Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

to Dikon:

jestli nechat vzdy vyexperovat opci bez použití SL nebo uzavřít vždy, když trh dosáhne SL,tak na to by sis měl udělat nejlépe backtest. Podle výsledků uvidíš jestli je první nebo druhá varianta lepší a taky poznáš co ti řekne tvoje psychika,když přijdou třeba 2 max. ztráty u IC v řadě (a co to udělá s tvým účtem), protože u IC je max. ztráta několikanásobně větší než max. zisk (např. teď je IC na RUT: max. zisk cca 100$ a max. ztráta cca 880$)..jak máš velký účet?ustojí to tvoje psychika?

jinak uzavřít nebo nechat vyexperovat je věc citu a ten získáš jedině časem, když budeš delší dobu sledovat daný trh...sám na tom pracuji,ale zatím pořád používám tu nejjednoduší metodu( mám rád věci jasné a jednoduché) a to nechat vyexperovat pokud se trh udrží v kanále a nebo předčasně vystoupit, když trh zasáhne můj SL.

Všeobecně je možná lepší obchodovat indexi než jednotlivé tituly, právě kvůli earnings,které mohou pěkně trhy pohnout (to je můj názor).

Odesláno

Přeji dobrý den,

to Dikon :

obecně v současnosti otevírat IC na tak málo volatilním tickeru (jako je IBM), je pitomost - pokud byste měl otevřený DD (třeba OCT09/MAR10) se stejnými parametry, odroloval byste front opce do další expirace/vyšší strike (a pokud by to bylo včera, byla by pozice možná +-na nule) a po dnešním gapu by pozice zřejmě byla v zisku a mohl byste uzavřít.

Zkuste si ale podobné pozice v průběhu několika měsíců (až let) zpětně - většinou podobné strategie vyžadují stejný přístup - tj. příště by mohlo být vše OK. Rok má (zpravidla) 12 expiračních termínů ...

Velkým problémem je přeskakování mezi tickery (tj. "tady by to vyšlo, zkusím příště ..."). Obecně u "velkých titulů" v průměru existuje korelace, takže pokud Vás jeden ticker "vypeče" - třeba gapem - je zvýšená pravděpodobnost, že se při změně tickeru "strefíte" opět do "nevhodného" okamžiku - a původní ticker je OK.

Tady by mohla být i odpověď pro HonzaB - s účtem 5k USD bych si tedy na opce netroufl. To snad jen v případě, že se neodvážím otevřít více než 1-2 pozice. Ale na tak malém "množství" pozic se rozhodně nenaučí nikdo ziskově obchodovat. Pro toto musíte nutně "vyžrat" i nějaké ztrátové obchody. Všechny knihy a manuály Vás zpravidla vycvičí, jak obchodovat opce, pokud se pozice vyvíjí ve váš prospěch - jak ale vybruslit ze ztrát, to je popsáno málokde.

A pokud se podíváte na obchodování Rosse/Williamse, obchodují zpravidla pouze nacked pozice. Opce v pozicích pojistek jsou vám většinou při cenových úletech nanic (snad jen pro znížení marginu - ale to je trochu drahá cesta).

S pozdravem kbtm

Odesláno

mhumpolec:
a muzes prozradit jakou strategii jsi tam pouzil? Na rope ale nejsou earnings nebo jsou?

fubu:
a jaka strategie by tedy ted byla ta nejvhodnejsi?

kbtm:
ja mel za to ze prave malo volatilni a tim tedy spis chopujici ticker je na IC nejvhodnejsi. S DD moc zkusenosti nemam, tuhle strategii jsem si chtel nechat na pozdeji az se trochu zabehnu v IC, VS a SS...
Ja samozrejme nechci tickery menit jako ponozky, je mi jasne ze opce s negativnim RRR je nutne delat porad stejne a jejich vyhoda se ukaze az v dlouhodobejsim horizontu.
A jak velky ucet a mnozstvi pozic byste doporucil pro rozumne zkouseni? Preci kdyz zacnu s 1-2 pozicemi tak se to asi taky naucim, sice mi to bude trvat enkolikrat dele nez s vice pozicemi ale zase je lepsi zacit s malo pozicemi nez do toho vlitnout s 20 a projet diky tomu i treba ucet...?
Me je samozrejme jasne ze je nutne predtim vedet jak z ohrozenych/ztratovych pozic vybruslit, proto bych se rad zeptal zkusenejsich na rady, protoze to je prave podle me ta alfa obchodu. Otevrit IC po par dnech studia asi bude umet kazdy :-)

