Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Musí být podáno daň přiznání i když vyděláte třeba jen 20 000 Czk... těch 100000 se jedna o objem obchodu... tedy příklad: mám zainvestováno 250000... prodam akcie v tomro objemu a vydělám např 25000... tak musim podat dan přiznání... omlouvam se píšu z mobilu ...

Odesláno

Pokud prodej splní časový test 3 let, poté je transakce od daně osvobozena (pozor, posuzuje se jednotlivě nákup po nákupu!).

Když je prodej (úplatný převod CP) do 3 let a tedy nesplňuje časový test, tak je třeba posoudit, zda-li se nejedná o osvobozený přijem dle jiného kritéria.

U akcií platí, že dle § 4 ZDP, odstavec 1, písmeno v) jsou příjmy od daně osvobozeny, pokud úhrn příjmů za zdaňovací období z úplatného převodu CP nepřekročí částku 100 000 Kč. Jelikož se nic neříká o příjmu sníženém o nabývací cenu nebo o cokoliv jiného, tak pokud mi za prodané CP na účtě ,,přistane" 105 000 Kč, již se musím zabývat zdaněním, neboť se nejedná o osvobozený příjem.

Pokud tato situace nastane, postupuji dle § 10 ZDP, odstavec 5 : ,,u příjmů z úplatného převodu cenných papírů lze kromě nabývací ceny akcie a pořizovací ceny ostatních cenných papírů uplatnit i výdaje související s uskutečněním úplatného převodu a platby za obchodování na trhu s cennými papíry při pořízení cenných papírů."

Tedy:
1) Časový test (do 3 let = neosvobozeno, posuzuji příjem), (nad 3 roky = osvobozeno)
2) Příjem (úhrn příjmů do 100 000 Kč = osvobozeno), (úhr nad 100 000 Kč = musím se zabývat zdaněním)
3) Postupovat dle § 10, odst. 5 zákona o daních z příjmů

Analogicky lze postupovat u podílových listů.

--------------------------------------------------------
Když už jsme u těch prodejů, co akcie při současných cenách a dlouhodobá návrtatnost? Tak příjemné jako v posledních několika letech to již zřejmě nebude, ale dá se mluvit o neadekvátně vysokém ocenění? Co divergence ve vývoji USA a Evropy, bude přetrvávat nebo začne Evropa dohánět?
(Musíme ty daně trochu odlehčit)
;)

• 3 týdny později...
Odesláno

Dobrý den,
přemýšlím o rozšíření svých znalostí a svého investičního portfólia.
Zatím jsem se zajímal jen o podílové fondy, které mám, ale přemýšlím i o něčem jiném.
Mým cílem je především zaměření se na vybudovaní pasivního příjmu, tedy o zajímavý kladný cashflow.
Zvažuji tedy právě didvidendové akcie a chtěl bych objasnit pár věcí.
dejme tomu, že bych si vybral telefoniku o2:
cena jedné akcie : 232 kč
dividenda 2x ročně, která stojí 13kč
Jestli to správně chápu tak z jedné akcie (13*2) je za rok 26kč
Pokud akcií koupím např. 400ks ... je výdělek z těchto akcíí (26*400) = 10.400 Kč / rok ?
Ano, samosebou ještě daň a brokerské poplatky ...ale principielně to zhruba takto je ?
Pokud by měl někdo ochotu mi napsat třeba soukromě a zodpovědět mi ještě pár dotazů ohledně této problematiky, byl bych rád.
Děkuji a přeji pěkný den členům fóra
Martin

Odesláno

stivinek,

ano je to tak, daň je 15%, pokud budeš mít dividendy z amerických akcií,, tak je ti daň sražena brokerem u výplaty, takže na účet dostaneš 85% dividendového výnosu.

Dividendová akciová portfolia lze slušně řídit nebo chránit pomocí opčních strategií například Covered Call nebo Collar a tak jim postupně přidávat další případnou hodnotu...

Zásadním problémem pak je, aby dividendový titul neprodělal na své ceně více než je utržená dividenda.. :c)

Odesláno

Děkuji za radu. Pro začátek bych rád zkusil asi české akcie, ale nebráním se samosebou i zahraničním..USA atd.
Můžeš doporučit brokera, kde bych měl začít?
Někde jsem se dočetl, že jsou pro určité nákupy požadovány minimální vklady. Já se chystám koupit zatím akcie v hodnotě 100.000 max.. S tím, že bych pak každý dejme tomu kvartál nebo pololetí přikoupil další akcie v podobné sumě.
Akcie plánuji koupit a držet, pokud to půjde tak pár let.. A mít, jak už jsem psal, zajímavý pozitivní finanční tok, tedy do budoucna samosebou.

