Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Začátečnické rozpaky

twinkie

Doporučené příspěvky

• Odpovědí 334
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Hi all,

uz je to nejaky ten polrok co sledujem stranku financnika, komodity ma nadchli hned po prvom precitani "manualu" Teda hned som zacal vyhladavat informacie aj z inych zdrojov (predsalen, dvoveruj ale preveruj). Ten polrok som stravil v podstate poznavanim moznosti tradingu a popritom som sa snazil simulovane obchodovat cez FACTSIM web stranku (simulovany ucet 25k, dostupne vsetky najznamejsie burzy a to vsetko zadarmo). Keby sa nepokazila funkcnost tejto web stranky (problem s exekuovanim prikazov podla definovaneho tipu napr stop order, limit oreder a pod.) tak by som ju aj odporucil zaciatocnikom. Skvela vec na otestovanie vlastnej psychiky, aj ked to nie je na ostro, zo zaciatku to tiez robi svoje :) Taktiez som vysoko ocenil TNT a bohatu historiu dat z moznostou krokovania po dnoch.
Ale spat k teme. Moje plany boli zacat obchodovat na ostro v druhej polovici buduceho roka s uctom 5k. Nho narazil som na problem stop loss-ov a MM s takymto uctom pre day trading. Keby ste videli moje spekulacie ako pouzit SL $200 ci dokonca niekedy mensi :) Snaha o integrovanie takeho SL do pozicneho tradingu mi ukazala akym smerom treba spekulovat nho nepriniesla kladne papierove vysledky. Samozrejme! Ved nie nadarmo je odporucany min ucet 10k a viac kde uz si mozno dovolit aj vacssie stoploss-y. Ale clovek si neda povedat az kym neokusi na vlastnej kozi.
Apropo ak by som planoval start ucet 10k alebo viac moje vstupne strategie mi fungovali "ako hodinky" (ved bodaj by nie, ked SL $200 zhltne aj ten najmenej volitalny trh takmer vzdy a aj napriek tomu mi system "skoro" fungoval, teda SL napr. $400 zakonite fungovat "musel") Moj povodny zamer bol kompletne podkopany a momentalne zacinam uvazovat o intradennom tradingu, kde vsak vychadza na svetlo mnoho novych otazok co sa tyka testovania. Ako na testovanie intradennych strategii? To uz bude aj "nieco" stat ak sa nemylim. Alebo mam ostat pri plane pre pozicne obchodovanie len predlzit "cakaciu dobu" na rok 2008? Moj potencial uspor je tak zhruba $5k za rok. Moje zamestnanie vyzaduje 8 hodin prace za PC teda travit dalsich par hodin denne doma opat pri PC neznie lakavo a kvoli tomu som bol rozhodnuty (aspon pre zaciatky) zacat s pozicnym obcodovanim. Teda tu su moje rozpaky. Moja kosa narazila na kamen a potrebuje poradit ktorym smerom sa odrazit. Teda ocenim akekolvek rady, nazory a podobne skusenosti z hladanim vlastnej cesty v zaciatkoch.

S pozdravom Doggy

PS: Sorry za tak dlhy prispevok, snazil som sa byt strucny :)
PS2: Skoro som zabudol. autorom webu (myslim ze vieme o koho ide ;) ) podakovat za zrodenie financnika a mnozstva informacii ktore tu mozno najst.

Sdílet pomocí služby

Doggy:

myslim si ze naskodu by ti to vobec nebolo keby si vyskusal ID obchodovanie.. asi pred 3 tyzdnami som bol aj ja rozhodnuty ze sa budem venovat iba pozicnemu obchodovaniu.. ale som len tak raz nakukol na ID obchodvanie a hned sa mi zalubila...po dvoch tyzdnoch viem ze sa chcem venovat len ID obchodovaniu, ved ako bolo pisane na financnikovi, staci ti aj 2,5 hodiny:))
prva vyhoda ze nemusis cakat niekolko dni alebo tyzdnov kym sa ti uzavrie obchod, dalej plnenie pri ID(ERU2,YM) su ovela likvidnejsie, a mozes tam dostat podobne vysledky za ovela kratsi cas...:)) preto hovorim ze za skusku nic nedas...
dobre zacat je ze si stiahnes medveda(software) a zaregistrujes sa na prophet.net, cim ziskas zadarmo free data od 1m timeframe po kolko chces..vsetko najdes na finacniku vo WIKY.. nevyhoda je ze budu pozadu o 15-20 miut, a mozes ist len do minulosti 2 dni... cize je to celkom dobry soft na papertrading ale na backtest nie... odporucil by som ti testovat ERU2 a YM(minidow jones)..
chcem sa spytat este jednu otazku, chceli by sme zorganizovat nejake stretnutie traderov zo slovenska, keby ste boli zo zapadneho slovenska olo by to super... ak mate zaujem ozvite sa do vlakna www.financnik.cz/forum/read.php?8,51229
pekny den prajem... Zero999

Sdílet pomocí služby

Intraday je jistě fajn. A když se daří, tak zřejmě i hodně zislový. Ale já [bold]sám za sebe [/bold]jsem se právě raději rozhodl pro swing. A to do té doby, dokud si "nezocelím" psychiku. Přece jen v intraday je člověk více ve stresu, a pokud to nemá opravdu dobře zvládnuté, tak může hodně rychle ztrácet.

