Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Vasto

zkusím nastínit,jak RU chápu já s tím,že mě snad Gladiator opraví pokud se mýlím nebo dovysvětlí co nezmíním.
Rastová úsečka se od ostatních odlišuje velkým rozpětím ceny open/Hi,openLow.Důležité je na jakém TF ji určujem a platí,že čím vyšší TF tím má RU větší význam.Pokud cena například na 30min. tf,které máš ve screenu vyroste o významný počet bodů(čím větší oproti průměru tím významější) a zastaví se na určité hranici,můžeš počítat s tím,že ta hranice pravděpodobně vytvoří slabší nebo silnějsí ST.Síla nebo spíše význam takového ST odvozujeme od toho jestli ta hranice nevytvoří třeba krátodobé či dlouhodobé High.Pokud ano,tak není o čem mluvit a můžeme z velkou pravděpodobností hovořit o zásadní úrovni na které se trh v daném okamžiku zastavil čili cena je určitý čas na maximu resp. na minimu v opačném směru.To nám samo o sobě dává nějaký signál.
Velkou roli hraje náš subjektivní pohled,protože pracujeme s vlastními TF a i samotných RU bývá více,takže každý podle sebe soudí,která z nich hraje věší nebo menší roli.A pak už jenom zbývá je správně spojit ať nám to dá nějaký smysl.Zní to jednoduše,ale chce to cvik,proto musíme ještě hodně trénovat :))
Gladiator např. zdůrazňuje velký význam tzv. nožnic/nůžek,které jsou tvořeny dvěma různě vzdálenými protisobě jdoucími RU,které obrazně naznačují střih vodorovné linky,jež je spojuje.Každý kdo jeho screeny pečlivě studuje se s nima určitě setkal.

Konkrétní definici jsem sám nikde nečet,tak mě moc zajímá kolik mezer v této oblasti mám nebo mi to možná úplně ujelo,nevím snad se něco dozvím.

Jsem se nějak rozepsal po těch pustých dnech plných špatných dat.Vůbec jsem teď trh nesledoval a budu v tom pokračovat jestli se to nedá do pořádku.Občasná vynucená pauzička jenom prospěje.:)

Tomas

Odesláno

vasto,stomas

RU neznamená růstová úsečka, nýbrž rezistance úroveň, tj. úroveň kde se trh v minulosti otočil(ideálně několikrát) - v tomto případě je to ta bílá čára na screenu.
Víceméně nezáleží na tom, jak je která úsečka dlouhá, rozhodující je počet dotyků ceny v minulosti a to z obou stran.
Ono v podstatě i to označní RU je zjednodušené a jednostrané, neboť v případě že cena je právě nad touto úrovní by mělo být označení SU - neboli support úroveň.
Nicméně princip je vždy stejný, jde o určitou bariéru v cestě a v případe PA tradingu spekulujeme buď na odražení, nebo na proražení této úrovně.
Ať se daří! (tu)
JiM

Odesláno

JiM36

nechci se pouštět do sporu,když se sám jenom učím,ale RU je Gladiatorova osobní technika .Je to vlastně,tak jak to chápu jiná varianta k určení S/R.Opakovaný dotyk,který zmiňuješ je samozřejmě silný nástroj,jak určit S/R (ST),ale není to RU.
Samozřejmě má RU další souvislosti,zejména se CG ev.TL,ale to je třeba pohledat ve screenech na předešlých stránkách je toho dost a dost.

Tomas

Odesláno

ahojte, přikládám taky můj pohled na RU

RU znamená rastová úsečka. Tento název vymyslel Gladiátor (stejně jako spoustu zkratek, které tady už běžně používáme). Je to označení přímo jedné konkrétní úsečky. Jde o to, že pokud cena vystřelí, teď budu mluvit o longu, obchodníci tlačí cenu až do místa, kde je nahromaděno spousta prodejních příkazů, které cenu zastaví nebo zpomalí, vznikne korekce nebo otočení trendu. To že se cena zastaví na této úrovni, není náhoda. Je to nějaká ST úroveň z dřívějška a obchodníci dávají najevo, že ji hodlají akceptovat. Všichni v grafu hledáme nějaký bod, od kterýho se snažíme jak se říká odpíchnout a právě tato RU nám ho vytvoří. Pokud si protáhneme od tohoto bodu čáru, můžeme pak vidět jak se cena od této čáry odráží, vzdaluje a zase přibližuje aby ji protla a vzápětí se zas od ní odrazila. Takto kolem ní tancuje a tím nám vznikají CG. A takto to trvá do té doby než nás zase jiná RU dostane o patro víš nebo níž na jiný level. RU úsečku nevymyslel Gladiátor, jen ji tak pojmenoval, aby nám ukázal, že tam v grafu je a že pokud se z nás chtějí stát lepší obchodníci, musíme ji brát na zřetel.

