Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Všeobecné přístupy k obchodování na akciových trzích.

Doporučené příspěvky

• Odpovědí 273
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

To Mirek F.

Dnes není nic jednodužšího, než dojet do Vídně a v pobočce banky si tyto mince koupit. Samozřejmě, že probíhá i zpětný odkup, ale samozřejmě, že pak jen pouze za cenu kovu.

Jinak na numismatickém trhu se nechají kupovat běžné mince za cenu kovu, nebo maximálně s nepatrným navýšením, jak zlaté, tak i stříbrné. Je to mnohem výhodnější než kupovat přes firmy, které samozřejmě potřebují zisk.
Jak jsem se díval na podmínky firmy uvedené na předešlých stránkách, z mého pohledu, člověka který o tom něco ví, já bych s nimi neobchodoval. U kilových cihel je cena opravdu přijatelná, ale kolik lidí si je může koupit a asi by byl problém při prodeji. Z mé zkušenosti je mnohem jednodužší prodat stejné množství zlata ve zlatých rakouských desetikorunách, než v cihle. Co se týče nabízených mincí, zde je cena z mého pohledu hodně nevýhodná.
U stříbrných mincí je tento poměr ještě nevýhodnější.

Co se týká mincí, je výhodnější kupovat mince naší provenience, například mince zlaté korunové měny z období let 1892-1916 a jestliže to bereme jako investici do materiálu, pak se musíme snažit o co nejlepší cenu, kde kvalita nemusí hrát roly, ale samozřejmě pokud tyto mince jsou v pěkné zachovalosti, pak je to bonus navíc. Pokud investuji do materiálu, není potřebné dbát na špičkovou kvalitu, protože tu si firma nechá zaplatit a například mince kanadské atd., bych nekupoval, protože na numismatickém trhu o ně není takový zájem a při prodeji bych dostal pouze cenu kovu. Dnes se po celém světě vydává hodně zlatých mincí a vždy jde jenom o jediné, dostat za gram zlata mnohem více peněz, než pouze za kov. Ty řeči kolem, jsou jenom směšné pohádky, na které se snaží nachytat lidi.

Odesláno

Mince sem jako samostatne tema asi nepatri,ale mam jednu zajimavost .
Cina tajne a illegalne skupovala filipinske mince . Jelikoz obsahuji vice niklu, nez je jejich nominalni hodnota.
Kdyz byla tzv Niklova krize tak i americani zakazali svym obcanum vyvazet drobne mimo USA.
To jen takova hloupost pro zajimavost. Doufam ,ze to projde ;)

Ray

Odesláno

Nejsem žádný odborník na zlato, ale naprosto souhlasím s názorem Merkura v posledním odstavci ohledně investičních mincí. S kalkulačkou v ruce jsem dospěl ke stejnému názoru, že v menších hmotnostech je zlato příšerně předražené.

• 1 month later...
Odesláno

To Airmike.

To co zde popíšu jsem konstruoval se svým kamarádem, který tyto postupy dokázal dovézt k dokonalosti a má s nimi pohádkové úspěchy. Já je sice také chápu, protože to je také moje dítě, ale nedokázal jsem je plně využívat.Kamarád má výhodu v tom, že se narozdíl ode mě poučil při minulé recesy a měl tedy zkušenosti. Já jsem se v hodně případech choval jakon osel, ale asi to je přirozené.

Základem je sledování ekonomického cyklu, kdy budu v každé chvíli vědět, kde se nacházíme. Není to až tak nic složitého. Chce to jenom sledovat ekonomický vývoj. Časem se z toho může stát také jenom rutina. Burzy a ekonomické cykly jsou propojeny a vzájemně na sebe působí. Když se v Americe provalil hypotéční průšvich, bylo bezpečné nastupovat do shortu. Základem té doby bylo zamyšlení se nad otázkou, která odvětví budou nejvíce postiženy a které firmy budou na tuto situaci náchylnější. Došli jsme k závěru, že se bude jednat o finanční a stavební firmy. Pak krátké pozice byly vcelku bezpečné.

