Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ještě přidám jednu vzpomínku na počátky obchodování. Začínal jsem s pouhým grafem , o trhu jsem neměl ani páru. Používal jsem jen selský rozum. Pokud jsem viděl , že trh stoupá tak jsem nakoupil. Jelikož jsem začínal někdy v létě, tak jsem byl většinou u vody a graf jsem sledoval až třeba po třech hodinách. Poté jsem zjistil, že mám zisk tak jsem to prodal. Takže v podstatě jsem aplikoval časový výstup. Někdy byla ztráta. V podstatě touto strategií jsem dokázal za 14 dnů zvětšit účet o 100%. Líbilo se mi to a začal jsem pátrat do hloubky.A to byla chyba, kterou jsem odhalil po mnoha hodinách tvrdé práce. Zjistil jsem, že existují různé -tehdy všemocné indikátory. Začal jsem je aplikovat. Donekonečna jsem měnil nastavení a testoval jak se chovají v trhu. Teď vím, že to byly tisíce hodin ztracené na hledání něčeho co neexistuje. A začal jsem ztrácet na účtě. Dostal jsem se do kolotoče indikátorů a jejich nastavení. Tímto způsobem se mi nikdy nepodařilo zvětšit účet o 100%. Měl jsem vytištěné grafy a vedl jsem si záznamy, takže jsem měl zpětnou vazbu, která je velmi důležitá právě z hlediska odstraňování vlastních chyb. Bylo to přesně tak jak tu někde psali,že po mnoha hodinách dřiny se dostanete opět na počátek obchodování , ale obohaceni o cenné zkušenosti. Teď nedokážu posoudit , kdyby mi toto někdo řekl na začátku jestli bych mu věřil nebo jestli bych tou cestou si musel projít, abych to pochopil. Ale jakmile si toto projdete pak se na vás začnou usmívat dolárky!

• Odpovědí 839
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

To byly mé intradenní začátky, které jsem prováděl na demoverzi a bohužel nemám k tomu žádné materiály. Teprve jsem se učil obchodovat a ještě jsem ničemu vlastě nerozumněl. Ale tady šlo o to, že k těmto začátkům jsem se opět dopracoval po mnoha hodinách tvrdé práce a sezení u grafů. Jen s tím rozdílem, že u svých intradeních obchodů si trpělivě sedím a nejezdím se koupat. Ale mám vypracovanou i strategii s časovým výstupem, která je zisková, ale má v některém období velký propad tak ji nepoužívám.

Odesláno

TO: romang
Vyčkal jsem na odpověď MNovak(a), než jsem se rozhodl zareagovat.Těšil jsem se,co nového se naučím.
Podle mého názoru existuje jediný relevantní způsob,který potvrzuje,že to takto funguje a MNovak Vám ho dát
nemůže.Nemá ho totiž on,ale Vy sám!
Mám ho i JÁ sám!
Každý obchod si zakreslím do grafu a dívám se pár svíček dozadu.Dívám se jestli náhodou se neopakují u více
obchodů stejné svíčky.Pokud se opakují.tak mohu předpokládat....
Odpovíte-li správně,Váš účet to pocítí ihned,Vy trochu později. (tu)

Odesláno

Profesor
Je to tak. Několikrát za hodinu se na minutovém grafu opakují určité postavení svíček nebo chceteli barů, kterých lze využít k nákupu.Na vyších TF je to stejné, jen signály jsou méně často. Je to jednoduché stačí se jen dívat na holý graf. Pokud máte v grafu čáry, které vedou přec cenové úsečky tak je to špatně vidět. Pro filtrování obchodů se dá použít EMA 36. Pokud je trh pod ema tak beru signály short, pokud je nad ema tak beru signály long a pokud trh "leze" po ema tak neobchoduji a čekám až ukáže směr. Nebo se dá obchodovat i bez ema za použití striktně stanoveného MM. Pokud se trh rozjede a tudíž čekám větší pohyb tak povolím SL. Hlavně volnější musí být v oblastech korekcí, aby vás kvůli 2 tickům nevyhodil z trhu. Já osobně v tomto případě používám pouze mentální SL.