Ale myslím že nejlépe by nám to vysvětli Galdiátor. Musíme počkat, až se vrátí z ryb. :)

Odesláno

All:
Ještě jednou k RU - nedělejte si to zbytečně složitější než je třeba, nejdůležitější úrovní v PA je Hi/Low úsečky, kde se cena otočila a víceméně nezáleží na tom, zda k ní cena vystřelila v rámci fundamentu, nebo pomalu došla v průběhu běžného dne.
Podstatné na tom je je to, že na této úrovni již ostatní tradeři nebyli ochotni nakupovat/prodávat.
Tyto body jsou pak výchozími body celé PA - zakreslují se od nich trendline, formace PA - DT,DB, 1,2,3 atd. Protože jsou tyto věci tak všeobecně známé a spousta technik PA hojně používána, je vždy na nich zaparkována spousta příkazů, které trh vždy postrčí některým směrem.
Podle toho kdo zrovna má v těchto příkazech převahu, dojde buď k proražení, nebo k odražení. Proto tyto úrovně nadále fungují a budou fungovat stále, neboť jsou odrazem psychologie davu traderů.
Ať se daří. (tu)

Odesláno

Ahoj jisrael,

všimol som si tvoj dotaz ohľadne testovania PA. Neviem či som zrovna ten pravý odborník na radenie, ale môžem ti poslúžiť s mojimi skúsenosťami, nakoľko mám za sebou už more času stráveného testovaním rôznych systémov. U PA je dôležité naučiť sa rozoznávať v grafe základné formácie napr.: CG, trojuholník, vlajku, formáciu 1-2-3, RH, DT, DB a ďalšie. Samozrejme pri obchodovaní ich nemusíš používať všetky, vyber si len pár, ktoré ti najviac sedia. Potom si začni v grafe všímať S/R a prípadne zakreslovať trendline. Toto si naštuduj na historických dátach, to znamená hľadaj formácie a sleduj čo po nich následovalo a robila cena. Potom keď začneš mať v tom aspom trochu jasno, začni to isté sledovať na reálnom grafe. Potom môžeš skúsiť papertrading. Všetko to samozrejme zaberie mnoho času a veľa hodín pri PC. PA je dosť individuálna záležitosť a dvaja traderi môžu vidieť ten istý graf z rôznych uhlov pohľadu a riešiť vstup úplne inak, takže čakať že dostaneš nejaký presný návod asi nemusíš, ale ako všetko i PA má svoje základné pravidlá, ktoré tu veľmi trpezlivo opisuje Gladiátor, preto ti odporúčam si preštudovať toto vlákno prípadne ďalšie zdroje, ktoré sú spomenuté napr. vo Wiki. Trading je beh na dlhú trať a vyžaduje veľa trpezlivosti či sa rozhodneš pre PA alebo pre nejaký systém s indikátorom. Ako som zistil, skratky neexsistujú. Takže ti želám hlavne veľa trpezlivosti :)

Odesláno

Ahoj všem, mám tady mini obchůdek na GBL, po zkušenostech se špatným plněním LMT příkazů jsem do trhu vstoupil dříve, na spodní hranici OU, která je blízko půměrné ceny(bílá linka).Cena vytvořila denní Low, odraz od TL, následuje vrchol dne a vytvoření range.Pokud bych vydržel dalo se do trhu vstoupit ješte s menším SL.Přesto SL jen 50.Navíc se na 15 TF vytvořila formace 123.Berete takové formace, které nejsou na tžním Low nebo High?? K výstupu...Předpokládal jsem, že cena atakuje včerejší high, ale psychika to bere jinak :-)LMT příkaz umístěn na 122.31, následně posunut na 122.30.Chodím si pro 120, dnes tedy jen 110. FESX LMT příkaz jsem měl na čekačce 2898, nebyl vyplněn, první pokus o proražení v 9.15, cena se vrátila ke spodní hranici OU, (také mini 123) tato formace mi unikla a dala se myslím zobchodovat.Proražení a návrat k LOw předchozího dne, následný odraz 2898 short.Snad je tam i short vlajka, nebo opět 123. Peji všem ať se daří!!

11414

11415

11416

Odesláno

Ještě otázka, všichni tady máte krásně čisté screens, já ukládám přímo z grafu, nijak nekomprimuji a výsledek je nevalný, nevíte někdo čím by to mohlo být??Děkuji.Omlouvám se za dotaz mimo.

Odesláno

bergmann
to jsem rad,vazne jsem nevedel jestli to je dost srozumitelne..prece jenom psany text nekdy vyzni jinak pro pisiciho a jinak pro prijemce...navic jsem to psal nekdy ve 3.00 rano..;)

Tomas

Odesláno

tictac

ten break spodní hranice 3 denního range na FESX jsem registroval,ale dneska jsem stejně jako v úterý a středu do ničeho nešel...nejde o typické 1,2,3 ,protože to je tvořeno na konci up nebo downtrendu..podle mě jde o běžné korekce v downtrendu,ale pravidla můžou být asi individuálně volnější..

co se týče těch screenů,tak nevím,koukal jsem do nastavení v NT,ale nikde jsem nic nenašel...já ukládám přes SnagIt.

Tomas

Návštěvník
Téma je uzavřené.
  • Vytvořit...