Krize se rozrostla a tato doba nám položila otázku, kdy recese skončí. Ve sdělovacích prostředcích se začaly rýsovat první předpovědí, které se časem začaly rýsovat jako realistické. V té době jsme se rozjeli po bankovních domech a hledali informace. Já jsem navštívil Prahu a bral jsem na Příkopech jednu banku za druhou. Vždy jsem ze sebe dělal osla, který má zájem o jejich služby a při této příležitosti jsem se snažil dostat informace příštího vývoje. Kamarád navštívil Německo. Všechny informace veřejné i naše interní směřovaly k období třetího čtvrtletí roku 2009, jako konce recese a náznaků obratu. Teorie, ale mnohokrát ověřená nám říká, že burza jde před ekonomickým cyklem s půlročním předstihem. Je to lehce zdůvodnitelné. Když se začínají oběvovat první známky nezhoršování se situace, psychologie stáda pomalu začíná reagovat, ale podniková sféra nemá šanci reagovat na podpůrné balíčky a je ještě slabá, ale platí, že trh vždy přestřelí, tedy akcie jsou podhodnocené více, než je objektivní stav a proto poklesy přestanou. Z těchto známých zkušeností jsme obhadli obrat trhů na konci prvního čtvrtletí roku 2009. Vždy platí, že bychom měli obchodovat ve směru trendu, jako bezpečné alternativě. Když se podíváme z odstupu, celá logika do sebe pěkně zapadla a to je to podstatné a nejdůležitější. Vše ostatní je jenom sekundární. Pak záleží na nás co si zvolíme, jakou cestu, jaké indikátory atd.

Netýká se to jenom akcií, ale samozřejmě i komodit a dalších investičních instrumentů. Když jde ekonomika do recese je logické, že budou klesat ceny komodit, protože klesne jejich spotřeba. Když bude klesat hodnota USD, bude se asi zhodnocovat zlato, jako určitá alternativa ochrany majetku atd. V případě české koruny to musela být zákonitá devalvace trhem. Těch případů bychom našli mnoho a vše je založeno pouze na jednom scénáři. Logiky vývoje s následnou reakcí stáda. Nejedná se o neomylný scénář, ale je určitě důvěrohodnější než logika suchých čísel založených na vzorečcích cen minulých, které mají předpovídat ceny budoucí.

To je v kostce moje logika. Možná, že hodně lidí naštvu věčným zdůrazňováním logiky, ale ona tu hraje svoji roly, která je sformovaná do určitých předpověditelných zákonitostí. Proto trvám na tom, že rok 2009 byl stvořen pro něco mnohem zajímavějšího, než obchodování v minutových grafech. Chtělo to jenom zvednout hlavu od počítače a sledovat vývoj.

Odesláno

MERKUR1:
Zajímavý příspěvek, díky za něj.
Když tak nad tímto přístupem přemýšlím, tak riziko, nebo spíše Achilovu patu tohoto přístupu vidím osobně ve schopnosti investora(obchodníka) určit, jak silná tato recese bude a jak silné a opravdové bude zotavení trhů, a taky jak kvalitní a věrohodné jsou informace získané z médií a na pobočkách bank. Myslím si, že od obyčejného úředníka za přepážkou lze získat spíše jen jeho laický, lidský názor na celou situaci, než nějaký zasvěcený, fakty podpořený, reálný stav věci.
Opravdových, zajímavých recesí asi člověk za svůj život zažije jen několik a je určitě dobré se na toto období velmi dobře připravit, protože to jsou ty nejlepší příležitosti, takže je to i hodně o trpělivosti.
V knížce "Investiční strategie pro 3.tisíciletí- 5.vydání" je jedna hodně zajímavá kapitola, která souvisí s tímto tématem, a to: "Ekonomické barometry a seismografy". Kouknul jsem na to a byl jsem docela překvapen, že i s pomocí obyčejného Google Trends šlo poměrně s předstihem a docela přesně určit začátek krize, ještě než se o ní vůbec začalo mluvit v médiích. Pokud bude zájem, tak sem dám nějaké obrázky a stručný popis, abyste byli v obraze, o co jde, pokud jste výše zmíněnou knihu nečetli. Je to jednoduché, ale zdá se, že funkční. Co si o těchto barometrech a seismografech myslíte, vy co jste tuto knihu četli? Jinak tu knihu doporučuji k přečtení, byť i jen kvůli téhle jediné kapitole.