Odesláno

profesor

Já nikde nezpochybňuji price action, ani jiné obchodné přístupy. Mě jenom zaujal ten způsob jeho obchodování - naprostej začátečník, o burze ani páru, po vstupu na koupák ... 100% zhodnocení za 14 dní - předpokládal jsem, že to bylo live, ne papír. Kdyby to tam napsal, tak mi to nestojí za reakci.

Odesláno

Dobrý den,

pročetl jsem tyhle příspěvky a rozhodně se ukazuje že co se týče vstupů a výstupů tak máme každý to své,ale společné máme všichni dodržení MM a svého OS.

To Mnovak:Chtěl bych trošku poprosit o přiblížení Vášeho SL.Nevím co přesně obchodujete intradenně,ale pokud E-mini,tak nevím co je pro Vás mentalní SL když trh udělá stovky USD za pár minut.Co je pro Vás rozjetý trh,jak velký je Váš SL který povolíte při tom rozjetém trhu?Sám jsem zástance fixního SL,mentalní mě na E-mini přijde hazard.Jaké potom může být RRR?

Pokud neobchodujete E-mini,nebo Vám Váš MM dovoluje SL stovky USD,tak samozřejmě můj dotaz ignorujte a je mě vše jásné,že dáváte trhu velkou volnost a čekáte na velké pohyby trhu.Otázku jse položil z pozice tradera který podle svého MM může mít SL max. 200-250 USD..Samozřejmě jsou vyjímky kdy jde trh prudce naším směrem tam se s tím SL dá určitě pracovat.

Díky

S pozdravem

borax

Odesláno

Samozřejmě obchoduji emini, nejčastěji ER. Máte zde několik otázek a já se pokusím ve stručnosti odpovědět. Nechápu když píšete , že trh jde naším směrem a tam se dá se SL pracovat. Podle mě pokud jde trh mým směrem tak mě SL vůbec nezajímá. O SL se začínám zajímat teprve tehdy, když začne jít trh proti mně.Je to jednoduché. Pokud se trh pohne na ER zhruba o 1 bod a nechce jít dál tak přitahuji těsný SL. Pokud má trh rychlý start, tzv. únik a na 2 bodech dělá korekci a sklon trhu je prudší takže poznám, že trh pujde dál, tak SL přitahuji velmi pozvolna.Zde si všímám hlavně sklonu grafu cen. To by se muselo vidět, ono to tak nejde vysvětlit-nebo to asi neumím. V podstatě jde o to, že stále sleduji co mi říkají ceny trhu a podle toho jednám a v podstatě tu nejdou stanovit přesná číselná pravidla, protože čísla nemám čas sledovat. Když se mně zeptáte na velikost SL a kam ho přesně posunu- tak nevím. Já obchoduji přímo z grafu a jednám podle toho jak se chová trh a respektuji ho.. Obchoduji na 1 min. grafu a zde musíte dělat rozhodnutí někdy i ve zlomku sekundy. o velikosti SL mám jen hrubou představu, kterou si dělám podle velikosti baru. Pokud je bar extrémně veliký neobchoduji. Vždy umístím SL tam, kde to vyžaduje trh a nestarám se jestli je to 0,6 bodu nebo 2 body. Zrovna tak nemám čas sledovat nepodstatné údaje, jako je profit a podobné nesmysly. V grafu mám nákupní puntík a to mi stačí, abych určil jestli jsem v zisku nebo ve ztrátě. Pokud mám nahraný zhruba 1 bod tak nikdy nenechám trh otočit do ztráty. Jediné co považuji za důležité je mít zvýrazněný počet otevřených pozic, aby nedošlo vzhledem k rychlosti trhu k nějaké havárii.
RRR vám nepovím, protože to neumím zpočítat. Jednou jsem se o to snažil a vyšla mi nějaká kravina tak jsem od toho upustil. Je to statistický údaj, který k obchodování nepotřebuji.
Ještě vidím, že používáte fixní SL. Taková věc je reálná, ale v takovém případě je obchodování velmi časově náročné vhledem k tomu, že si musíte počkat na takové pohyby trhu, které odpovídají této fixní velikosti. A někdy se ani nemusíte dočkat. To samozřejmě záleží na jeho velikosti. Čím větší tak tím je víc příležitostí, to je pochopitelné.

