Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ja si tedy preji, abyste mi vsichni ZÁSADNĚ vykali............ delam si srandu:-)

to "Ivke case":
jak popisuje, jak se do toho pozicniho obchodu dostal (pres 2V) tak si mozna dokazu predstavit ze bych to udelal taky, ale nedosel bych na 450, mam pravidlo, ze ve vyjimecnych pripadech (napr. predchazejici S/R) mohu posunout sl nad/pod tuto uroven, ale nikdy to nesmi byt vyssi nez 40% puvodniho sl.
Ja bych proste na vic nemel nervy, psychiku. co kdyby to nahodou vyslo a ja udelal bych to znovu?

PS to Ivke: muj osobni tip je ze v pondeli rano otevrete v plusu... dejte vedet.

Odesláno

Ivke:

díky za odpověď..a do budoucna hlavně co největší střízlivost a pokoru k obchodování..tzn. myšlení v duchu "nebudu se učit zadávat příkazy v platformě až když pojedu live, ale vše si pořádně vyzkouším dopředu", "budu se hlouběji zabývat psychologií obchodování, protože je to pouze moje zdání, že všechno znám a vím a další rady nepotřebuji", "nemůžu být dál takový alibista, abych jen stroze řekl, že vím, že dělám fatální chyby, a přitom v nich pokračoval dál a nesnažil se jim vyhýbat předem", "nebudu své nesmyslné chyby obhajoval tím, že si jimi přeci musí projít každý" atd...není pokora jako pokora..vše v dobrém..

focus:

ad tykání) ok, rád si budu zvykat na tykání..já jsem tak nějak zvyklý pořád vykat z předchozí práce, kde sem byl pořád v kontaktu s politiky, úředníky atd..a nějak mi to zůstalo..

majkll

Odesláno

IVKE:
kdyz se nad tim zamyslim, tak to sice byla chyba ale ne zas tak velka. Jestli te to uklidni, tak ja jedu live cca od dubna, kazdy mesic v zisku a v prosinci vinou fatalne spatneho MM jsem se dostal na zacatek. Kvuli tomu co se stalo musim jet znovu do zahranici, nebot na to, abych byl full time proste nyni nejsem pripraven. Tam se kvuli casovemu posunu a pracovni dobe dostanu k trhum az od 18:00 ceskeho casu, ale aspon neco.
Ta frustrace boli, navic musim znovu opustit sve blizke, coz take neni nic extra prijemneho.
Driv jsem sem daval screeny z mych live obchodu,ale od noveho roku live nejedu a prispivat paperovymi nechci, nejak je neuznavam (jen muj nazor).
Zaver: Muzu s klidnym svedomim rict, ze bych si to s tebou vymenil:-)

Odesláno

Mirek F:

ono je něco jiného povolit SL třeba o trochu víc nad nějakou úroveň hned po vstupu..a něco jiného je povolovat SL pod tlakem situace, až když k němu míří trh..to je pro mě nepřípustné, protože se tím zabíjí MM..je to i v mnoha knihách jako jedna z nej chyb..

