Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

to focus a ostani full time traderi:

jestli by si nam mohl ,prosim, napsat tvoji casovou osu ,u tebe je to uz denni realita ,ostatni tu pisou bud skromne nebo velkoryse plany.

za jak dlouho od zacatku obchodovani jsi pridal dalsi kontrakt, jestli jsi uz profi full time trader a po jake dobe jsi se jim stal, jestli se ti povedlo zrusit prvni ucet, nebo vice uctu. o kolik procent se ti na zacatku podarilo snizit ucet a po jake dobe to zacalo opravdu sypat????

Odesláno

Airmike ja si to taky nemyslim.. jenom mne pripadalo ze je tady takovy nazor... urcite si kazdy musi projit nekolik trhu systemu paternu nez nekde zakotvi a pak uz konzistentne obchodovat a ladit ten jeden system...

Odesláno

zajímavá diskuse, ačkoli jsem ještě hodně zelený začátečník, přihodím svou malou poznámku k tématu - také jsem začínal s podobným plánem jako Ivke :) , první velmi vážný podnět k zamyšlení mi dal v době prvních backtestů Elder, když označil za úspěch prvního roku live ztrátu do 10% účtu . Silně jsem svá očekávání zredukoval , ale pořád daleko od reality - přece nésu hlúpý, ne ? a postupem doby a nabíráním prvních zkušeností jsem je dále redukoval :)

Odesláno

Zdravím,

moc pěkná diskuze se tady rozjela.

Já obchoduji živě 10 měsíců a pro první rok mám teď cíl být na nule a budu maximálně spokojený, pokud ho dosáhnu. Jak psal Airmike, tak u mě se sešla zdrcující kombinace - emotivní typ a agresivní obchodní systém. V prvních 2 měsících jsem prováděl podobné věci jako Ivke (20 obchodů denně, posouvání SL aby trh měl prostor se obrátit apod.). Nejhorší bylo, že první měsíc jsem slušně vydělal samozřejmě s velkou nedisciplinovaností a mnoha chybami, takže jsem to neviděl jako velký problem. Ale pak přišel volný pád, kde jsem za všechny chyby platil dvojnásobně.

Jsem rád, že jsem to období přežil a byl vůbec schopný dál obchodovat. A nebylo to vůbec nic jednoduchého, protože jsem si vybudoval takový blok, že když jsem zapínal Ninju, tak se mi dělalo špatně a už dopředu jsem se bál dalších ztrát.

Jediné co pomohlo, bylo udělat si úplně primitivní systém a ten bez jakýchkoliv úprav obchodovat 3 měsíce. Sice jsem za to období ztratil 500 USD, protože v srpnu měl systém slabší období, ale byly to pro mě nejlépe investované peníze. Uklidnil jsem se a naučil se obchodovat podle pravidel a hlavně začal jsem vidět reálně, jak těžké je v tradingu vydělat peníze a že to bude nějaký čas trvat. Teď je pro mě nejdůležitější každý měsíc dopadnou na 100% podle backtestu a peníze jsou vedlejší. Zatím mi stačí být každý měsíc v plusu a to beru jako úspěch.

Ono je docela těžké neřešit peníze, protože je hlavní důvod proč to dělám, ale v začátku není nic důležitějšího. Jak psal znovu Airmike, tak člověk na sebe akorát vytváří zbytečný tlak. I tady na fóru je to docela těžké, protože člověk tady potká zkušené obchodníky, kteří měsíčně už slušně vydělávání a každý čeká, že na tom bude jako oni, ale už nevidí, že jsou za tím roky zkušeností, a pak z toho má jenom frustrace, když se mu tak nedaří. Místo toho aby to bral jako motivaci, kam se lze za nějakou dobu dostat a hlavně od nich čerpal zkušenosti.