Odesláno

Zdravím místní znalce a odborníky.....stalo se vám někdy, že vám přišla dividenda z US společnosti a byla zdaněna cca 40%? Jedná se konkrétně o titul UAN. Normálně se daní procenty 15. Ještě mne napadlo jestli je něco jinak, když společnost sídlí v Texasu, ale i tak mi to hlava nebere. Setkali jste se s tím někdo? Díky

Odesláno

Prosím vás, co tady říšíte za nesmysly, dividendy dle českého daňového řádu(zákona) nepodléhají zdanění. Ano opravdu nepodléhají, ale pouze v případě, že má emitent, tj. společnost, která dividendu vyplácí sídlo v ČR. Pokud má sídlo jinde, tak se zdaňuje sazbou, která platí ve státě, ve kterém má tato společnost sídlo. Proto ztrhává broker různě velká procenta z různých dividend. Lze to samozřejmě řešit vratkou daně v daňovém přiznání, ale to si musíte najít schopného daňového poradce velmi dobře jazykově vybaveného a znalého legislativy daného státu. Ideální řešení je nakoupit ČEZ... :)
Možná jsem napsal nesmysly, ale myslím si, že je to tak správně, kdyžtak mě někdo opravte. :)

Odesláno

No já tu právě řeším společnost z USA (konkrétně stát Texas) jejíž dividenda mi byla zdaněna cca 40 procenty. Řeším to, protože dividendy z jiných společností se sídlem v USA jsou daněny 15 procenty.

• 2 months later...
Odesláno

Zdanění je v tomto případě v pořádku. Stát US na to nemá vliv.

V případě běžné dividendy je zdanění v US 15%. Podnik vykáže hrubý zisk, ten se zdaní a z peněz které zůstanou se financuje rozvoj podniku, zpětný odkup akcií, výplata dividendy.... Dividenda je pak zdaněna 15%. (tedy ideálně, když pomineme, že některé podniky vyplácí i v době, kdy jsou ve ztrátě nebo si na výplatu půjčují :D :D)

V případě akcie CVR Partners (nyse: UAN) se jedná o MLP - Master Limited Partnership. Tedy sdružení několika podniků. Ty využívají různé výhody a to zejména daňové. Místo dividendy tyto podniky vyplácí CASH DISTRIBUTION. Což vypadá stejné jako dividenda, ale liší se to právě zdaněním. Podniky si přerozdělí mezi sebe a držitele akcií zisk. Pohlíží se na to, jako když je Vám přerozdělován nezdaněný příjem. Ten je v US od roku 2013 daněn 39,6% (předtím to bylo 35%).

Trochu jsem to zjednodušil, ale takto to v podstatě funguje. MLP firmy mají v názvu LP.

• 2 týdny později...
Odesláno

Dobrý den,
když mám část akcii víc než 3 roky a další část míň než 3 roky jak je to se zdaněním? Příklad mám 100 akci víc než 3 roky a 100 akcií míň než 3 roky. Chtěl bych prodat np. 150 akcií, daním tedy jen výnos z prodeje 50 akcií? V případě žebych prodál jen np. 80 akcií nedaním nic?

Odesláno

Dobrý den,

Ano, chápete to správně. Takto je to v pořádku.
Každý nákup se posuzuje samostatně a je nutné dopočítat, kolik akcií splňuje časový limit 3 let a kolik ne. Pokud neprodáváte celou pozici, tak se postupuje pomocí metody FIFO (First IN - First OUT). Tedy co jsem dříve nakoupil, tak dříve prodávám.

Odesláno

Děkují za odpověď.
Ještě mám jeden dotaz. Když mám akcie firmy A, která se spojí s jinou firmu B(bude koupena). Místo akcií A budu mít teď akcie B. Jak to bude z daňového hlediska?

Mám v den spojení výkazat prodej akcií A a zdanit tak tento prodej. A tentýž den budu mít nákup akcií B a když je budu prodávat tak den záměny akci bude brán jako den nákupu akcií B? Nebo je to jinak? Jedna se o US akcie.

• Vytvořit...