Odesláno

Stanley.

Když jsme navštěvovali bankovní domy,nezastavili jsme se pouza na pobočkách u malých úředníčků, ale snažili jsme se objednávat u lidí, kteří měli přehled o ekonomické strategii banky při investování jejich fondů atd. Samozřejmě, že máte pravdu v tom, že na pobočkách úroveň jejich pracovníků na toto nestačí a zkušenosti s nimi mám spíše špatné.

Odesláno

Stanley:

Dobrý den, já bych ten váš stručný popis kapitoly velmi ocenil a věřím, že bych tu nebyl sám. Jedná se o velmi zajímavé téma a určitě budu přemýšlet o zakoupení té knihy. Nemohl byste sem, prosím, dát jen ochutnávku pro zvědavce. Děkuji moc

Odesláno

Jedná se stručně o toto: První možností je využít funkci na www.google.com/trends a do okénka jeden z těchto výrazy: recession, fed, credit crunch. Podívejte se na graf, co se dělo v roce 2007, zvláště pak na jeho konci a začátku 2008. Počet vyhledávání výrazu "recession" prudce stoupl. Když to srovnáte s vývojem indexu SaP, tak načasování varování před pádem je téměř dokonalé. To je jedna možnst. Je to podle mne takový psychologický indikátor, který nám říká, co dělá dav a zda by mohly na trhu zavládnout strach a panika. Přikládám obrázek. Druho možností je vlézt na stránky fedu, konkrétně sem http://www.federalreserve.gov/releases/cp/ a sledovat "Commercial Paper Rates and Outstanding". K tomuhle toho teď moc neřeknu, protože jsem měl tu knihu půjčenou, takže už si přesně nepamatuji podrobnosti. Koukněte se na téhle stránce hlavně na graf "Discount rate spread". Přikládám obrázek. Opět téměř ideální načasování varování.

12605

12606

Odesláno

To Airmike.

Stanley nám zde zveřejnil některé odkazy, za což mu děkuji a rád bych si s Vámi popovídal na toto téma.

Když budu obchodovat podle indikátorů TA, kde budu z cen minulých hledat budoucí vývoj, je to ze samé podstaty věci nelogické. Základ logiky je v tom, že bychom neměli budoucí vývoj předpovídat stejným nástrojem, tedy předpovídat budoucí cenu, cenou minulou. Bezpečnější je poohlédnout se po jiném druhu analýzy a indikátorech na bázy určitého druhu psychologie na makro vývoj. Ty nám dokáží změnu naservírovat ve velkém předstihu. Někdo může namítnout, že pro jeho obchodování v krátkých časových, to jsou věci nepotřebné, ale mít přehled o vývoji, který se děje na velkém pískovišti není k zahození. Mohu mít časový rámec na obchodování, delší k určení hlavního trendu- oba dva na bázy TA a třetí nejdelší, který jde nad rámec mého obchodování, bude na základě těchto zjištění.

Obchodování podle TA, v nejkratších časových rámcích je pouze technickou záležitostí, která nás může odvézt od samé podstaty chápání burzy a to by bylo škoda, protože podstata burzy není pouze v řemesle, ale její krása je právě v pochopení různých praktik, které nás dokáží v některých situacích nasměrovat i někam jinám. Například: Proč obchodovat jenom minutové grafy, když sentiment otevřel bezpečnou cestu na dlouhodobější obchod atd.

V poslední době se tyto indikátory začínají používat, protože mají silnou vypovídající hodnotu. Jsou založeny na všem možném, ale psychologie zde hraje velmi důležitou roli.