Diky

Odesláno

V období earnings je nejvhodnější short straddle, short strangle. Hraje se na pokles IV, takže není nutné se 100% trefit s vypsanými striky (strikem). Otvírat se dá těsně před earnings (pár dní, či den). Tyto strategie jsou marginově náročné, protože je nutné volit podklady, kde je vyšší prémium, tj. poklad 50$ a víc a vysoká volatilita.
Případně se dají earnings obchodovat pomocí naked short call, jak se zde částečně popsáno.

ad) rychlost učení
Rozhodně neplatí, že více kontraktů = rychlejší učení.
Především jde o drawdown, který je na malém účtu % větší než na větším. Navíc se dá se špatnou pozicí pracovat pomocí různých hedgingů nebo transformací do jiných obchodů. Tyto úpravy si však na malém účtu nemůžete dovolit.
Větší účet dovoluje obchodovat více podkladů s různými strategiemi a tím se nejvíc naučit. Backtest, paper jsou hezké, dokáží báječně navnadit, stavět vzdušné zámky. Párkrát výsledky proženete excelem, vymyslíte MM a pak kliknete live, jenže reál je o něčem jiném ...
Můžete zkoušet RUT, SPY, XSP, USO, XOM, APOL, DNDN, VIX, DIA, IBM, a další. Dle IV a grafu vybrat strategii, dát 1 kontrakt a frčet :)

Odesláno

Přeji dobrý den,

IC je vhodné otevírat právě v době vysoké volatility - risk na pozici je stejný (ve Vašem případě - IBM - 500 USD), získáte ale mnohem větší premium a ani volatilita nemůže růst do nebe - tj. "hrajete" na pokles volatility, nehledě k tomu, že při vyšší volatilitě == vyšších cenách opcí jste schopen otevřít IC mnohem širší.
Nevím, jaké premium jste dostal za IC, ale asi to moc nebylo (+-100 USD ?). Pokud vám IC (otevíraný za podobných podmínek) 2x za rok "uletí", jste na nule ... A řízení jednokontraktového IC je skoro nemožné. Pokusy otevřít IC legovaně také zpravidla v dlohodobém horizontu nevededou k lepším výsledkům - v 50% to vyjde, v 50% ne.

Co je to rozumné zkoušení ? Na zkoušení je demo-účet ...

Mám (po live zkušenostech mých a mého kolegy) vyhraženo 0.5-1k USD na krytou pozici (DD, calendar) a 2-3k USD na nacked (strangle/straddle/earningový výpis) + dalších cca 100% na krytí neočekávaných situací.
Možná je to příliž opatrné, chceme ale v tradingu přežít. A "dolití" účtu na podzim 2008 po pár chybách nás stejně neminulo ...

S účtem do 5k USD bych osobně doporučoval se soustředit spíš na strategie covered call vůči indexu - např. QQQQ. Zkuste si otestovat/vypočítat roční výnos ... a to i během loňských propadů a letošních nárůstů.

Vybruslení z ohrožených pozic - vše podstatné je v knize od Rosse "Ziskové strategie pro opce a komodity". Nic detailnějšího tady na foru neseženete.

S pozdravem kbtm

Odesláno

Jacomo, kbtm:
Volatilitu jsem sledoval a jeji zvyseni nebylo nijak zasadni asi tak 5%, coz pro nezkusene oko neznamenalo skoro nic... Pokud je to jinak, necham si samozrejme poradit.