A abych to nějak uzavřel, tak do začátku se soustředit jenom a jenom na dodržování plánu bez ohledu na to, jeslti se systému zrovna daří nebo ne. Brát obchodování jako proces učení, na každý krok si vyčlenit dostatek času a postupovat hezky v klidu pomalu.. Bohužel já si to uvědomil, až po vlastní bolestné zkušenosti, před tím jsem měl růžové brýle, kolik za rok vydělám.

Pekný víkend, Láďa

Odesláno

To all :

Fantastické ! Teď mi věřte že všechna moje další slova jsou naprosto upřímná.
Hrozně děkuji za všechny reakce a i za ty nejtvrdší. Jsou pravdivé a já je potřeboval slyšet. Moje reakce byla trochu ovlivněna aktuální depresí z té mé blbosti :( kterou jsem se do té situace dostal. Ale myslím si, že je dobrá i takováto zkušenost, jak pro mne, tak pro ostatní, kteří začínají. Proto i takovéto fatální chyby patří do diskuse - kdybych o něčem takovém četl dříve, byl bych lépe připravený. Naštěstí já se ze svých chyb vždy dovedl poučit.

Nechtěl bych ale abych v této anonymitě vypadal jako nezkušený, blbý a po bohatství jen koukající dvacetiletý chalan. A protože chci do této diskuse dodávat pravidelněji info o mém snažení, něco o mne:

Je mi 55, mám dobré postavení a velmi slušný příjem, v životě jsem dost dokázal vč. 10 let vlastních firem, a v žádném případě nejsem typ, který nerozvážně rozhazuje peníze. Na trhy jsem se připravoval přes půl roku ( vím, někteří backtestují 3 roky, ale já jsem zvyklý jít do boje dříve ) a mám před nimi velký respekt. Můj obchodní plán je v tuto chvíli první shrnutí poznatků, testů a představ a bude se opravdu dále vyvíjet. A ty finanční očekávání ? No samozřejmě nereál, ale kdo mi měl říci, co je reál ? Diskuse jsou plné profíků, kteří nikdy do reálného obchodu nevstoupili a Vy, co už něco umíte , o svých začátcích už nepíšete.

Musím říci, že jsem byl zaskočen a překvapen právě tou psychickou a emociální součásti tradingu. Vím přesně co mám dělat. Byl jsem rozhodnutý jet striktně technicky a dle backtestu. Posouvání SL do vyšších hodnot je podle mne sebevražda, nákup v pre-marketu v 11:00 neodhadnutelné riziko, naskakování do krátkých obchůdků proti trendu pro 30 USD jen abych vyrovnal dosavadní ztrátu nemá oporu ani ve statistice ani v money managementu - vím to a přesto jsem to dělal.

Jak jsem si zavařil těch 450 USD pozičně ? No vstoupil jsem na řádné 2v SHORT, to bylo OK, SL150, trh ještě kousek klesl, pak se nejdříve pozastavil, pak to šlo hore, říkám si to je korekce k EMĚ, příjde to na 140 a mé druhé já mi říká " teď to přeci nevzdáš, to se otočí, dej tomu prostor ještě 50 USD" a já to udělal, pak další posun, cena na historickém maximu tak jsem si řekl teď už to neprodám, vyhodím SL a počkám, až se to obrátí - a bylo tu 22:15 a konec obchodování. No a právě proto, že byla cena uzavřena tak vysoko jsem se rozhodl nechat to v pozici s nadějí, že v pondělí to v pre-marketu klesne, tak tam dám PT na BE a vyjdu z toho s nulou.

Trochu jsem se rozepsal, ale muselo to ven. Takže Rob, Airmike, Focus, Merkur, Roman - beru si z toho poučení a od pondělí klidná hlava, nemyslím na peníze ale na plán, jen jasné signály - ale jedem dál. Naštěstí účet není ještě tak tragický, za 11 dní 2 tis plus a 3500 mínus, to musím unést.