Odesláno

MERKUR1

Som začiatočník a tradingu sa venujem zhruba od leta minulého roka. Váš pohľad na život a burzu ma podnietil snahou zaoberať sa burzou vo všeobecnosti, hľadať určité zákonitosti, logiku a pod., na ktorej spočíva aj váš trading.

Začal som ako asi väčšina ľudí s backtestom WCCI na minutách. S koncom leta a príchodom jesene som si povedal, že backtestovanie niečoho, čomu ani dobre nerozumiem, nie je pre mňa vhodná cesta a najlepšie bude asi trh sledovať a postupne získavať vo vzťahu k nemu "cit". K trhu sa snažím pristupovať s odstupom, nesnažím sa všetkému okamžite rozumieť, neštudujem všetko do podrobna, ale snažím sa pochopiť podstatu tohto biznisu vo všeobecnejšej rovine. Ako tu bolo povedané, predpokladom pre úspech je samostatnosť a preto sa na väčšinu vecí snažím prísť sám, kladiem si otázky zodpovedajúce mojej povahe a následne sa na ne usilujem nájsť odpoveď.

Ak som to správne pochopil, v TA používame cenu v minulosti (označím ju písmenom A) na predpovedanie správania sa ceny v budúcnosti (A'). Spoliehame sa pri tom na štatistiku, ktorá nám dáva určitú „edge“.
To isté platí o indikátoroch (označím ich písmenom B). B nám s istou štatistickou pravdepodobnosťou určuje A'. Je však dôležité si uvedomiť jednu logickú skutočnosť: B je A v matematickom prepočítaní a v inom grafickom zobrazení. To si podľa všetkého dostatočne zrejme nevie uvedomiť veľká časť začínajúcich ľudí zaujímajúcich sa o burzu.
Larry Williams spomínal, že predvídanie A' pomocou A (alebo odvodene s B) je proti logike. To však neznamená, že sa tak nedá obchodovať. Ak som jeho knihe "Dlouhodobá tajemství..." dobre porozumel, trading nie je o tom, kam pôjde zajtra trh, ale je to o dlhodobej konzistentnej práci s edge na našej strane.

V Exceli som si spravil backtest stratégie prierazu cenového rozpetia predchádzajúceho dňa. Šlo iba o hrubé testovanie. Prišiel som však na nasledujúcu skutočnosť: keď je trh v rastúcom trende je dobré nakupovať hlavne do dlhej pozície. A naopak – keď je trh v klesajúcom trende je dobré otvárať primárne krátke pozície. Tu som si uvedomil, že táto stratégia vstupu sama o sebe zohráva vo vzťahu k burze sekundárnu rolu. Uvažujem prečo a čo je teda to podstatné.

V tomto vedomí som začal čítať to čo ste tu písal. Hovorili ste vlastne práve o tomto. Moja stratégia vstupu možno prinášala zisk, avšak sama o sebe tvorí IBA 10% ziskového tradingu. Dôležitá je celková nálada na trhu a nie naša vstupná stratégia založená na minulosti. Jej rola je sekundárna a jej úspešnosť závisí od stúpajúcich alebo klesajúcich nálad na burze.

Hovorili ste o fundamente. To je na stránke Finančníka všeobecne pokladané za niečo, čo nie je až tak dôležité (ide iba o môj dojem, nehovorím, že to tak je). Pritom ono je v tejto hre mimoriadne dôležité. Je to totižto nové písmeno – C. A toto písmeno nie je odvodené z A (ako je tomu u B). V minulosti som C odmietol so slovami, že je nepresné, že nemôžem veriť médiam, a že je ťažké podľa neho obchodovať. Lenže to isté môžeme povedať o A a B.
Pritom C riadi A'. Burza vo vzťahu k nemu zohráva sekundárnu úlohu (moje chápanie). Preto som usúdil, že C (t. j. fundament) je niečo dôležité, čomu treba minimálne rozumieť, nech už obchodujem akokoľvek.

