Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

To athoos:

Nevím, zda-li Ti dokážu poradit. Jsem přesvědčen, že to velmi velmi individuální záležitost. U mne převládá spíš takový ten vylepšovací typ. Stále se snažím hledat, kde bych ten trh o nějaké ty drobné pumpnul. Snažím se stavět na tom, co už mám a spíš to dál doplňovat. V prvopočátku jsem hledal v mezidobí, kde mi trh nedával žádné signály. Chtěl jsem najít takové cenové formace a k nim vhodné indikátory, které by dokázaly generovat nové signály a další smysluplný zisk. To mne později dovedlo samo k tomu, že jsem nakonec vše postupně změnil a předělal tak, že to dnes neni ani FinWin ani Woodie, ale spíš takový můj osobní "bastl", který funguje, kterému věřím a rozumím a který jsem schopen neustále podle své potřeby vyvíjet dál.

• Odpovědí 73
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Odesláno

Zdravím :) taky musím říct po měsíce a půl je psychologie 90 procent uspěchu :) kdo něvěří uvěří až půjde na live :) Vytiskl jsem si napapír pár výtažku z různých knih možná někomu pomůžou :) Vždycky jsi je čtu před začátkem obchodní seance a musím řict když je člověk čte každý den tak si je do hlavy natluče :)

Chceme-li ovládnout svět musíme se nejprve naučit ovládat sami sebe.
Den ode dne se stávám trpělivějším.
Nemůžu ovládat trh, můžu ovládat akorát sám sebe.
Trh je jako oceán, stoupá a klesá nezavisle na naši vůli.
Jediným problémem na trhu jsme my samotní, trh ani neví že existujeme tudíž nemá potřebu nás zničit.
Jestliže že za ztrátu nepřevezmeme odpovědnost, koho obviníte samozřejme trh, to on Vám vzal peníze a proto musíte své peníze dostat zpátky.
Máteli v sobě touhu pomstít se, stává se trh vaším nepřítelem. Místo harmonie jste sním ve válce.
Ve skutečnosti se trhu nelze pomstít - jediný koho okrádate, jste vy samotní.
Co jste chtěli nebo očekávli má na budoucí pohyb věci nulý vliv.
Trh nemuže zato jestli máme ztrátu nebo zisk. My máme volbu kdykoliv do trhu vstoupit nebo vystoupit :)

Odesláno

athoos

Jsem tu již od roku 2004 tedy od samého začátku a můžu říct, že můj vývoj byl také podobný nejhorší však bylo -že jsem si myslel jak skvěle všemu rozumím paper byl na jedničku všechno bez chyb fungovalo a Live -katastrofa , nedisciplinovanost ,psychika na hadry a místo abych se zamyslel ,začal jsem zmatkovat a dělat věci které bych jinak nedělal nakonec z toho byla ruská ruleta bud a nebo a za krátko na účtu nula . Ovšem neuvěřitelně mne to nakoplo a začal jsem přemýšlet (co jsem podělal a proč jsem tak dopadl ) o trzích jinak více do hloubky a kolikrát se prodírám takovými detaily že tomu sám ani nevěřím .Musel jsem se vrátit zpět na samotný začátek a začít znovu , po live zážitku jsem zjistil že jsem celá léta do grafů jen tupě hleděl v domnění že studuji . Vše jsem si také komplikoval zbytečnými kombinacemi , mnoho lidí mi tvrdilo že se na to mám vykašlat nevěřil jsem jim a nevěřím jim ani ted - všem jsem řekl že to nevzdám a že na to příjdu tak je přece nemůžu zklamat a víte co - já na to příjdu .

