Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

to radim2: hehe ja vetsinoou predpokladam ze pozici budu budovat 3x nakupem cca po tretinach a po každé levněji než předtím :D tady bych to viděl prvni nakup kolem 41, dalsi kdyz bude moznost kolem 37 a posledni zadari-li se tak 30-33 :D

ale uz tech za tech 41 je to oceneni pomerne lkave vzhledem k vyhlidkam spolecnosti a vyplacene dividende ktera ted vychazi 8% p.a. :)

Odesláno

beraniste Napsal:
-------------------------------------------------------
> Opravdu nevím, v čem je tak zajímavá. Roe je hezká
> věc, ale není to vše. Co ten dluh, a co ostatní
> negativní ukazatele.

Přesně tak. PE v takto podhodnoceném segmentu celkem vysoké, FCF dokonce negativní!, D/E nad 1,6 což je už dost, a likvidita velmi nízká (CR 0,7). Dokonce ani to ROE v porovnání s výší účetní hodnoty není tak vysoké... V segmentu Oil n gas (který v současné době považuji za ten nejvíce podhodnocený) se najdou mnohem lepší příležitosti...

Odesláno

Taraka Napsal:
-------------------------------------------------------
> to radim2: hehe ja vetsinoou predpokladam ze
> pozici budu budovat 3x nakupem cca po tretinach a
> po každé levněji než předtím :D tady bych to viděl
> prvni nakup kolem 41, dalsi kdyz bude moznost
> kolem 37 a posledni zadari-li se tak 30-33 :D
>
> ale uz tech za tech 41 je to oceneni pomerne lkave
> vzhledem k vyhlidkam spolecnosti a vyplacene
> dividende ktera ted vychazi 8% p.a.

A k čemu ti je dividenda? Mnohem důležitější je přeci úplně něco jiného. Na jednu stranu musí být část zisků reinvestována do firmy a na druhé straně je dobré část vyplatit formou divi. Kde je ta optimální hranice, to je otázka. Dle mého názoru to ale není na osmi procentech. Já raději volím akcie s nižší dividendou na kterou je spoleh, vyplácenou ve výši 3-4 procent. Pokud bychom stejný cenný papír po deseti až dvaceti letech porovnali, vsadím se, že na tom budu v absolutních číslech lépe.

Odesláno

to beraniste: nerikam, ze dividenda byla hlavnim motivem, proc jsem nakonec do nakupu teto spolecnosti sel a proc hodlam prikupovat v pripade dalsiho propadu... spis to povazuju za maly bonus, k nakupu me vedly predevsim jine faktory a hlavne to, kde vidim slusne potencialni zhodnoceni i bez dividendy :) osobne budu velmi rad uvidim-li v nasledujicich dnech spolecnost klesat jeste nize, ale s nakupem prvni varky uz jsem dal cekat nechtel... :)

Odesláno

to beraniste: odhlednu-li od zbytku otazky a zamerim-li se ciste na tu prvni cast a sice "k cemu ti je dividenda?"
tak dividenda mi poskytuje slusne cashflow v dobe, kdy cekam na zhodnoceni akcie dane spolecnosti, toto cashflow pak mohu svevolne investovat dal kam chci (nejen do te dane spolecnosti, coz by ta spolecnost v lepsim pripade vyplacene mensi dividendy snad udelala sama - ale ne vzdy tomu tak je) nebo nechat v hotovosti, vyckavat na slevy a lepsi prilezitosti... dividenda neni nepritel, pokud to s ni dana spolecnost neprehani, coz lze taky vysledovat ze statistik (ktere vcelku peclive studuju) :)

Odesláno

Já to tak samozřejmě dělám také, ale většinou příliš vysoká dividenda firmu zbrzdí. Vždy když jsem se nechal zlákat, tak jsem toho za pár let litoval. Také samozřejmě čekám na příležitosti, bohužel se objevují zhruba jednou za rok, což moc často není.

Odesláno

to beraniste: prilezitosti jsou porad a vsude, ale zalezi kolik jich projde kriterii vyberu, ktera mame kazdy obchodnik asi trochu jinak... a ano, muzu potvrdit, ze v drtive vetsine pripadu znamena prilis velka dividenda casem prilis velky problem, osobne jsem zatim presvedcen, ze to ale neni pripad SDRL... mno az cas ukaze :D

Odesláno

Nemáte kolegové data k akcii CEZu cca 10 let zpětně v excelu? Popř. tip kde je získat. Bohužel jsem je nenávratně ztratil a nyní jsem schopný mít pouze asi dva roky a to je docela málo. Používám pro akcie Amibroker.

• Vytvořit...