Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

• Odpovědí 4,3k
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

To all, Při prohledávání webu jsem narazil na zajímavý obchodní systém, doufám že mě někdo neskalpuje za to, že tento příspěvek vkládám sem. V diskusi o obchodních systémech totiž probírrají povětšinou VT a skripty do něj. Chtěl bych požádat někoho, kdo by ho backtestnul, já jsem prováděl tento test na datech z ALPRI za poslední půl rok. Zabralo mi to 3 gigabajty místa na disku a při ročním testování mi nestačil můj 60 gigabajtový disk :( Přikládám tento systém, spolu s mými výsledky na dením grafu USD-CHF.

1256

1257

Odesláno

Pridavam do tohto vlakna, zaujimavy navod ak vam v praci zly admin nechce povolit pouzivanie metatraderu/vt ale internet funguje. Tento navod je ako zfungcit POP3 sluzbu, ale malo by to fungovat aj na ine sluzby staci poznat port. Ja este nepracujem takze som to neskusal, ale za mesiac zacnem takze by ma zaujimalo ci to funguje. Kedze nechcem porusovat pravidla fora, tak stranku davam do zip suboru.

1264

Odesláno

To Volf,
Právě zkouším stejný obchodní systém na druhém PC a výsledky mám stejné jako vy. Kde se mohla stát chyba. Že by se pomýchaly data od ALPARI a IBFX? Protože v HISTORY CENTERU mám u M1 grafu 128000 barů ale u M5 jenom 500, přestože logicky by jich mělo být jenom 5x méně.

Odesláno

Ahoj,
zatím jsem tu byl spíš jako pozorovatel, a děluju všem diskutujícím za cenné informace. Mám v hlavě jednu strategii, tak bych se rád poradil a zeptal na váš názor, jestli má vůbec cenu v tomto směru dále bádat nebo už vymýšlím vymyšlené? Píšu do vlákna MetaTrader 4, neboť na této platformě bych ji rád testoval a provozoval.

Zatím všechny EA co jsem viděl vycházely z TA, průběhu cen během dne atd. Ale jak do nich dostat ty fundamentální události? Vycházím z toho, že v blízkém okolí vyhlášení nějaké zprávy či jiné události lze očekávat významnější pohyb. Takže pokud by obchodní systém měl informaci kdy, jak dlouho čekat na pohyb a jak významný se očekává, dalo by se toto naroubovat třeba už na stávající obchodní systém, který reaguje na trend a tento by byl aktivní jen v definovaném okolí dané události.
Nebo druhá možnost dle očekávání nadefinovat u dané události podmínky za kterých vstoupit(buy stop/sell stop) a jak dlouho čekat a pokud nic tak po sobě uklidit.

Jsem ve stavu, že jsem si stáhnul historická data ekonom. událostí(od roku 2001, pro zpětné testování) z ekonomického kalendáře yahoo do csv, pro každý den mám jeden soubor, kde je seznam událostí jejich čas a další parametry(kdy začít číhat, jak dlouho, SL, PT, ... je možno dle libosti doplnit další nastavení pro obchodní systém). Pro reálný provoz stačí třeba v excelu si pro každý den udělat tabulku, se stanoveným pořadím sloupců, tuto uložit jako CSV do přísl. adr. nemusí se jednat jen o vyhlášení ekonomických zpráv, ale může tam být jakýkoliv okamžik kdy se očekává nejaký pohyb.

Napsal jsem v MT4 zatím nahrubo kostru experta, který si v okamžiku spuštění nebo pokud začne nový den načte do pole pro aktuální den z příslušného CSV seznam událostí a jejich parametry. Už asi nebude problém pokaždé zjistit jestli je už čas definovaných událostí a pokud jo dle vývoje (třeba na základě nějakého trendového EA) vstoupit pokud to bude vypadat nadějně.

Co vy na to?

S těmi historickými daty ještě souvisí jedna moje nejasnost co se týká konverze času včetně letního času. InterbankFX jede v GMT jestli se nepletu a ekonomický kalendář udává EST čas. Zohledňuje čas InterbankFX letní čas? Nebo je to čistý GMT. V grafu MT4 vidím GMT, na webu InterbankFX v pravém horním rohu je GMT + 1 tak nevím. Tedy můžu během celého roku převádět GMT na EST takto GMT=EST+5 nebo to bude různé během letního a "ostatního času"?

