Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

gaza :
Koukám dle toho, co píšeš, že co obchodník/pisatel/učitel/teoretik, to jiný názor. To je docela smutný příběh pro nováčky.
Ve skutečnosti je to takhle :
Když vypisuji Put opci, tak v případě uplatnění této opce majitelem jsem "vstoupen" do longové pozice podkladu.
Když vypisuji Call opci, tak v případě uplatnění této opce majitelem jsem "vstoupen" do shortové pozice podkladu.

abych to ještě "zamotal", tak toto neplatí pro opce, které mají tzv. "cash settlement", tj. vypořádání pouze v penězích.

• 1 year later...
  • Odpovědí 87
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

To Borax

odpovědi na tvé otázky jsou velmi výstižně vysvětleny na stránkách OCC (clearingové instituce, která provádí vypořádání opčních kontraktů) www.optionseducation.org/help/faq/default.jsp . Nevím, jestli je to ta pravá odpověď na tvoji otázku, ale jestliže jsi přiřazen (assignment) jako vypisovatel opce - to znamená, ža na close v pátek před expirací je tvá vypsaná put nebo call ITM alespoň 0,01 USD. Přiřazení v tomto případě proběhne automaticky. ....a teď varianta A/ podkladové aktivum prozatím žádné nevlastníš a vypsal jsi opci např. 1 kontrakt call Golman Sachs strike 130 USD, který se v pátek před expirací obchodoval za 135 USD : V pondělí máš na účtu 100 akcií Golman Sachs v pozici short za pořizovací cenu 135 USD/kus. ....a teď varianta B/ podkladové aktivum prozatím žádné nevlastníš a vypsal jsi opci např. 1 kontrakt put Golman Sachs strike 130 USD, který se v pátek pátek před expirací obchodoval za 125 USD : V pondělí máš na účtu 100 akcií Golman Sachs v pozici long za pořizovací cenu 125 USD/kus.

Odesláno

Přeji dobrý den,

nejen že odpovídáte na 2 roky starý příspěvek, ale ještě ke všemu blbě ...

A) vypíšete call 130, podklad končí na 135 - opce expiruje bezcenná, zůstává Vám premium
b) vypíšete put 130, podklad končí na 125 - po expiraci máte na účtu 100 ks stock za cenu 130 - z účtu vám ubyde 13000,- USD

S pozdravem kbtm

Odesláno

Koukám co člověk to jiný názor. Podle mě:

A) vypíšu call 130, podklad končí na 135 – jsem přiřazen a mám otevřenou short pozici na akcii se ztrátou 500,- (rozdíl mezi akt. cenou a strike x 100) minus inkasované premium.

Odesláno

attivo:
souhlasím s tím co jsi napsal jen jsem chtel napsat ze KBTM tam ma podle mne preklep ... premium samozrejmne zustane a otevre se ztratova pozice. Napsal jsem sice ze premium nezustava ale technicky zustane ale otevre se nam pozice ktera je ve ztrate.

Nerad bych se uz do toho dal zamotaval. :)

Preju hezky den

Odesláno

kbtm tam ma preklep,
ak vypisem 130c a podklad bude v case expiracie 135, tak budem priradeny a na ucte budem short 100ks akcii za cenu $130/ks. Nekomplikoval by som to aktualnou stratou, proste som short za cenu strike a hotovo.

Odesláno

Fakt jsem to zmotal, to je tak, když píšu rychleji než myslím, abych to tedy uvedl na pravou míru, takže pokud vypíši call nebo put a jsem v expraci alespoň 0.01 USD ITM jsem samozřejmě automaticky přiřazen a jsou mi připsány akcie (pokud jsou podkladem kontraktu) a to tak, že u vypsané call do pozice short a u vypsané put do pozice long za strike cenu vypsaných opcí, ať je kurz podkladu jakýkoliv. Prémium mi vždy zůstane, to mi však kompenzuje případnou ztrátu mezi strike cenou a aktuálním kurzem akcie ve chvíli přiřazení. Tož to omlouvám za dezinterpretaci.

Odesláno

Přeji dobrý den,

vidím, že A) mám také blbě ...

Třeba attivo to má v pořádku ...

Po přiřazení mám v shortu 100 ks stock za cenu 130, tj. na účet mi přibude 13000,- USD. Aktuální ztráta (pro cenu 135 USD) je 500 USD (minus premium).

S pozdravem kbtm

Odesláno

zdravím,

abych to trochu zamotal, mám dotaz:
1. když vypisuji tak jsem povinnen dodat, koupit podklad nebo můžu odmítnout excercise?
2. naopak když nakupuji opce můžu odmítnout excercise a ponechat si opci?

Odesláno

Pokusím se odpovědět na obě otázky najednou. Právo uplatnit opci a přetavit ji do podkladového aktiva, tedy tzv. exercise přísluší jen vlastníkovi opce, tedy tomu kdo ji koupil a drží, obecně kupujícímu opce. Ten může exercise provést pokynem svému brokerovi kdykoliv v době životnosti opce (pokud je opce "amerického typu") nebo počkat do expirace. Pokud je opce při expiraci ITM alespoň 0,01 USD je provedeno exercise automaticky a v pondělí se ti objeví na účtu podkladové aktivum buď v pozici long nebo short (to jsme řešili výše). Tedy jako vypisovatel nemáš s exercise nic společného, to může provést poze ten komu jsi opci prodal - držitel opce. Samozřejmě, že pokud je opce držitelem uplatněna (exercise) v průběhu života opce, je určitým mechanismem, mimo rámec této odpovědi, vybrán vypisovatel opce, který je přiřazen (assignment) a který je povinen podkladové aktivum dodat. Exercise v průběhu života opce je vyjímečná záležitost a je držiteli opce prováděna pouze ve velmi specifických případech a ze specifických důvodů (např. dividendy - ex-dividend day, nečekaná fůze společnosti jejíž akcie jsou pokladem opčního kontraktu apod.). K druhé otázce - odmítnutí exercise - jsi to ty, kdo dává pokyn k exercise, tedy pokud nejsi v termínu expirace, takže to máš během života opce pevně v rukou ty sám. Lepší je, pokud nechceš exercise, například opce těsně před expirací prodat. Pokud by jsi chtěl odmítnout exercise při expiraci, musíš k tomu dát brokerovi pokyn, tvá opce poté vyprší jako bezcená a ty nemáš z jejího pořízení zhola nic. Jenom na okraj, pokud jsi klentem Interactive Brokers, tak tento broker odmítá takové pokyny k "neprovedení exercise opcí ITM" - viz www.interactivebrokers.com/en/p.php?f=deliveryExerciseActions - poznámka pod čarou na této stránce podbarvená žlutě.

• 4 months later...
Odesláno

Tak jsem o víkendu vypsal své první opce, zhruba 15 opcí které by při přiřazení vyžadovaly plné krytí ve výši něco přes 50t $. S marginem je to řádově méně ale na začátečníka jsem to i tak docela rozjel...

Odesláno

Přeji dobrý den,

put, call, neutrály ?
Při současné volatilitě se dost blbě vybírá ...

Já momentálně čekám až na závěr týdne - z testů mi vyplývá optimum 28 dní do expirace ...

S pozdravem kbtm

• Vytvořit...