majkll

Odesláno

Taky zhodnotím svůj začátek. Všechny rady jsem si vždycky bral k srdci. Říkal jsem si, že přece nebudu opakovat chyby, který už udělali ostatní a radši se poučím - ušetří mi to peníze a čas. Na vlastní kůži to přeci zažít nemusím. Tím se řídím do teď... Ale realita tak růžová není.
Sice se o trading zajímám zhruba od roku 2007, ale pořádně jsem se do toho pustil před rokem. V červnu jsem začal paper a po 1,5 měsíci začal live. Výsledek je - 20 % pokles účtu od srpna 2009. Má očekávání byla skončit za tři měsíce +- na 0 a bude to OK. Bohužel mám ten DD. Nyní vím, že jsem ošmelil paper a nepřipravil se pořádně psychicky :-( Nejhorší chyba ale byla, že jsem si pořád říkal, že mám rád rychlost. Celkem mi to šlo na RB10, jenže jsem chtěl jet rychleji. Stopnul jsem to a udělal testy RB5, pak to jel na podzim 1,5 měsíce paper (výsledky pěkný) a koncem listopadu začal live. Bohužel jsem si lhal. Rychlost nebyla pro mě.. v reálu jsem se choval uplně jinak než v paperu a vytvořil jsem ten úchvatný DD 20 %. (kvůli stresu jsem nedokázal z toho množství signálu vybrat ten pravý, přestože to na demu šlo).
Hodně jsem makal, testoval, málo spal.. Mám systém, který krotí moje impulzivní a iracionální chování. Systém mi teď sedí, je to pomalý, takže vstupy jsou spíš mechanický, protože signálů je málo. Nemám víc jak 15 obchodů za měsíc. Ale za tu dobu co obchoduju paper, live a intenzivně se tradingu věnuju, jsem načerpal trochu zkušeností a poznatků. Už nejedu čistý FinWin z knížky a kurzů, ale trochu jsem si to upravil, aby mi to sedělo.
Především se mi změnil pohled na trh. V červnu jsem koukal hlavně na signály, nyní už ne. Teď si prohlížím a vyhodnocuju celkovou situaci na trhu a pak čekám, jestli ten signál přijde (samozřejmě bez něj nevstoupím). Důležité jsou pro mě PA formace a sleduju vyšší TF..
Obohatilo mě hodně i tohle vlákno. Na druhou stranu ho beru s rezervou, protože jsou tu tací, kteří se tváří jako profíci, každého zkritizují, ale přitom jedou paper (což fakt není to pravé umění). Live je live a inspiruji se přístupem profíků, kteří ho vykonávají na full time, protože to je můj cíl a ne zůstat na demu s dobrým pocitem.
Moje cíle jsou teď jasný. Musím začít pomalu vydělávat. Možná jsem naivní, že už se mi začne dařit, ale odvedl jsem kus práce a cítím se připravený... Měl jsem takhle být ready před půl rokem, ale to už nezměním.

Ráno mě čekání hrabání sněhu a v pondělí návrat do reálu. Snad bude úspěšný.
Dobrou

Odesláno

lordberry
Je potřeba si uvědomit, že propad teprve může přijít. To, že jsi ztratil 20% nemusí být u tebe propad, ale pouze prodělek, který jsi zavinil sám, kdy jsi porušoval plán, apod. Zkus si zpětně vyhodnotit své obchody podle deníku a zjisti skutečný propad, který byl nadělen trhem,kdyby jsi obchodoval bez chyb. Možná zjistíš, že by jsi ani žádný propad neměl. Takže teprve může přijít. Píši to, abych tě upozornil na realitu, kdyby náhodou přišel skutečný propad způsobený trhem.

Odesláno

Ešte sa vrátim k situácii " visieť v otvorenej pozícii v trhu".
V nastavení NT v Control center- Tools- Options- Strategies- Ninja Script - je možnosť " Execute Exit on close" nastavenia do 99 sek. Znamená to že sa pozície automaticky uzavrú cca 1,5 minúty pred ukončením obchodnej seancy- t.j. pred uzavretím burzy?
Možno robím niečo zle ale ak zadám v grafe Strategies -order properties- Day ( namiesto GTC) musím mať zadanú aj stratégiu, neotvorí sa mi Chart trader a nemôžem zadávať príkazy v grafe.

Odesláno

MNovak:

Ano, to je pravda. Těch 20 % bylo právě chybami mimo OP. Doufám, že si se mnou trh nepohraje hned při návratu, když už cítím, že na plnění OP mám sílu.
Jinak v backtestech mi vyšel max DD 9 % za 2 roky - 6 ztrát v řadě. Snad větší sérii (když se neodchýlím od plánu) nezažiju

Odesláno

Sice neuvádíte co stálo za vašim DD, ale pravděpodobně to bylo porušování plánu. Porušování plánu mnohdy úzce souvisí s nereálným očekáváním v trzích. Na těhto diskuzích každý píše o částkách cca 2000 USD/EUR/kontrakt, což u nováčka vytváří tlak, že pokud nedosahuje těchto výsledků, dělá něco špatně. Následně ho tento tlak nutí porušovat pravidla ve snaze vydělávat více. Nováček chce také být rychle FT trader, takže počítá kolik musí minimálně vydělat, aby se mohl obchodováním živit. Nyní se ale zamyslete? Co třeba zhodnocení kapitálu o 100% ročně? Hned vysvětlím. Pokud chci zhodnotit svůj kapitál o 100% za rok, měl bych vydělat za měsíc 8,33% kapitálu (vydělím-li 100% 12ti měsíci, viz. příloha). Stačí přijmout myšlenku, že v ID se vydělávají peníze obchodování více pozic. Zjistíte totiž, že abyste otočil svůj účet o 100% za rok, stačí vydělat např. 300 EUR na stragegii/měsíc a o ostatní se již postará position sizing. Možná si říkáte, no jo, ale když otočím svůj účet o 100% za rok, tak to se nemohu tradingem okamžitě živit (protože výše účtu zatím není dostatečně velká) - ANO i to je možné, jenomže trading je běh na dlouhou trať a je potřeba k němu i takto přistupovat. S podobným cílem jako najdete v tabulce, je trading úplně pohodový business, kdy pouze čekáte na ideální příležitost...vydělat totiž 300 EUR/měsíc je mnohem reálnějších než se stále stresovat jak to, že všichni mají tato čísla a já ne... A propo, umíte si představit jak bude s tímto přístupem vypadat váš účet za pár let? :)

