Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím Vás,

Mám dotaz podobného charakteru. Zhruba za měsíc začínám s ostrým intradenním tradingem. Stále chodím do zaměstnání které mi poskytuje samozřejmě určitou finanční jistotu. Sám pociťuji že po návratu ve večerních hodinách, kdy mám na trading skutečně tak tři hodinky jsou má rozhodnutí hodně obtížná a hlavně, že bych se tradingu měl věnovat skutečně naplno protože i psychická stránka po náročném dni v zaměstnání není zrovna ideální. Proto bych se chtěl zeptat zkušenějších traderů kteří si něčím podobným prošli, jaký postup doporučují. Ukončení zaměstnání mi přinese na jednu stranu prostor pro hledání ideálnějších obchodů v dřívějších hodinách (v případě E-mini NASDAQ mi nejzajímavější hodiny utíkají) a umožní mi 100% koncentraci na to co dělám. Na druhou stranu budu muset s obchodovat s pocitem, že jsem na příjmu z tradingu závislý a obávám se že tento prvek v naoprostém začátku by mohl velmi ovlivnit moji psychiku a připravit mi nemilé chvilky.

Předem děkuji za názory

• Odpovědí 209
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

RomanKralicek:
Já to vidím tak, že dokud se nepřesvědčíte, že dokážete tradingem vydělat dost peněz (nevím, kolik je dost, to je u každého individuální), a to dlouhodobě a relativně spolehlivě, nemá smysl o opuštění zaměstnání reálně uvažovat.

Zdá se, že se zaměřujete na intraday trading. V tom Vám neporadím, nemám v tom zkušenosti, které by stály za řeč, ale je jasné, že ID trding je obtížnější skloubit se zaměstnáním, než jiné způsoby.

Už to tady padlo, že nejméně náročné na čas i psychiku jsou opce a spready. Tak zkuste při zaměstnání něco z toho, a přitom můžete souběžně trénovat (i live, ale asi s menší intenzitou) daytrading. Uvidíte, co Vám půjde lépe. Možná nakonec zakotvíte úplně jinde, než jste si představoval.

K těm spreadům: větší účet je výhodou, spreadové obchody jsou obvykle dlouhodobější, vážou peníze (byť margin je podstatně nižší než full margin u futures) na delší dobu a tak se stane, že s malým účtem nemůžete vzít dobrý obchod, protože jste zrovna v jiném, kde čekáte na profit. Ale jde i to, obchodoval jsem s účtem 5000 USD a 2-3 relativně bezpečné obchody mít současně otevřeno lze. Času to moc nezabere, pokud sám nechcete - jakoukoliv činností lze strávit libovolné množství času.

Odesláno

RomanKralicek,
ja vam tiez skusim poradit ale uplne nieco ine :). Skuste forex, viem ze v tunajsej komunite su proti nemu urcite vyhrady, osobne nerozumiem tomu preco. Vyhodou je, ze mozete zacat s malym uctom nez sa udomacnite pripadne demo ucty mate i na niekolko mesiacov zadarmo, platforma (MT4) je zdarma, mozete s kludom obchodovat denne grafy, na co vam postacuje par minut vo vecernych hodinach. Osobne som presiel na forex v tomto roku prave z dovodov o ktorych tu pisete. Chce to len zahodit predsudky, chcete sa zivit tradingom a podla mna nezalezi na tom ci to budu indexy alebo forex, hlavne je zarabat peniaze a necumiet cely den do grafov.

• 2 týdny později...
Odesláno

RomanKralicek: jeste jedna rada :)
Coz takhle zamestnani na castecny uvazek? Mel bys jistotu alespon nejakeho prijmu a pritom (pri vhodne domluve se zamestnavatelem) i dostatek casu na zacatek obchodovani na US trzich.

Odesláno

Děkuji všem za odpovědi.

V první řadě musím říct že o přechodu z ID na forex, opce nebo spready neuvažuji. Je tam sice zajímavý potenciál ale již jsem strávil měsíce papertradingem a backtestováním a vybral jsem si sektor, který mi nejvíce sedí a začínat znovu od píky by byla ztráta mnou investovaného času. Jako nejzajímavější vidím variantu částečného úvazku, protože samozřejmě nepotřebuji obchodovat 12 hodin denně. Sedavé zaměstnání u počítače sice mám, ale přístupové informace k mojim finančním zdrojům se mi nechce svěřovat monitorovanému firemnímu počítači.
Co se týká důvěry v obchodní plán a jeho ziskovost, tu samozřejmě mám, ale jsem zvyklý počítat vždy s nejhorší variantou. Co jsem vyřešil během času od mého posledního příspěvku je také varianta uložení rezerv ne jenom pro obchodování ale také několika mesíčních rezerv pro samotnou existenci pro případ že se dostanu do drawndownu hned na začátku obchodování. Mít jistotu že člověk nemusí hned uhonit každý dolar aby přežil je pro mne důležité.