Jacomo: je jasny, ze maly ucet je dost na ruzne pokrocilejsi prace dost neohrabany a moc moznosti nenabizi, zase na druhou stranu nedovoluje zacatecnikovi se nejak moc rozhanet do vysin, kam zkusenostmi jeste nedosahne..
Trochu jsem nepochopil tu predposledni a posledni vetu, jestli to bylo ironicky nebo ne :-).

kbtm: jestli dobre pocitam, tak posle napsanych rozpoctu tak Vas ucet tech 5k USD presahuje jen o neco malo...
Ale takhle nejak jsem si rozlozeni uctu na strategie taky predstavoval, pod " chceme ale v tradingu prezit" se klidne podepisu...
Proto jako zacatecnik bych se chtel vydat cestou jednoduchych strategii a zaroven krytych (jako je prave IC) i kdyz pisete, ze na to neni dobra doba, coz ale zatim nedokazu moc posoudit, radeji se budu drzet pri zemi. Na druhou stranu argument nizkych premii, kdy staci aby mi to dvakrat za rok uletelo a jsem na nule je taky vazny argument.

Co byste tedy zacatecnikovi poradili (krome covered call na indexy)? IC tedy nedoporucujete ted vubec nedelat?
Diky

Odesláno

Přeji dobrý den,

shrnout seznam mých pozic není složité ...

- covered call na F a AMD (akcie "získané" po exnutí nacked PUT ...)
- DD - SPY, QQQQ - back opce vzdálené cca 1/2 roku (při otevření)
- calendar - XOM, JNJ - back opce 3 měsíce (při otevření)
- smíšené pozice - tj. zpravidla diagonál + straddle/strangle - MSFT, INTC, USO, UNG, MOS, KO, WMT, IBM

Pozice jsou otevírány 1-kontraktově (1 opce), ale postupně přidávám (dle příležitosti), takže jsem v některých pozicích (v současnosti) až na vypsaných 4 opcích.

1. pozici zpravidla otevírám "naráz", rolování/odkup+opakovaný prodej už podřizuji situaci.

Jak už jsem napsal - s IC nemám dobré zkušenosti - hlavně z důvodu jeho špatného/nemožného řízení ... a při současné volatilitě (nízké ceny opcí) to za to opravdu nestojí. Zkuste na IBM risk-graf IC a kalendáře (nebo DD) - skoro se neliší. Ale na Vaší straně je momentálně pravděpodobnost, že volatilita stoupne - a pak se risk-graf začíná "vynořovat" nad nulovou linku - růst ceny pojistek (back opce) je zpravidla vyšší než růst vypsaných opcí. A navíc máte k dispozici další 1-2-3 výpisy.
U IC je to naopak - s růstem volatility se průběh risk-grafu zhoršuje.
Pozor - nic není na 100% ! Pokud cena ulítně příliž (hlavně platí pro nárůst ceny), nic nepomůže ani u DD ...

Mimochodem (k výši účtu +-5k USD) - a co bude následovat, pokud Vaši vypsanou opci někdo exne ? Máte na její pokrytí na účtu dostatek cash (třeba IBM - tj. cca 12k USD) ? Broker je schopen/ochoten to pár dní vykrýt - ale co potom ? Stačí 2-3 dny nebýt kolem expirace u PC a ztráta už nemusí mít s počátečním riskem nic společného ...

A cíl ? Přečtěte si zmiňovaného Rosse - termín "pojistka" skoro nezná ... vše je schopen uřídit výší účtu. Většinou vypisuje call a pokud jde cena proti němu, naředěním (==dublováním pozic) jde od ceny. Asi správně - cena společnosti==cena akci může spadnout na 0, ale "do nebe" nepůjde (platí pro běžné akcie - ne pro akcie za 5 USD ...).

Já osobně jsem se nejvíc "vyškolil" na pozicích na akciích INTC a MSFT - na dlouhodobých diagonálech/kalendářích.

Vše bych směřoval jen k tomu - otevírat účet s 5k USD je úplně zbytečné, takový účet je určen k vynulování. Resp. se s ním nedá obchodovat.
To, co píšete (malý účet "nedovoluje zacatecnikovi se nejak moc rozhanet do vysin"), ale není pravda - i malý účet Vám to 1x dovolí. Ev. ztrátu ale budete muset doplatit.