Ještě jenou díky

Odesláno

:) ..." Musím říci, že jsem byl zaskočen a překvapen právě tou psychickou a emociální součásti tradingu. Vím přesně co mám dělat. Byl jsem rozhodnutý jet striktně technicky a dle backtestu. Posouvání SL do vyšších hodnot je podle mne sebevražda, nákup v pre-marketu v 11:00 neodhadnutelné riziko, naskakování do krátkých obchůdků proti trendu pro 30 USD jen abych vyrovnal dosavadní ztrátu nemá oporu ani ve statistice ani v money managementu - vím to a přesto jsem to dělal...." (tu) Ako krásne ste to zhrnul...
Tak nech to dobre dopadne ;)

Odesláno

Zdar Ivke,

jsem před startem live a přiznávám, že v blízkém věku co ty.
Na prvním zoufalém volání, které jsi napsal a na tomto co píšeš teď jsou jasné ty emoce co tě odnesli a dali klapky na veškeré obrané mechanizmy, které jsi se snažil do OP nacpat. Myslím,že to máš pěkně zanalizované a chyby vidíš, jen mám obavu, že ti naprosto chybí disciplína spojená s tvým egem, která ti pohání prosazovat svoji pravdu . Tady je trpělivost a pokora na místě. Určitě "bych" přestal live a snažil se na maximum omezit jeho vliv, třeba počtem obchodů za den a dalšími již uvedenými podmínkami.
Ať ti vyjde předpoklad pohybu a ztráta není destruktivní.

Luděk

Odesláno

To bid:

tohle jsou otazky na ktere si musis najit odpovedi sam. Kazdy jsme jiny a kazdy mame jinou predstavu o vlastnim zivotnim stylu a urovni. Nekomu muze stacit mesicni prijem 15tis/kc/mes a muze zit plnohodnotny spokojeny zivot a nekomu nestaci k jeho zivotnimu standardu ani 200tis/kc/mes. Proto musis mit kratko, stredne a dlouhodoby plan a vedet kde se chces pohybovat treba ta 5 let. Co se tyka FT tradingu tak si opet musis vse dobre spocitat kdy se Ti vyplati jeste chodit do prace a kdy uz praci nepotrebujes. Prijem z burzi musi byt uz konzistentni / klidne 500us mesicne/ a plneni OP musi byt 100%. Pokud se do teto faze dostanes tak se budes mit hodne volneho casu a budes se muset nejak zamestnat. Take pocitej s tim ze Ti bude chybet bezna pracovni komunikace a sem tam si budes pripadat trochu sam i kdyz mas manzelku a deti.
Takze rozhodnuti stat FT traderem je jen na Tobe a klidne jim muzes byt v pondeli, pokud mas dost prostredku na profinancovani celeho procesu od zacatku. Ti kteri prostredky nemaji tak si sestavuji ruzne tabulky a po urcite dobe si zacnou zasilat treba 3k na ucet do CR a zbytek penez hodnoti dale. Jestli zacnes odcerpavat z 50k uctu nebo ze 100k je zase jen otazka tve priority a potreby. Rozhodne neni kam spechat. Pocitej s minimalne dvema az trema roky nez si vse zazijes a budes schopen nejake penize vydelavat. Kolik kontraktu kdy pridas je opet otazka typu PS, MM a vyse risku - to je vse na tobe.

focus

Odesláno

2 Ivke :

No zda se, ze nervy mas dobre a celkem psychologii zvladas, kdyz dokazes takto hovorit i v situaci ve ktere momentalne jsi (otevrena pozice bez SL). Kazdopadne trvam na tom, ze mas naslapnuto na dost divoky obchodni styl, a neni se uz co divit, vzhledem k tvemu vzdelani a kariere (zdroj LinkedIn - jestli si to ty ten vousatej :) ). Takze jestli mas v planu sem pravidelne prispivat svymi akcnimi obchody, tak se tedy mame na co tesit (myslim to v dobrem, bez ironie, stejne jako to o tech 16-20 obchodech) Takovej pohled do minulosti - jak vznikala slunecni soustava... (pro nektere) Tve schopnosti ti budou ovsem znacnou prekazkou v obchodovani, ale muzu se samozrejme mylit. Jak rikam bude to velmi zajimave, protoze kdyz ja krotil svoje ego a preprogramovaval jsem svoje vedomi a podvedomi do stavu vhodneho k tradingu, tak to zabralo dost casu a stalo to i dost penez a rozhodne jsem nemel cas ani naladu tyto moje transformacni procesy nekde prezentovat. Doporucuji precist o psychologii tradera par knih. (Odkazu a doporuceni je tu plno). Nevim jestli si temi ostrymi reakcemi myslel zrovna i ty moje, ale skutecne se mi nelibilo jak si reagoval na majkla. Ale tak to nic. Zbytek bylo jedno velke varovani pred rychlym krachem. No jak to dopadne... zda se ze budeme u toho, tak si na vysledek pockame.