Roman

Odesláno

RomanKralicek:

Nechci, abyste získal dojem, že Vám ty spready nějak tlačím. Jen chci reagovat na to "začínat od píky". Začít obchodovat spready se dá v podstatě ze dne na den (pokud máte aspoň trochu přehled o tom, jak to na burze chodí, a to po měsících backtestování a papertradingu nepochybně máte). Navíc spready se s daytradingem vůbec nevylučují.

Chápu, že máte nedůvěru k něčemu, co nemáte vyzkoušeno. Já jsem zas skeptik pokud jde o DT. Když čtu příspěvky o měsících a letech backtestování a papertradingu, je mi jasné, že tohle není pro mě. Ale každý člověk je jiný a vyhovuje mu něco jiného. Když Vám DT sedí a máte natrénováno, nezbývá, než Vám popřát hodně úspěchů. A do budoucna, pokud všechno selže, jsou tu pořád spready :)

Odesláno

To paja1:
Já jenom co se týče těch spreadů. Spready jsem kdysi obchodoval, ano dalo se vydělat, ale realita byla taková, že se na obchod muselo dlouho čekat, třeba měsíc a obchod potom stejně skončil ztrátou. Používal jsem grafy MRCI, a někdy jsem měl pocit že si ty grafy z tradera dělaly srandu, podle nich měl být super trend, ale ten graf se začal "rovnat" podle skutečnosti, která nebyla růžová.
Neslyšel jsem o nikom kdo by na spreadech dlouhodobě vydělával - bohužel, já jsem s nima skončil ve velké flustraci.

Odesláno

krakra:

Neřídím se podle MRCI.

Máte pravdu, že někdy trvá obchod dlouho. Teď aktuálně mám nejdéle otevřenou pozici v sóje (18.5.2011) SH12/SK12, to je přes dva měsíce, a klidně ji budu držet až do února, bude-li třeba. Nikam nespěchám. Jiné obchody jsem zas otevřel a zavřel tentýž den. Profit byl jen pár stovek, ale mně to stačí. Proč bych měl za každou cenu čekat na profit pár tisíc, který nejspíš nepřijde? Ale jsou i obchody, kde by těch pár tisíc přijít mohlo a vyplatí se na ně počkat. Mám otevřeno víc obchodů současně, některé jsou mrtvější, některé živější, ale v průměru se pořád něco děje, takže mám co dělat, nestěžuju si.

Neumím si v komoditách představit spolehlivější a přitom tak jednoduchou věc jako jsou spready. Žádné backtestování, indikátory, sofistikované strategie ...

Tuším, že jste taky před časem psal, že jste neslyšel o nikom, kdo by vydělával dlouhodobě na daytradingu. Jakou metodu tedy doporučujete, co obchodujete a s jakým výsledkem? Jestli nic dlouhodobě nefunguje, neměli bychom to obchodování raději včas zabalit? :)

Odesláno

To paja1:
Zabalit v žádném případě.
Já obchoduji forex a jsem spokojen. Co mě v současnosti trápí je ta Amerika, obávám se že neúspěch pohne pro nás negativně s kurzem dolaru.

Odesláno

krakra:

Takže nakonec (skoro) každý najde to, co mu vyhovuje. U Vás je to forex, u mě spready, u někoho jiného DT ...

Pokles dolaru - tak na ten pokles na forexu zaspekulujte a ještě na tom vyděláte :)

Odesláno

RomanKralicek:
Zdravím,chápu vás něco podobného potkalo i mně.Pokud jste celkem dobrý konzistentní daytrader je pro vás kontraproduktivní zabývat se jiným způsobem obchodování,než je daytrading.
Máte pár možností,pokud máte dobrou finanční rezervu,která vám dovolí přežít několik měsícu bez zaměstnání,tak můžete zaměstnání opustit.
Další možnost je se prostě "naučit" být bdělý i ve večerních hodinách(můj případ) ovšem není to lehké,ale po pár měsících získáte větší sebedůvěru a dostatečný důkaz,že dokážete být konzistentně profitabilní.
Je to na vás,přeji hodně odvahy.
Michal

Odesláno

Souhlas...Šel jsem do "plného úvazku" rovnou a byl to těžký boj. Něco jiného je, si občas po práci vydělat nějaký "bonus" a těšit se z toho...a něco jiného sedat každý den k PC, s tím, že je třeba vždy podat nějaký výkon, a to s životními náklady a platbami za zády....platí zejména pro majitele drobných účtů...a je k tomu potřeba obrovská disciplína...Osobně mne stála "výuka" cca 800 tis. Kc na životních nákladech po dobu, co jsem nevydělával. Pokud bych se teď vrátil do zaměstnání, s dosavadními zkušenostmi, a s předchozími cca 70 tis. netto platu, tak si občas něco lupnu po večerech a jsem na tom zaručeně lépe. ;) Nicméně, kostky jsou vrženy a cíle jsou daleko výš...Je k nim ovšem dlouhá cesta a neprojde jí každý...Jít na plný úvazek bez patřičného vědomostního základu, vycvičeného "morálu" a statisticky podložené profitability je sebevražda pro 99 % pokusníků...