S pozdravem kbtm

Odesláno

Dikon:

ja obchoduji jenom IC a jsem s tim max. spokojeny. Ono jde o to, kolik casu tomu clovek chce venovat. Kdo chce pozice ridit, tak samozrejme si najde jine akcnejsi strategie, ktere rizeni vyzaduji. Ale pokud nekomu staci pouze vypsat a pak nechat byt do expirace nebo maximalne uzavrit na predem definovane ztrate podle RRR, tak pro toho je IC idealni.
Na IC ale urcite indexy - RUT nebo SPY urcite nejsou spatny vyber. Do zacatku si uplne staci vybrat jeden trh a jednu strategii, to si otestovat a zacit to obchodovat.
A ty reci o vynulovani uctu apod. neni treba brat vubec vazne, kdyz delam pouze to, co mam natestovano, coz samozrejme obnasi rizeni rizika. Jde jenom o to, jak si to clovek udela. Jedine, co je dulezite, je prizpusobit velikosti uctu obchodovane strategie.

kbtm:

podle ceho merite pravdepodobnost, ze prave ted volatilita stoupne? Od zacatku roku volatilita klesa, a to i pres vysledkova obdobi (brezen, cervenec). A prostoru na pokles je stale vic nez dost, ted je VIX na 21 a dal k 15ti muze klidne klesnou. Takze kdyz vezmu jednoduchy IC na indexu, ktery budu drzet do expirace, tak jelikoz nevidim do budoucnosti, tak vubec netusim, co se stane s volatilitou, ale vetsi pravdepodobnosti zvyseni se vubec nebojim.

Lada

Odesláno

kbtm:
jsem zacatecnik, takze nemuzu posoudit jestli se IC spatne,potazmo vubec neda ridit tak, abych se dostal z nejake spatne pozice, ale zda se mi jako velmi jednoduche pro zacatek (pokud neberu v potaz long call nebo put, prip. VS).
Je jasne, ze na velikosti uctu zalezi, ale 50tis momentalne volnych nemam abych zacal s "poradnym" uctem.
Na porovnani IC a DD se zvysovanim volatility se mrknu tak daleko jsem se jeste nedostal...
Hledam neco jednoducheho s cim bych zacal a trochu se v opcich otrkal (jako Vy na INTC a MSFT s DD a kalendari).
Z Vaseho clanku tak trochu citim, ze IC Vam tak nejak vubec nevoni a mate radeji jak jsem pochopil DD a kalendare ci covered call, me treba ale IC (prip VS nebo SS) celkem vyhovuji, otestovavam si je, zkousim na demu, vc. otevirani rizikovejsich pozic a nasledny "utek" z techto pozic tak, abych neohrozil ucet (zde muze prijit namitka ze demo je demo a live je o necem jinem, jak psal jacomo)
Naopak Vase oblibene DD a kalendare mi pripadaji jako pokrocilejsi strategie, o kterych se od Vas velmi rad poucim, pokud se Vam bude chtit a nejakou moudrost pustite :-).

Lada:
Presne tak nejak jsem myslel ze to provedu, testuju strategie (hlavne IC, VS a SS) na nekolika trzich, zkoumam a zkousim na demu (viz jak jsem psal vyse) a pak zkusim jednokontraktove v live abych se otrkal. Momentalne nepotrebuji se tim zivit, takze nemusim a nehodlam nejak silene ucet zhodnocovat. Akcnejsi strategie si myslim muzou byt uplne vsechny pokud se do nich pujde s vetsim rizikem, naopak kazda strategie muze byt naprosto pohodova, pokud bude riziko nizke (napr. u IC velmi siroka kridla apod.). To je muj pohled, pokud je spatny, budu rad kdyz me vyvedete z omylu :-).

Odesláno

Gabe,
odpovede na svoje otazky najdes ak si nastudujes strategiu DD (double diagonal).

Co obchodovat:
Kazdemu vyhovuje nieco ine a obchoduje inak. Jeden obchoduje DD, iny IC, CS, bla bla bla. Takze sup sa vzdelavat a skusat. Nazor si vytvorit sam, nepreberat.

• Vytvořit...