Takze preji do zacatku hodne stesti
Libor

Ps.: Jsem sice o mladsi, ale taky mi uz neni dvacet ;) Ja tady tykam kazdemu a je to tu dost rozsireny zvyk. Tak doufam ze u toho muzeme zustat.

Odesláno

OT:

Navrhuji abychom si zde vsichni tykali. Pokud si nekdo preje vyslovne vykat at to napise a budeme to respektovat. Pokud se nahodou v budoucnu setkame osobne, tak se usetrime zbytecnych rozpaku a budeme si tykat dal.

Pokud to vidite nekdo jinak ....dejte vedet

focus

Odesláno

To Rob:
Svoje Ego uplatňuji v jiných oborech kde jsem dobrý a dělám mám je " LIVE" mnoho let :) Před trhem budu mít pokoru. A to tykání je pro mne samozřejmé. Abych pravdu řekl, bylo by dobré se někdy s Váma pá sejít naživo, třeba u vínečka ( to je kromě Choppru - néé chopu :) druhá moje velká láska ).

Odesláno

2 bid:

Jen doplnim focuse. Podivej se do vlakna o rocnich vynosech, jakou slataninou se nakonec to vlakno stalo. Novacci se ptali, a i presto ze neustale dostavali sve odpovedi, nechteli je videt. Skoncilo to vseobecnym rozmrzenim. K cemu ti bude informace o tom jestli nekdo ponizil nebo povysil svuj ucet. Maximalne se stane to ze si zafixujes... kdyz ten a ten vyzehlil ucet, nebo mel 60% pokles a dnes se tim zivi.. tak mne se to muze stat taky a dopadne to stejne dobre apod. Jak pracovat s multikontrakty najdes na sto mistech nejen tady, ale i v knihach. Ale ono nestaci jen rict mam na to ucet tak najedu na multi. Musis si na to zvyknout, tak jako na nadmorskou vysku. Je to dalsi nova zkusenost se kterou se musis vyrovnat. (Plneni, skluzy, vystupovani z trhu...) Zase jsou to situace ktere nejdou nacvicit a musis se s tim znovu poprat, pravda jde to snaze nez v zacatcich, ale i tak. (Aspon u mne to tak bylo) "Sypat" to zacne ve chvili, kdy mas vse pod kontrolou, resp. kdy mas pod kontrolou sebe, a veci delas tak, jak se delat maji. To je cele. Je to proste a zaroven je to ta nejslozitejsi vec na celem tradingu. Mysli hlavne na toto.

Takze do prace a vysledek se dostavi. (Ja uz teda pro dnesek koncim ;) )

Mejte se
Libor

Dodatek : Dam to sem, at nemam OT a cernej puntik.

2 Ivke : Chooper jo ? Jsme si se zenou tohle leto udelali Acko (ne ze bych za mlada nejezdil na velkejch motorkach, ale to je jiny pribeh) a cilovka pro zenu je Heritage Softail Classic a pro mne samozrejme "Glajda". No kazdopadne na jare bych chtel pro prvni jizdy okolo komina koupit neco jako Virago 1100... Takze tak :)

Návštěvník
Téma je uzavřené.
  • Vytvořit...