Odesláno

No podle mě je statistika v tradingu jedna z nejdůležitějších. Ale samozřejmě, v tradingu je asi všechno možný, někdo prej i hádá z hvězd a statistiku vůbec nepotřebuje. :)

Odesláno

MNovak:

Já díky za odpověď, ikdyž musím říci, že jsem si ji představoval trochu konkrétnější vzhledem k vašim příspěvkům propagujícím obchodování pouze podle cenového grafu a radícím ostatním zahodit indikátory. Myslím, že když se něco nakousne, tak by se to mělo i dojíst. No ale je to samozřejmě vaše věc. Musím také přiznat, že vaše vysvětlení v takové podobě, v jaké jste jej zde prezentoval mi osobně přijde tak trochu utopistické. SL jsem celkem pochopil, ale vaše vstupy založené na tom, že když trh stoupá - nakupujete, ne. Myslím, že kdyby to bylo tak jednoduché, tak se tu nemusíme o ničem bavit. ;)

Odesláno

Ouklend
Nevím co zde vidíte jako utopii, tomu fakt nerozumím. Asi jste si myslel, že po přečtení pár řádků budete v balíku. Tak to skutečně není. Za vším je tvrdá práce, kterou musíte podstoupit jestli chcete uspět. Obchodování není vůbec jednoduché jak píšete,ale můžete obchodovat podle jednoduchého přístupu ke grafům aniž by jste musel použít X indikátorů. Pokud nejste schopen akceptovat pravdu , když trh stoupá tak použijete tlačítko buy, pak je to s vámi těžké a neumím vám pomoci. Vím, že mnoho lidí nesnese jednoduchost. Taky vím, že 85% lidí obchoduje podle indikátorů a taky vím, že 85% lidí ztrácí v trzích peníze. Možná ty čísla nejsou uplně přesná, ale o něčem to určitě vypovídá.. Pokud je pro vás špatný tento druh obchodování tak ho prosím vypusttě z hlavy a věnujte se tomu co vám přináší zasloužený zisk. Hlavně to nechápejte tak, že podle indikátorů nejde obchodovat. To je nesmysl, jde. Sám mám vyzkoušené obchodování podle macd, ma, pvo, stochastik, cci a můj kluk jede rsi. Jen jsem se snažil vám ukázat můj přístup k obchodování, který se mi jeví jako nejvíce smyslný. O nic jiného tu nešlo.

Odesláno

MNovak:

Nevím jestli jste zcela pochopil , o co mi v mém příspěvku šlo. Věřte však, že o nějaký "balík", o kterém píšete rozhodně ne. No vlastně, pokud zde jde o peníze, tak spíše v opačném smyslu, než je zde zmiňujete. V tomto vlákně, kde tradeři "začátečníci" popisují své první obchody přijdete s vašim velice jednoduchým, a já jsem nikdy netvrdil, že nefunkčním, přístupem, který může jinému možná naopak dopomoci akorát tak k vymazání toho svého balíku ze svého účtu. Proto mi šlo o to, a zřejmě nejen mě, aby jste svůj názor trochu blíže rozvedl.