Odesláno

Dost asi bude zalezet do jake prace clovek chodi. Nekdo si tam jde lehnout, sednout, zahrat solitaire, jinej je po praci stahanej jak pes. Jeden manualne, druhej psychicky, treti oboje a ctvrtej je uplne v klidu. Jeden konci ve 2, dalsi az 6 nebo 8 vecer.
Nekdo je zvyklej z podnikani byt chvili na nule nebo i v minusu nez to prijde, dalsi si to neumi predstavit, protoze to nezazil. Nekoho to v praci bavi, druhej se uz v nedeli rano klepe co bude v pondeli.
No a pak je tady vek nebo na kolik se kdo citi a s tim spojena treba unava.
Nebo jsou tu rodinne pomery- tedy ze si nejde jit sobecky za tim jednim svym, ale delim svuj cas, penize a kdo vi co mezi svoje blizke. Jirka bydli ve triceti jeste u maminky s fullservisem, Pavel od 18cti tezce za svy. Jirkovi zbyva cela vyplata pro sebe a tak 7000 dolaru neresi. Pavel skudli kde muze- jeste ze je ten dolar tak v prdeli. Jirka vi, ze kdyz obchody nepujdou tim spravnym smerem, tak o kazdonedelni posviceni prichazet nebude. Pavel uz musi premyslet jinak.
Nekteri do toho maji jeste festival zvany hypoteka, cili taky setri, ale do kapsy zlocineckym bankovnim ustavum a s tim samozrejme jit mastit trading na full je psychicky nekde jinde.
Suma sumarum je to tezce individualni zalezitost a stejne jako ve vsem v zivote si musime poradit sami. Zivot je boj.
Z toho co jsem jenom letmo vyjmenoval je jasny, ze kazdej ma pro vydelavani penez na burze od piky uplne jine podminky.
Osobne se obdivuju lidem co ve zbylych par hodinach, ktere maji pro sebe a jeste obden, tak se dokazali neco naucit, proste stali se z nich obchodnici. Pred vami ja smekam.
Paradoxne samotne obchodovani mnoho casu zabrat nemusi, ale pri te ceste prave clovek potrebuje idealne rok dva pro sebe a to je prave ten luxus co si kazdej nemuze dovolit.

Kdyz jsem tu tak zminil ten cas tak touto cestou dekuji Petrovi a Tomovi, tedy vam klukum z financnika, protoze diky vasim informacim ten progres muze jit tak nejak plynuleji. Je porad na co navazovat. Proste je tu navod takovej mustr z kteryho se jde odrazit tim pro jednotlivce spravnym smerem. Bavi me to tu a bavite me i vy a vase prace, se kterou se s nama delite. Ja sam jsem si musel kvuli zivotnim peripetiim, kdy jsem mel nemocnou holcicku, dat od teto prace na dlouho distanc- neslo delat nic leda bubnovat do boxovaciho pytle. Ale vse se vyjasnila a pokud buh nebo kdo da, muzu zase na sobe pracovat.

Takze timto vas tu i vsechny zdravim a tesim se na dobre minene rady od tak zkusenejch dravcu (tu)

• 3 týdny později...
Odesláno

Radovan111

Super příspěvek naprosto ze života!!! Je těžké dávat někomu rady, zda je či není vhodné zapíchnout to v práci a fulltime tradovat. Když je někdo zvyklý na 70 tis. měsíčně, to je pořádný kus práce, aby tuhle částku stabilně vydělával v tradingu, když má někdo 30, je to o něčem jiném, o jiném životním stylu, který se zřejmě změní, když každý měsíc nehupsne na účet oněch 70, ale třeba -10... Určitě je snem všech nováčků, že jednou nebudu dřepět nejméně 8 hodin v kanceláři a plnit nesmyslné příkazy jak na běžícím pásu, ale důležité je si uvědomit tu zodpovědnost, jestli skutečně můžu odejít a neohrozím sebe a své blízké tím, když stabilně měsíčně nebudu nosit domů xx tisíc. Mně osobně se nejvíc zamlouvá přístup částečného pracovního úvazku, alespoň nějakou dobu drobná "jistota" že budu mít na bydlení a jídlo...

Přeji všem mnoho štěstí!

• Vytvořit...