R

Odesláno

zaujimavi prispevok marko99999
zaujimavy z toho hladiska ze sa to podoba na moje zaciatky :)
zacal som par nedokonalych backtestov roznych systemov, vzdy mi vsak do oka padol patern ktory sa pri roznych trhoch s roznou periodou opakoval, backtest daneho systemu som nikdy nedokoncil pretoze som sa v danej chvili zameral na dany patern, neviem ako jednoducho mi byl do oci az som si nakoniec povedal nieco v tomto zmysle (naozaj toto nie je odporucanie :) ) .. kaslem ja backatesty podme live ten patern ..
"vizaulny backtest", teda taky kde som si len prechadzal grafy s historickymi datami a hladal dany patern mi naznacoval ze toto bude nieco co mi sadne ako uliate
a tak sa aj stalo .. dany patern som nikdy nezbektestoval .. nemam ho cislami podlozeny v exceli, mam ho v hlave, videl som ho vela krat a s MM proste vychadza,
siel som teda live
a dopadlo to ako to dopadnut ma podla toho ci sa planu drzite alebo nie
po prvych par obchodoch kedy som obchodoval iba dany patern som sa dostal na +60% pociatocneho stavu uctu,
lenze potom klasika :), patern som videl uz aj tam kde nebol a za dalsi 2nasobny pocet obchodov som bol na -15% pociatocneho stavu uctu, od tej chvile som pocitil strach z dalsich strat takze som znizil riziko na nejake 4% uctu, trochu sa upokojil a vybral sa pomalou cestou obchodovania s nizsim rizikom, nizsimi ziskami a iba danym paternom,
mozem povedat ze ucet pomaly rastie a sebadovera narasta
live obchodujem tak 8 mesiacov, prve 3 boli horska draha, posledne 5 su pokojnejsie a najme nestratove (zisk mizerny ale o to momentalne nejde)
jedna z poslednych viet prispevku od marko99999 ktoru mozem potvrdit z vlastnej skusenosti
posledne mesiace mohli byt ziskovejsie, keby som si nepokaslal ziskove obchody :)
inac sa tocim okolo nuly s miernym narastom nad nulu
teraz viem ze mi staci brat vsetky signaly a bude to ok, to tocenie okolo nuly je sposobene prave tym ze som nebol vo vsetkych obchodoch podla signalu ktore nadelili zisky .. zato v stratovych vo vsetkych

Odesláno

Založil jsem si mini účet, při páce 1:100 a možnosti obchodavat mikro loty, tedy 0,01 lotu. Z toho vyplývá, že hodnota pipsu na EUR/USD (což je 60% mých obchodů) je 0,07 euro! Když budu podle článku počítat 20 ztrátových obchodů za měsíc, tak se dotávám ke 42 eurům! (Výpočet: SL= 30 pips => 30*20 ztrátových obchodů = 600 pips => 600=0,07 euro = 42) A proto se nebojím ani prvních třech ztrátových měsíců! Samozřejmě k tomu live obchodování přistupuji se vší seriózností i přes takto malé částky! Myslím, že je to "bezpečný" začátek, co myslíte?

Odesláno

ahoj, ty sice pocitas ze stratis 42 eur orientacne, ok,,, ale je dobre pocitat aj s orientacnym ziskom. patri to k zakladom money managementu. mas stratu na obchod 2,10 eur (SL 30 pips, kde 1 pips je 0,07 eur), ale aky je tvoj zisk? toto je uplna nutnost si definovat, pretoze ak aj budes mat malu stratu, zlym stanovenim zisku sa moze lahko stat, ze budes sice malo stracat, ale nikdy neziskas a tak sa pomaly topis a topis. urcite si tu nieco cital o pomere RRR, tymto co tu pisem narazam na pomer 1,5 a menej. inymi slovami, nie je dolezite aky mas risk absolutne, ale aky pomer zo zisku to obnasa.
ja sa forexom nevenujem, ale plati, ze je dobre si tie trhy prejst, moznoze mas maly risk a pri troske upustenia od zgrhlenia by si sa mohol dopracovat aj k niecomu lukrativnejsiemu. mne pride 2,10 eur ako nic, za to mam cheessburger v McDonnalde :)
len tak pomimo ked to tu spominam, nedavno som sa zaoberal navysovanim pozic a zvysovanim risku, a vyslo mi, ze ked prestanem byt skrob a zvysim risk o 1-1,5%, v sucte mi to da o 100.000 usd viac (na vzorke 120 obchodov). neoplati sa setrit :)