Ale prosím berte to jako [bold]můj osobní [/bold]názor.

Sdílet pomocí služby

harmonie: určitě záleží na povaze, já osobně beru stresověji spíše poziční, mám prostě strach z těch gapů, které mohou lehce vyhazovat z pozic. Vlastně jsem původně také chtěl tradovat pozičně a také jsem si to u Sugar poctivě obacktestoval na TNT4, těch gapů je tam nesčetně, někdy i takové, které mohou vygumovat účet (ale v mírném počtu), často ty gapy můžou krásně pomoc hlavně v trendu. Co se týče papertradingu, tak mi ID zas tak moc stresové nepřijde, s jednoduchou a hlavně klidnou strategií, se kterou se teď dobře sžívám. Pokud člověk obchoduje tak, že to vypadá jako hra v Monte Carlu, tak může být stresový i ID papertrading (taky jsem si to vyzkoušel). Avšak realné obchodování je naprosto něco jiného to určitě (i když s tím ještě nemám zkušenost), ale pokud se mi bude dlouhodobě osvědčovat, má jednoduchá (možná až primitivní) strategie, tak potom by mi to v psychologii mohlo trochu pomoc.

Sdílet pomocí služby

• 3 months later...

dobrý den,
mám jeden specifický dotaz, který se asi netýká zde vedené diskuse, ale myslím že se sem hodí svým zaměřením.

Už asi půl roku obchoduji na živo a dá se říct že jsem +/- na nule. Co mě ale zarazilo, byla odpověď mého brokera na otázku, kterou mu položil kolega také začátečník (já i kolega obchodujeme pouze pozičně).

Na otázku: "jak obchodují Ti velcí hráči, s kolika kontrakty a jestli je to takový rozdíl proti malým hráčům",

mu odpověděl: "ti velcí hráči obchodují úplně jinak, my teda upozorňujeme na rizika v obchodování komodit, ale oni obchodují úplně jinak a oni vás malé hráče s malýma účtama "zničí"".

Nechci malovat čerty na zeď a ani nechci nikoho strašit. Vím že se dá komoditami solidně živit. Jen bych byl rád, a tímto Vás prosím, pokud by se našel někdo zkušený, kdo rozumí této odpovědi a bude schopen mi otevřeně a pravdivě vyložit smysl aby tak učinil.

děkuji

petrtop Březnice

Sdílet pomocí služby

Zdravím, petrtop
problematikou velkých hráčů v pozičním obchodování jsem věnoval asi půl roku studia. I když se nepokládám za zkušené, tak přeci jenom ještě zareaguji trochu konkrétně ta Tvůj dotaz. Podle mě má Tvůj broker pravdu pouze z poloviny. Ano, velcí hráči ( říkám jim BigBoys - BB) obchodují jinak. Na trh totiž přistupují s jinou filozofií, než my spekulanti. Mají jiné zájmy a plní jiné úkoly. Navíc jsem přesvědčen, že mají ve svých rukou všechny "trumfy" a že burza je ušita na míru právě jim. Tady s Tvým brokerem souhlasím.
Ovšem s druhou polovinou odpovědi, že totiž BB spekulanty s malými účty zničí, tak s tím nesouhlasím. Myslím, že toho není třeba se obávat, pokud spekulant ví, co se v trhu právě děje, co BB chystají. Pak je možné obchodovat téměř to samé, co dělají oni. I když třeba s jedním kontraktem.

Myslím, že ve spolupráci s dalšímy tradery z tohoto servu ( všechny Vás zdravím !) jsme toto téma poměrně podrobně rozebrali v tomto vlákně:
www.financnik.cz/forum/read.php?7,11127
Pokud se rozhodneš si to přečíst, tak si pro začátek přečti poslední dvě stránky v tomto vláknu. A pak to vezmi pěkně od podlahy ze začátku. Mě osobně tohle téma hodně dalo a ujasnilo mi pohled na burzu jako systém.

Hodně zdaru ve Tvém obchodování a případném studiu COT.

greenhorn

Sdílet pomocí služby

• Vytvořit...