12099

Odesláno

Tridis:
Toho jsem si vědom. Nebláznim a budu rád za každý zisk a radši to budu nahánět přidáváním kontraktů... Ty chyby v OP u mě byly jiného charakteru: prostě strachu. Ne z toho, že nedokážu udělat 3000USD za měsíc na kontrakt, ale taková divná fobie. Byl jsem ok, dokud jsme se držel plánu. Ale pak si pamatuju, že jeden den jsem udělal dva obchody proti plánu a byly z toho 2 SL. To se mnou hrozně zacloumalo. Pak jsem sice vstupoval v souladu s OP, ale zbytek už řídil strach - jakmile jsem byl v profitu 100, vylezl jsem... ono to pak dolezlo na ten správný PT, ale já tam nebyl.. Nebo trh šel chvilku proti mě a když jsem byl -60 USD - zavřel jsem to.. (přitom SL jsem měl 140usd)... Nemohl jsem si pomoct a šahal jsem do toho.. Když jsem to vyhodnotil, tak jsem zjistil, že párkrát jsem vstoupil špatně, ale kdybych nechal obchody bez zásahu, tak bych skončil za měsíc v plusu... Takhle jsem kompletně rozboural pravděpodobnost a RRR... Vidím, že systém mi funguje a fungoval... že zisky udělal.. Ale ty zisky jsem si ukradnul jen já sám a to je to, na čem především pracuju - moje hlava

Odesláno

To lordberry:
Ja to mel loni podobne a take letos prechazim na jinou strategii, uz nebudu riskovat vic nez 1% uctu, proste pomalu a v klidu. Zjistil jsem, ze po prosincovych ztratach na multikontraktech se mnou ted ztrata 10 bodu na YM neudela absolutne nic. A tak chci letos obchodovat, proste v klidu...
S tak malym riskem a levnym trhem to asi nebude ani tech 100% rocne jak psal Tridis, ale me to nevadi.
Zadny cil si nedavam, to jsem delal loni a kdyz jsem se dostal pod ten tlak, ze ho nedosahnu, bylo to zbytecne psychicky narocne.

Odesláno

rozumím, prošel jsem si podobným scénářem...Strach vzniká na základě našeho modelu, který je uvnitř vás. Pokud mohu poradit, musíte ten model najít. Nikdy se nezbavíte strachu, pokud nenajdete to co ho skutečně způsobuje. Hledejte odpověď na otázku, čeho se skutečně bojíte? Těch odpovědí může být několik. Ja jsem se také bál, že přijdu o peníze. Tušil jsem, že jestliže budu jednat, tak jak jsem ze začátku v trzích jednal, nedopadne to dobře. Ale měl jsem sílu se tomu postavit (resp. postavil jsem si na to s odborníkem konstelaci - doporučuji) a podíval se na svůj strach hodně zblízka. Pokud to necháte tak jak to je, tzn. odmítnete poznat co váš strach způsobuje, pak většinou stále poroste. Musíte si důvěřovat a změnit myšlení.

Peníze jsou jen oběživo, fluktuují mezi lidmi - není žádný důvod, proč si vytvážet v souvislosti s penězi nějaké symptomy, zvlášť když obchodujeme na burze...

Držím pace a přeji odvahu :)

Odesláno

To Tridis:
Sem na fórum lezu méně a méně, ale ta tvoje konstelace s odborníkem mě zaujala. Nechceš o tom napsat něco více ?
Ten odborník byl psycholog, psychiatr, lidový léčitel, šaman ?
Nebyl by to třeba námět na článek ?

Díky

Odesláno

Tridis:
Asi by to chtelo probrat s odbornikem, ale subjektivne co jsem se tak pozoroval, behem obchodu nemam ani tak problem kdyz se ukaze, ze to byl spatny signal a je zkratka sl, ale vzdy se obavam vyzobnuti sl a pokracovani v mem smeru, to opravdu nesnasim.

Návštěvník
Téma je uzavřené.
  • Vytvořit...