Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Airmike:
Vidím to podobně. Pro mě byl a stále je trochu problém dodržet OP na 100%. Napadá mě spoustu věcí, jak systém vylepšit, doladit, něco dosadím, něco vypustím, ale výsledek je ten, že to pokaždý znamená porušení stávajícího OP. Ale zatím vlastně ani pořádně nevím, jak funguje ten stávající, "nevylepšený", protože nemám ještě vzorek např. 100 obchodů, u kterých jsem do všech detailů dodržel OP. Já jsem se takto zamotal a zůstal stát na místě. Nakonec jsem udělal to, co jsem měl udělat hned. Bez jakýchkoli zásahů dodržuju původní plán a k tomu u každého obchodu co udělám zapisuju varianty výstupů. Mám tak přímé srovnání s aktuálním výstupem a až budu mít odpovídající vzorek, tak to bude vzorek opravdu původního systému plus výstupy. Pak uvidím budu-li vůbec něco upravovat nebo měnit.

• Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

Markan, som momentálne viacmenej v identickej situácii. Prestalo ma baviť brať dovolenky na jeden týždeň a počas neho venovať tradingu 13-16 hodín denne a potom opäť venovať skoro podobný denný čas svojej práci po dobu niekoľko mesiacov a tak stále dookola. Potrebujem posun vpred v tom, čo ma skutočne baví. Už som v jednomesačnej výpovednej lehote, mám našetrené na 5 mesiacov života + účet u IB. Je to veľmi riskantný krok a samozrejme mám finančne aj sociálne premyslené všetky scenáre vrátane toho najhoršieho, som presvedčený, že v tomto prípade o nezodpovednosti ani zďaleka hovoriť nemožno.

Potrebujem veľký posun vpred a to mi dá len venovanie sa tradingu full-time, či už v live uspejem alebo nie. Predpokladám, že za mesiac úplnej posadnutosti stihnem toľko ako v minulosti za jeden celý rok. Nemá význam dlhšie čakať. Teoreticky neskôr môžem dať vedieť ako to dopadlo, a poslúžiť tak ako inšpirácia pre ostatných našetriť a odísť z práce, prípadne v nej ostať :)

Airmike, príčin môže byť nespočet, no stále som presvedčený že všetky súboje s egom, snaha sa podobať, pikošky ako dopasovanie nových indikátorov aby som aj ja zachytil ten 400 USD pohyb od začiatku do konca a podobné totálne blbosti ktoré podľa mňa s profitabilným tradingom nemajú nič spoločné ale je dobré tým prejsť a sebapozorovaním si to uvedomiť, sú založené na emóciách.. ja osobne viem, že keď som v trhu ohraničenom PT a SL, čo cena robí medzi tým so mnou veľmi máva, takže skutočne zlomovým riešením pre mňa je nevidieť čo cena medzi tým robí. To je všetko, jednoduché ako facka.

Tvoj príspevok čo píšeš je celý o uvedomení si tradera, o čom vlastne trading je a čo ho robí profitabilným, a zdôrazňuje nutnosť náhľadu na seba samotného, pretože každý niečo robíme z chamtivosti a podobne, dôležité je si to však o sebe uvedomiť a vidieť že toto do tradingu nepatrí. Že trading nie je o odchytení každého pohybu od začiatku do konca, dokonca zďaleka nie je ani o odchytení každého pohybu, musí každý pochopiť sám. Mne v tomto extrémne pomohli e-mini kurzy, kde som všetky súčasti tradingu začal vidieť ako jeden funkčný celok. Tj nie patterny, money management, kontrolu risku ako osobitné moduly ale ako jednotný celok kde všetky tieto veci hrajú svoje kľúčové úlohy spoločne.

