale to je jenom můj názor. V tradingu žádný dogmata neplatěj....Když jsem začínal, tak jsem se taky pokoušel přijít na nějakou dobrou kombinaci indikátorů, která by mě vydělávala. Člověk se chce opřít o nějakou mechaniku. O něco co mu spočítá kam trh pujde, jestli je v chopu atd. Mno a v tom je právě kámen úrazu. Protože potom když sem to začal programovat, tak mi nic nefungovalo po delší dobu. Líp řečeno nic z těch známejch věcí a jejich kombinací. Je to totiž celkem logický. Známý indikátory nejsou moc adaptivní trhu. Maj konstantní periodu, která funguje jen když je trh v x-stavu, ale když přejde na y-stav je k ničemu apod. Nicméně existujou složitější systému, který např více méně dokážou kvantifikovat pattern jako neuronový sítě apod., který můžou celkem vydělávat, ale jejich naprogramování zase neni zrovna nejlehčí.:) Nakoukat si ho je daleko snazší.
Takže nakonec z toho vyplývá asi tohle. Když člověk vydělává na nějakejch klasickejch indikátorech, který při mech. backtestu prodělávaj (jako např. woodies), tak zaručeně jeho rozhodnutí musej bejt z části diskrétní a to v takový míře, že z nefunkčního systému udělá funkční. Někdy může bejt i lepší obchodovat jenom na základě ceny. Protože tohle filtrování může bejt někdy dost náročný a proč si to ztěžovat, indikátor může ale taky samozřejmě dost pomoc, sle musíš vědět co ti řiká, z čeho je odvozenej, kdy funguje líp a kdy míň. Každej si musí vybrat to co mu sedí. Ale každopádně indikátory nejsou samospasitelný a zrovna moc robustní. Troufám si říct, že takový věci jako trandline vydržej ještě hodně dlouho.

Odesláno

Františku, trochu jsi mě ranil. Žil jsem po tom Tvém prvém vyjádření (... to je trading...) v domnění, že jsi borec a je Ti nějaký hlupák "obtížným hmyzem" a proto odpovídáš tak arogantně. Já se opravdu považuji za neuměla a čekal jsem přehlíživý přístup, ale od těch, kdo jsou dál, mnohem dál. Chápal jsem, že začátečníci mohou mít různé stupně povýšenosti podle toho, kolik toho již znají. Přesto mě mentorování trochu překvapilo (hodně překvapilo) a dva výroky mě opravdu zarazily: ten Tvůj a pak ten o blbosti a miliontině marginu (ten mi připadal jak od štamgasta, který vše zná). Já chápu, že nemůžeme umět to, co profi brookeři a to ani po dlouhé době. Ale oni také nemohou být 100% úspěšní. Svého času jsem svěřil peníze jedné české firmě a podle jejich pokynů jsem jim zadával pokyny (jejich pojistka). Když mě to stálo pár tisíc dolarů, začal jsem je napadat a chtěl jsem po nich vysvětlení. Víš jak jsem dopadl? Mentorování, arogance, odkazy na učebnice a články o tom, jak je trading těžký.... Dál ta firma funguje a vydělává na poplatcích za otevření a zavření obchodu, ne za zisk! V posledních dnech na těchto stránkách mi to ten tlak připomělo... Čekal jsem, že Tvé vyjádření vycházelo z nadřazenosti. Překvapil jsi mě. Ale možná o to blíže k sobě můžeme mít. Já opravdu nic neumím, ale na mini jsem dnes udělal 105 dol. a to jsem měl asi tři hodiny času. Je to ale vše nahodilé a čekal jsem, že na tomto fóru se posunu právě k poznání jak to dělat lépe a stabilně. Dnes jsem se podíval ještě na jinou oblast diskuse a byl jsem mile překvapen: probíhá tam čilá korespondence mezi lidmi, kteří se ptají na blbosti, které by jistě někde vyčetli a jiní jim odpovídají a dávají nezištně rady a ne mentorská poučení, co nenastudovali... Byl jsem asi v jiném světě, jenom se tam nemohu zapojit, protože si myslím, že nemám na jejich úroveň. Ale i tak se pokusím na ty stránky opatrně propašovat, protože některé dotazy nebyly hloupostí daleko od těch mých. Jen si trochu počkám. Trošku mi to připomnělo rozdíl mezi Československou učebnicí ekonomie pro vysoké školy a učebnicí Ekonomie (název) autorů Samuelsona a Nordhause. Tu prvou jsem odložil po druhé stránce a tu druhou jsem prošel celou a stále se k ní vracím. Mám dojem, že čím víc autor ví, tím lidštěji se umí chovat a vyjadřovat.
S Tvým názorem na začátky s více kontrakty nesouhlasím. Ta "objevená Amerika" asi také není to pravé ořechové. Co takhle zkusit toto: Když otevřeš více kontraktů, zhodnotí se a je nejisté pokračování růstu, není lépe sebrat zisk a místo části zastopování hned nebo po zhodnocení (získání jistoty-co je tady jistota?) otevřít jeden další na zkoušku? A když se to nebude vyvíjet dobře (než ten další otevřeš) tak máš na těch předchozích více, protože Ty na tom posledním budeš mít o rozpětí do Stopu a třeba i o Slipage méně. Je to úplně hloupé? To, co máš v kapse je vždy jistější. Předkové říkali: lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Možná to se svými přáteli děláme špatně, ale zatím alespoň nějaké výsledky vidíme. A když dám Stop na 20 až 30 bodů (při mini rovno USD) a přijdu o ně, je mi to milejší, než přijít při pěti kontraktech o 100 až 150. Ale také- když se "trefím" mám vyděláno! A jsme zase u té pravdy- není důležitý vstup ale ... Může mi někdo vysvětlit, jak mohu vstoupit "kdykoli" a pak jen čekat, jak se to vyvine? To čekám i takhle, ale přece.... Mám za čtyři dny 22 uzavřených obchodů a žádný ztrátový. Za dva týdny 56 obchodů a se ztrátou jsou čtyři. Není to snad snahou o pečlivý výběr momentu vstupu? A je to špatně?
Věřím, že si ještě popovídáme (popíšeme). Tak se měj. Krásný den Tobě i všem přeje Charlie II