Díky za jakékoliv postřehy.
Kája

Odesláno

To koblih:
ja síce v Mtčku obchodujem, ale naprogramovať by som v ňom zatiaľ nevedel ani čiarku. Ale reagujem na Tvoj príspevok, keďže aj sám sa pohrávam s možnosťou naprogramovať čosi (ale zatiaľ vo VTčku, ktoré je pre nás antiprogramátorov ako stvorené :D) čo by reagovalo len v určitých časoch. Ak by sa Ti podarilo skombinovať EK s nejakým funkčným systémom bolo by to skvelé. Ale možno by pri pohľade na EK stačilo vystihnúť pevné časy, kedy je ohlasovaná väčšina významných fundamentov, napr. doobeda čas od 9:00 do 11:00 a poobede 14:00 do 16:00. A prípadne, nevyspytateľnú ázijskú session by mohlo ignorovať úplne. Samozrejme, nepokrylo by to niektoré významné udalosti ako napr. zasadnutia Fedu, alebo prejavy BB, ktoré zvyknú byť aj neskôr okolo 20:00, ale možno by to mohol byť určitý "vývojový" stupeň na ceste k tomu, čo máš v pláne zostrojiť.
Ak je toto úplne mimo toho, čo potrebuješ riešiť, tak prosím ťa, ignoruj, čo som tu popísal :).

P.S.: Ale určite Tvoj nápad stojí za námahu.

Odesláno

To Galant: díky moc za názor a tip. Škoda že mě to nenapadlo taky to udělat tak jednoduše, vytipovat si ty nejčastější časové intervaly a na nich to zkoušet asi pro počáteční priblížení by to asi stačilo.
Ale nakonec to načítání informací z CSV je univerzálnější a dá se k jednotlivé události posílat obchodnímu systému např. parametry pro vstup, pro každou událost zvlášť definovat jak dlouho před a jak dlouho po vyhlášení číhat, jaký použít SL či PT, nemusí to být jen událost z EK, atd.
No byl to trošku oříšek než jsem přišel na to jak číst v MT4 data z CSV, dokumentace k MT4 je mnohdy dosti strohá. Navic se mi to chovalo divně při načítání těch dat, když např. na konci CSV nebyl ještě jeden prázdný řádek četlo mi to jen část dat, ale nakonec metodou pokus omyl jsem nějaký algoritmus dal do kupy, takže načítání informací o událostech do MT4 už mám v cajku, to pole do kterého to načítám je globální, takže se data načítají jen při spuštění AE, nebo když běží přes noc a změní se datum. Mám to otestováno na hist. datech a tohle už mi fachčí myslím dobře.
Na stahování his. dat z yahoo a jejich přechroustání do potřebného formátu pro MT4 po dnech jsem si napsal aplikaci bokem (v VB.NETu), napadla mě i kacířská myšlenka, že by tato aplikace sama automaticky stahovala EK z různách zdrojů, vyhodnocovala předpovědi a na jejich základě krmila MT4, ale to je asi už moc velké Sci-Fi :-) a navíc čísla uváděná v EK jsou pro mě zatím španělská vesnice a pro začátek si myslím vystačím s předpokladem, že se něco zajimavého v tom období může stát kam to nakonec půjde a jestli vůbec zatím neřeším.
Teď zbývá do toho zamontovat nějaký systém, který by se v daném období buď snažil odchytit nějaký trend nebo by jen nastavoval pozice podle parametrů příslušné události, která je aktuální a pak by to šlo testnout na starých datech co to bude dělat. Pokud v daný čas nastává více událostí najednou, zjednodušil jsem to tak, že pro EA je to jedna událost(jeden řádek v CSV).

Mohlo by to být zajímavé, protože jak SID někde psal, fundament utluče vždy TA. A nakonec ono by to šlo i obrátit, udělat systém který obchoduje na základě TA, ale jen mimo zóny kdy se vyhlašují nějaké ekonomické události, tedy třeba kdyby držel nějakou ziskovou pozici před vyhlášením nějaké události tak ji raději v bezpečné vzdálenosti od ní uzavřel, než aby riskoval nějaký nežádoucí pohyb v důsledku blížící se ekonomické události.

Návštěvník
Téma je uzavřené.

• Vytvořit...