Ale čo ja, paper trader, môžem o tomto hovoriť. Stále som presvedčený, že aj s RRR 1:2 sa dá zarábať, a niekomu toto môže dokonca kvôli častejším profitom psychicky vyhovovať viac neť tu spomínané dogmy "pod RRR 1:3 nikdy neobchodovať" a pod. Samozrejme že RRR chcem mať čo najlepšie, ale na trhoch kde veľké pohyby sú skôr raritou toto dosiahneme len znížením SL -> častejšími stratami. Všetky tieto pomery a výsledné príjmy (alebo výdavky :) ) si už však každý musí spočítať sám.

Odesláno

gandalf33,
napodobne aj ja dost trpim pre emocie, burzu som si preskakala z roznych stran ale co mi najviac ide, je, ked sa uvolnim, tesim sa zivotu, oddychujem a z casu na cas pribiehavam k monitoru a pokracujem pekne krasne vo svojom uvolnenom dni.....vtedy ziadne emocie so mnou nekyvu. ked vsak sa snazim, sedim pri tom dlhsie, tak tlacim na pilu a je to niekedy des vidiet co som dokazala spravit resp. nechat ujst v strachu.
u mna tiez plati, mam plan, SL a PT a sledujem len tak zdialky /naozaj sa od monitora vzdialujem/, najslabsi bod u mna su emocie....a preto si studujem prave tento aspekt zivota, dost mi pri tom pomaha coaching.

Odesláno

-> Markan: zaujal mě ten psychowalkman - jaký používáš program?

-> gandalf33: ono "nedívat se na vývoj na monitoru" samozřejmě má něco do sebe, ale podle vlastních zkušeností vím, že ono trýznění se pohledem na to, jak se trh blíží k mému SL, je taky velice užitečné, protože mi toho hodně ukáže z mého nitra (a jedině řešením toho se posunu dál) - je to pravda poněkud drsnější varianta, ale řekl bych, že by měla vést k cíli rychleji (pravda, taky kombinuju dívání a nedívání se :) )

Ještě poznámka k tomu jestli posouvat nebo neposouvat SL na B/E: řešit se to dá lehce - přidám si v backtestu do výstupů novou kolonku např. pMP k stávající MP (M-Play výstup např.) a budu si psát, jakého výsledku bych dosáhnul, kdybych posunul SL na B/E při otevřeném profitu např. 30 pips. Pak už lehce posoudím, jestli se to vyplatí, nebo ne.

Hodně úspěchů všem!

• 1 month later...
Odesláno

Doplňujúca poznámka k môjmu black.jpg príspevku z 24-februára: nie je nutné prechádzať žiadnou podobnou zakrývacou tortúrou, chart trader v NT je po vstupe do obchodu možné pohodlne vypnúť, napríklad malým tlačidlom šípky ukazujúcej smerom hore (na paneli chart tradera úpne hore vpravo). Týmto aktuálny P/L otvoreného obchodu pohodlne nevidíme, môžeme si ho kedykoľvek zobraziť.

• 5 months later...
Odesláno

Zdravim,

Hezka serie clanku, diky za nej. Doufam, ze se Tomasi nezastavis na 2. dile...

Kontrola risku metodou malych vstupnich svicek opravdu celkem prijemne vyhlazuje equity a pomaha rozumne preckat horsi obdobi, shodne s teorii MNovaka, cili obdobi volatilnich vstupnich svicek a mensich profitu.
Mrzely me nektere profity, ktere mi timto zpusobem unikaji, takze mi tenhle koncept pomohl k rychlejsimu rozhodnuti testovat (zatim) vstupy na mensim, 1min timeframe.

Zajimalo by me, jak identifikujete "horsi obdobi" (jako urcite procento poklesu equity, zmena v mnozstvi vstupnich signalu, zmena v dennim range...atd?). Pripadne jak na to v praxi reagujete? Muzou se jini podelit o sve postrehy, pripadne namety pro dalsi optimalizaci obch. planu?

Diky jeste jednou za fajn clanky
Zdravim

Pavel

• Vytvořit...