Odesláno

sese:

add 2.) kdyz zadate prikaz typu GTC, bude v trhu do te doby dokud se budto nerealizuje neho ho sam nezrusite. Jak jste myslel 'aby byl spojen s el. obchodováním' mi neni jasne. Jakykoliv typ prikazu muzete zadat budto elektonicky/pres platformu nebo pres brokera (existuji vyjimky, u kterych zalezi na typu platformy, ale to je jiz skutecne detail).

Odesláno

Pro Motley.

Snad se ledy hnuly a budeme se bavit tak, jak jsem si ti představoval.

Máš pravdu v tom, že najít "něco" v trzích, od čeho se dá odrazit, je ten "Zlatý Grál". A já jsem nechtěl nic jiného, než pár slov o tom, zda má někdo nakoukaný ten nebo jiný trh a co mu v něm funguje. Ne proto, abych si hned otevřel pozici, ale abych získal jiný pohled, než mám já a kolegové.
Tvůj názor na indikátory sdílím. Protože jim moc nerozumím, jen si je testuji. Získal jsem Akcelerátor/Decelerátor Oscilátor a zeptám se k němu: zná jej někdo a používá jej? Měří objem obchodů (Volume?) a zdá se, že by mohl pomoci v odhadu, kdy je trend silný a vydrží déle, nebo kdy je slabý a nejistý. Ptám se, zda průchod nulou je okamžik doporučující vstup, nebo zda je tím momentem moment otočení a následná nula je již potvrzení. Zatím jej nepoužívám, ale Backtest mi říká, že by se to mohlo jako pomocník hodit.
Moje (a naše) technika je hlídání toho, co se nám zdá opakováním předchozích formací, ale chybou asi je, že čekáme často na potvrzení a když přijde, je již často pozdě na větší zisk. Musím uvést, že držíme pozice intradenně a často jen několik desítek minut i minut. Pracujeme s grafy 1 až 15 minut a hodinový máme jen pro potvrzení. Zatím se to jakž takž vede, ale chceme to vylepšit. Dělá někdo z Vás podobnou technikou a může se k tomu ozvat? Nebo je to nesmysl a jdeme "do tunelu"?

Krásný den všem od Charlie II :)

Odesláno

Charlie II:

Vite, neberte me spatne, ale nejak prestavam chapat o co Vam vlastne jde. Od doby, kdy jste zde polozil svuj prvni dotaz jste dostal nekolik kvalitnich doporuceni, jak zacit, kam se podivat a kde najit odpovedi. Rad bych se zeptal, kolik z techto rad jste pouzil a zacal konkretne proverovat. Vas predposledni prispevek Vam musel zabrat nejaky cas - osobne bych radsi ten cas vyuzil ke studiu a ne k obhajovani sebe sama ke snaze vysvetlit ostatnim, jak ze to vlastne myslite. To uz tu myslim vsichni pochopili.
Neustale poukazujete na to, ze v demu vydelavate. Zkuste si tedy formulovat jakym zpusobem vstupujete a jakym vystupujete. Pokud to budou konkretni pravidla, pak se da rici, ze mate zaklad obchodniho systemu, na kterem muzete dale pracovat. Pokud se snazite jen odhadnout, kam trh pujde a na zaklade 'intuice' (nezamenovat s citem vytvorenym dlouhodobym sledovanim grafu) zadavate prikazy, mohu Vas ubezpecit, ze je to nejlepsi zpusob, jak pote v realu vymazat ucet, protoze toto Vam z dlouhodobeho hlediska nejspis fungovat nebude (pokud nemate dar od boha).
Znovu proto opakuji, vse ohledne vstupu, vystupu, obchodnich systemu, psychologie atd. zde jiz bylo popsano ci receno. Konkretni rady kde hledat jste dostal. Zduraznuji, ze na tomto foru JSOU lide ochotni pomoci, pokud ale nezacnete sam neco delat (tim myslim skutecne studovat a hledat odpovedi) a budete ocekavat, ze Vam zde 'traderi, kteri pomahaji traderum' vse naserviruji, nikam se nedostanete.
Omlouvam se za ponekud raznejsi reakci, jsem ale presvedcen, ze pokud si toto zacinajici traderi neuvedomi, budou to mit na sve ceste k ziskum velice tezke. Sam se za zacinajiciho tradera povazuji, toto je vsak jedno z mych zakladnich pravidel.

Odesláno

Díky za odpověď.

Myslel jsem to tak, jestli trhy např. CH8 a ZCH8 jedno jsou.Jestli když obchoduji kukuřici, může být můj příkaz, GTC zadaný přes brokera na březnovou kukuřici, exekuován i tehdy, jestli se mé pozice dotkne graf pouze při elektronickém obchodování, třeba v noci.
Sese

Návštěvník
Téma je uzavřené.

• Vytvořit...