Odesláno

marko99999

před půl rokem jsem také přemýšlel, co je to vlastně ten cit pro trhy. Nedávalo mi to smysl s tvrzením, že budoucí pohyb nelze předpovědět. Pak se mi rozsvítilo, že jsem hledal řešení špatné rovnice. Cit pro trh podle mě neznamená odhadovat kam trh půjde a vstupovat na základě pocitu, že teď to vystřelí nahoru, ale naučit se rozpoznávat chop a situace, které mohou být nebezpečné a kdy neobchodovat. Až pak mi to začalo dávat smysl. Když vidím, že trh je v chopu, dělá doji úsečky nebo dlouhé úsečky na jednu a hned na druhou stranu, tak v takovém trhu nechci být. A naučit se rozpoznávat takové situace je právě onen cit. A když taková situace v trhu není (tj. trh trenduje), tak člověk dostane platný signál, tak musí překonat strach (že by třeba trend mohl vzápětí skončit) vstoupit. Na začátku jsem dělal pravý opak. Bral signály v chopu a spoléhal na rozjetí trhu a naopak nebral platné signály v trendu ze strachu, že určitě budu ten poslední kdo nakoupí.
Člověk by u toho neměl moc hloubat. Naučit se rozpoznávat chop a trend, být trpělivý, brát všechny platné signály a jednou týdně se mrknout na equity.
Osobně jsem rád, že jsem si prošel všemi začátečnickými chybami a vlastnoručně si pro sebe objevil všechny slepé uličky. Není nad vlastní zkušenost.

Odesláno

Vrhnul jsem se do live po zhruba půl roce příprav, backtestů a tvorbě systému. Backtest ukazoval vynikající výsledky zhodnocení až 70% měsíčně při cca 20 obchodech za měsíc. První dva týdny live šlo všechno krásně. Nedělal jsem chyby, špatné obchody ukončoval s malou ztrátou. Pak se dostavil pocit, že to !mám v paži" a najednou jsem začal brát obchody mimo systém, kupil jsem na sebe série ztrát a za tři měsíce jsem byl tam kde jsem začal. Snad jen díky SL jsem nezrušil celý účet. Jedna věc je říct si, že budu dodržovat systém a druhá to opravdu dělat. Myslím si taky, že není uplně dobré rovnou svůj první live účet odepsat jako předem ztracený. Spíš se teď na to dívám jako na podnik, který je potřeba budovat a je nutné chápat, že to půjde pomalu a nebude ze mě milionář během týdne. V knize Trading in the zone od Marka Douglase je zajímavé cvičení. Spočívá v tom, že když už má někdo svůj systém tak by měl udělat 20 obchodů v řadě, které bude brát pouze podle pravidel systému a neporuší jej ani v jediném případě. Myslím se, že taková disciplinovanost, která dělí úspěch a prohru.

Odesláno

Dekuji za vyborny clanek. Pro me prisel prave vcas. Prave prozivam sve prvni tezsi obdobi v tradingu.

Pro vysvetleni - "na zivo" obchoduji presne 3 mesice (ke vcerejsku) po 6 mesicnim paperu. K paperu jsem pristupoval jako k live obchodovani, tedy obchodoval jsem skutecne kazdy den od 15.30 do 18 dle planu (radne backtestovany). Nastesti mam praci, ktera mi to umoznovala. (pri vstupu do ziveho obchodovani jsem si snizil uvazek) Prvni dva mesice byly vyborne, minimum chyb mimo plan, kdyz uz jsem nejake udelal dovedl jsem se vcas zastavit a zkorigovat. Denne jsem mel v prumeru 1 obchod. Pouzivam 3 patterny finwin a jeden upraveny. Po 2 mesicich jsem se s equity dostal na $2800 (vnitrne jsem se uz zacal pripravovat na zvyseni kontraktu podle planu...). Pak ale prisel unor - trhy tolik netrenduji, seslo se nekolik SL po sobe a moje psychika se uplne rozpadla jak domecek z karet. Emoce zacaly pracovat a z 1 obchodu denne byly take 4-6 - jak jinak SL. Uprimne jsem prozoval stavy, jak rika Petr "na psychiatra". Ke vcerejsku jsem se dostal k DD -$1700. Za dva tydny. Protoze jsem nezacinal s nejvetsim uctem ($5000) mam v planu napsano, ze pri poklesu uctu o %50 prechazim zpet na demo. Ten cas jeste neprisel, ale citim, ze je potreba zasahnout.