Již jsem se tady zmínil o tom, že obchoduji (zatím pouze sim) podle indikátorů, ale poslední dobou zjišťuji, že ikdyž je můj systém 62% úspěšný, mám oči a vidím, že není natolik úspěšný, jak by asi mohl být při obchodování dle cenového grafu. Proto si pohrávám s myšlenkou, že bych se postupně snažil číst možné vstupy přímo z cenového grafu. A zde jsme u, jak se říká, jádra pudla.

Samozřejmě vím, že nejste jediný kdo obchoduje pouze podle cenového grafu, avšak zdá se, že všichni ostatní, narozdíl od vás, používají pro výběr vstupů různé pomocné signály, jako třeba SR úrovně, double bottom, různé pivoty, Rossovi signály, jako 1-2-3, Ross hook atd atd. K tomu dodáváte, že jakákoliv čára v cenovém grafu, tento graf znehodnocuje a tento je špatně vidět. Dokonce píšete, že se nezabýváte PT a podobnými nesmysly. Jak jsem z vašich příspěvků pochopil, tak váš přístup spočívá v tom, že jakmile jde trh nahoru - nakupujete. Trvám na tom, že tento váš přístup, který popisujete mi přijde, jako utopie. Nechci s váma polemizovat o tom a ani to netvrdím, jestli je to možné, či nikoliv. Podle mého si obchodujte třeba podle hvězd, jak píše Motley. Je to samozřejmě vaše věc. Není nic jednoduššího, než že se každý, kdo má zájem, může pokusit na trhy s 1TF podívat vašema očima a vyzkoušet si to sám. ERko v 1TF delší dobu také sleduji, ale zatím nikdy ne, jako Vy.

Znovu připomínám, že s vámi o vašem způsobu obchodování nechci polemizovat. Nikdo vám "to vaše" nebere, byť se mi to může zdát třeba jako sci-fi. Mím cílem nebylo vás jakkoliv popudit a agresivní podtext, který z vašeho příspěvku můžu chápat, není v tomto případě na místě.
Myslím, že už jsme asi oba řekli, to co jsme chtěli.

Přeji hezký den a spoustu kladných obchodů. (tu)

Ouklend

Odesláno

Dobrý den,

MNovak,nevím co nechápete na tom,že když se trh rozjede tak se dá se SL pracovat,když jste tohle stejné napsal 3 příspěvky nad mojí otázkou k Vám,jen jsem to trochu jinak formuloval.Jinak díky za odpovědi,ale možná jsem se špatně vyjadřil a proto moji otázku ještě upřesním.Když jde trh Vaším očekavaným směrem,máte svůj systém,svůj MM podle kterého si řídíte pozici,ok,já taky při určitém zisku už SL a PT podle podmínek na trhu trošku řídím .Mě ale spíše zajímalo jak řešíte SL pokud se trh pohne proti Vám hned po vstupu,jakou ztrátu akceptujete.Z toho co píšete opouštíte asi trh, až když Vám určitá formace v grafu signalizuje,že Váš vstup byl špatný.Takže se zeptám jak je Váše řízení pozice rychlé,kdy Vám asi graf řekne,že je vstup špatný?Určitě se to bude lišit obchod od obchodu,ale zkuste aspon nějaký průměrný SL.

S pozdravem

borax

Odesláno

S odstupem několika dní pročítám Vaše reakce odpověď MNovaka k mému prvnímu obchodu a jsem celkem otrávená,pánové .... Byla řeč o zjednodušení systemu,protože indikátory jsou skvělá pomůcka,nicméně ne spásná a v případě,že se jich používá hodně najednou, nestačíte je všechny sledovat, a zbyde zmatek. Nezlobte se,ale já jsem tu odpověď rozhodně nepochopila jako návod nepoužívat SL a indikátory.... A o velikosti SL si myslím,že hodně souvisí s velikostí účtu,specielně teď,kdy index padá a jen občas se nadechne.
Snad mě teď za můj názor neukamenujete... Hezký večer,Petra

• Vytvořit...