Teda vďaka Vám som sa dostal k niečomu, čomu som doteraz neprikladal dôležitosť a položil si tak novú otázku - čo to je to C a ako ho môžem použiť na predpovedanie A' ? Píšete, že základnou teóriou trhu je Dowowa teória a že ona nám vlastne spája C s A'. O Dowowej teórii som vedel maximálne to, že niečo také existuje.

Včera okolo obeda som mal asi hodinu čas. Navštívil som 3 kníhkupectvá v našom meste. Bolo pokojné slnečné poludnie. Hneď v prvom obchode som narazil na Kostolanyho burzovní seminář (inde ho nemali). Paradoxom je, že pri náhodnom otvorení som si prečítal toto: "Keď toho človek pozná v jednotlivostiach príliš veľa, nemá prehľad o celku. Pre samotné stromy nie je vidieť les. Znalosť burzy je to, čo zostane, keď už sú všetky jednotlivosti zabudnuté." Ak tomu správne rozumiem, to je podstata toho, čo sa tu snažíte povedať.

Toľko v krátkosti moja cesta. Stále veľa veciam nerozumiem a ešte na ne len hľadám odpoveď. Preto si vážim, čo tu píšete. Pomáha mi to lepšie sa zorientovať v tomto biznise a tak si hľadať vlastnú cestu. Ďakujem vám za to. Vážim si aj ľudí, ktorí sú ochotní o tomto s Vami debatovať.

Odesláno

rad na tuto temu budem diskutovat, to nieje problem . ja sam dost intenzivne sledujem napriklad VIX, a podla neho ocakavam ci sa na trhu nieco diat bude alebo nie.

stale mi ale pripada ze porovnavanie 2 kategorii indikacii na trhu nieje uplne na mieste, a teda sa mi nezda ze by jedna z kategorii mala byt logicka ci nelogicka. rozoberiem to podrobnejsie. stale a dookola sa tu tocime na tom ako predvidat dopredu nieco co sa stane a z toho dlhodobo tazit. riskovat adekvatne vela tomu aky moze byt zisk. stale smerujeme k tomu aby sme sledovali vyssie casove ramce a drzali pozicie co najdlhsie. pokial som to spravne pochopil (mozno nie)
mne tu ale vrta v hlave jedna otazka. vlakno sa vola vseobecne pristupy k obchodovaniu. tak skusim nacrtnut co podla mna znamena vseobecne.

prva kategoria nadradena vsetkym pristupom

-nesmerove strategie
-smerove strategie

skuste si vase presvedcenie aplikovat na prvu kategoriu a tiez na druhu.

v prvej kategorii je jasne (teda aspon pre mna) ze nieco ako psychologia davu ma sice moze ovplyvnovat , ale urcite mi nic nepovie o tom ako mam v nesmerovych strategiach postupovat. zalezi mi len na historickych datach. na ktorych sa pokusim aplikovat nejaku statisticku vyhodu. a je uplne jedno ktory trh ci instrument pouzijem, Ci to budu stocks , futures, Fx, opcie atd.. rozvadzat detailnejsie pristup je zbitocne tato obrovska kategoria proste cela pracuje na inom principe ako je hladanie nervozity na trhu. tu sa proste pocita

druha kategoria: ano tu uz je zaujimavejsie aplikovat nejaku teoriu o stade, nieje to sice nutne, ale je to logickejsi pristup ked chcemvediet kam, musim vediet preco tam chcem ist, a ci som na spravnej strane. to ci som na spravnej strane sa da zistit viacerimi sposobmi. tak napriklad fundamentalna analyza, technicka analyza, psychologia davu. rad by som ale upozornil na jednu vec, ktora je vacsinou domenou akciovych obchodnikov, ktori maju utkvelu predstavu ze potrebuju triafat dna a vrcholy, vzdy to tak bolo a vzdy to tak aj bude, pretoze si vsetci precitali knihy o buffetovi, faberovi a podobnych guru zo starej skoly a snazia sa aplikovat archaicke teorie.