Clanek me motivoval k tomu, ze jsem si sepsal 2 strankovy krizovy plan, ktery je na definovane obdobi (od 19.2. do 31.3.), obsahuje duvody proc (hlavni duvod - nezvladnuta psychika - prilisna orientace na penize, obchodovani v chopu, ktery porad neumim poradne identifikovat, emoce, nedodrzovani planu, preobchodovani, nedisciplinovanost), cile (stat se disciplinovanym a udrzet se v tradingu co nejdele) a plan. Tim hlavnim bodem je striktni omezeni obchodu na 1 denne a presne sledovani prubehu emoci (zjistil jsem, ze nejvic chyb jsem delal po prvnim dennim SL dle planu - pak zacaly pracovat emoce). Zaroven jsem si definoval mozne varianty dalsiho vyvoje: uspesnost 0% (co to bude znamenat pro muj ucet, jak se zachovam dale) a stavajici uspesnost 50% (ted mam sice cca 54%, ale pocitam s horsi variantou).

Premyslel jsem nad tim, jestli prejit na demo uz ted a trhy jen pozorovat nebo si sestavit krizovy plan a pokracovat dale - zvollil jsem po uvaze variantu II a ted ji zacnu praktikovat. Zacinam uplne od zacatku :-)

Odesláno

Ako to tu tak citam, tak to vyzera tak, ze vo februari/unoru su asi vsetci stratovi. Zaujimalo by ma, ci je vobec niekto kto ma v tento mesiac zatial pozitivnu bilanciu?
Ja som chcel zacat od februara live, ale z roznych dovodov mi to nevyslo, no a ked sa teraz spatne pozriem na tento mesiac, tak aj moj system by nadeloval vacsinou straty.

Odesláno

Renda,

při vší úctě k Vám, pokud od roku 2004 studujete a dnes v roce 2010 stále nevyděláváte, tak asi trading není pro Vás to pravé. Sice nepíšete jak na tom teď jste, ale podle poslední věty: "a víte co - já na to příjdu", bych si tipl, že konzistentně nevyděláváte. Je to jen můj osobní názor, ale pokud se tradingu věnujete 6 let, musí být jasně vidět progres.

Pokud tomu tak není, gratuluju a doufám, že se Vám povede dobře, v opačném případě se ale zamyslete co jsem napsal, protože trading není pro všechny a je lepší věnovat se činnosti, která vám přináší zisk :)

P.

Odesláno

tridis
takto tragicky by som to nebral
rendovi prajem aby sa mu podarilo to co si zaumienil
su dnesny uspesny obchodnici, ktorym trvalo roky kym zacali "zarabat"
jeden o ktorom som cital aj na financnik.cz sa po 6tich rokoch studia pustil do live, samozrejme zacal hned ziskami,
skor mi ide ale o cas ktory tomu venoval,
cital som vyjadrenie larry williamsa, ktory tvrdi ze po 3och rokoch stale nevedel kde je, az po nejakych 10tich si dovolil povedat ze "vie o co ide" (nieco v tom zmysle, nebrat to doslova :) )

Odesláno

Ja mám vo februári - únoru 26 obchodov +2,6% z účtu pri max. risku 0,8%. /forex EURUSD a kde tu kábel/ Moje hodnotenie: Nič moc pri takých pohyboch čo sa dejú na páre. Dnes asi budem brať stratu tak to pôde trochu dole.

Odesláno

zdravim,,, toto je tema pre mna ako stvorena, tak sa nehnevajte ze tu rad pisem :D
cit pre trhy :) neviem, asi si kazdy musi najst to svoje, odraz od silnej S/R urovne,,, opat neviem, zazil som majland takych obchodov kde som na silnu S/R uroven naskocil, znie to sialene ale bol signal, nerozmyslal som ze bude neplatny, spratka bol signal,,, a vysledok? zarobil som brutalne, lebo tam mali ini umiestnene SL :) ja osobne na cit nemozem verit, sam som si svojim citom veci len zbabral, a tak idem cisto mechanicky bez toho, ze by som si o trhu co i len kusok myslel, trh je pre mna trh a ja som ja.
k ziskovosti tohto mesiaca - mal som 12 obchodov, uspesnost tesne pod 50% ale mam krasny zisk z prveho tyzdna cez 500 usd na trhu NQ. posledne 2 tyzdne su nulove a som rad ze skratka tu nulu drzim. uvidime komu dojdu nervy a posledny tyzden sa rozhybe, je to nic neobvykle. treba si uvedomit ze po ziskoch sa ti mudri stiahnu a uz neobchoduju a na konci mesiaca robia rosambo ti, co chcu silou mocou dohnat mesiac.

• Vytvořit...