co maju vsetky tieto druhy analyz spolocne je riadenie rizika. proste musite dosiahnut aby vase profity boli vacsie ako vase straty, alebo aby bola vasa uspesnost dostatocne vysoka ked vase profity niesu vacsie ako straty. takze opat nic ine len statistika. vo vseobecnosti sa da povedat ze keby ste si hadzali mincou, alebo nechali papagaja triafat zobakom do tercikov short a long . tak pri spravnom nastaveni MM sa dopracujete k zisku.

takze teraz nam opat nastava otazka co je logicke a co nie. zacnem vseobecnou pouckou funkcie burzy.
burza je alternativny sposob ako moze firma ziskat peniaze na rozvoj, alebo ako sa moze spolocnost zaistit proti pripadnemu znehodnoteniu svojho aktiva.(komodity). pre nas spekulantov su tieto funkcie nepodstatne my chceme len zarobit peniaze. akymkolvek sposobom a pristupom, takze co je logicke ci nelogicke v toomto pripade je len to ci dokazem peniaze zarobit alebo nie. ziadny logicky argument v nasledovani davu alebo odhadnuti situacie nepoznam. jedine cochcem su peniaze. to je jediny logicky argument. a kedze som sa rozpisal az moc. tak dam dva priklady z praxe. jeden z technickej a druhy z fundamentalnej analyzy. a vy k tomu mozete pridat priklad z psychologie davu a mozeme si ich porovnat.

FA: ropa sa obchodovala na urovni 40 USD za barel. vsetci ucastnici na trhu si mohli precitat spustu analyz ake su naklady na tazdu ropy, tato informacia bola pomaly aj v regionalnych novinach Hornejdolnej. ked zoberiem hociake cislo z tychto prezentovanych povedzme 70-80 USD za barel. tak je "logicke" ze sa asi casom dostane ropa na trhu minimalne na svoje tazobne naklady. ja skutocne neviem triafat dna ani vrcholy, jedine co ma napada je kupit si cenny papier ,opciu (endloss),
bez expiracie na aktualnej cene 40 a cakat. ropa moze klesnut na 30-20 USD, ale neskor stupne, a ja nepotrebujem indikator k tomu aby som vedel kedy. Vysledok su peniaze

TA: ci uz pouzijem indikator , price action, trendove ciary, je to vsetko uplne jedno. nezaujima ma styl ani technika , zaujimaju ma jedine peniaze. ako som uz povedal , aj papagaj s tercikmi na long a short dokaze zarobit peniaze, a to ze ja mam lepsiu pomocku ako je random walk mi len pomoze zvysit uspesnost papagaja. aby som to skratil. mam otestovany system a ten mi pomoze zvysit oproti papagajovi win. R musim drzat vyssie ako 1 a tym padom sa dostavam do zisku. vysledok su opat peniaze.

no a teraz sa mozeme bavit o logike. logicke je zarobit , nie prerobit. mozem do nekonecna analyzovat a pracovat na parametroch systemu zvysovat R zvysovat W, pretoze mi to moze pripadat logicke. ale nemusim sa nad sposobom vobec zamyslat. pretoze vysledkom ma byt nieco ine ako moje presvedcenie ci to robim spravne alebo nie. vysledok maju bit peniaze

no a na zaver len tolko. velakrat ste hovorili o tom ze by sa traderi mali zamysliet nad tym ako burza funguje a podla tohona trhu participovat. cize ste ich v podstate chceli nasmerovat, pretoze zrejme nepochopili ze burza funguje inak. podla mna je alle problem v tom ze oni pochopili to ze chcu zarobit peniaze, nechcu peniaze stracat a chcu mat pod kontrolou svoje obchody. myslim ze toto povedal Ross " nestarajte sa o to ci obchod vide alebo nevide, nemozete to nijako ovplyvnit." jedine co mozete ovplyvnit ste sam.
ja si myslim ze toto je pohlad na to ako sa traderi na burzupozeraju, a ako je smerovany aj tento web. proste ovplyvnit sameho seba a zarobit peniaze. burza je len prostriedok. nieje cielom ju pochopit.

• Vytvořit...