Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

japapatramtara
Nemáš pravdu když píšeš, že dítě nepozná cenu peněz. Záleží jak je vychované. Můžu to posoudit podle sebe. Od dětství asi tak od 6 třídy jsem podnikal v různých oborech. Nikdo mě k tomu nenutil, byla to pouze moje aktivita. Jistě tenkrát to mělo více nádech fyzické práce. Ale chci říci, že jsem měl poměrně dost peněz, které byly jen mé. Důležité v tomto věku bylo , že mě rodiče naučily s těmito penězi zacházet. Tzn. hlavně šetřit, neutrácet za blbosti a jakmile budu mít rozumnou částku tak investovat. Tak se i stalo. V 18 jsem za všechny peníze koupil pozemky, které se ted mnohonásobně zhodnotily. V současné době existuje mnohem více příležitostí jak vydělat peníze než jsme měli tenkrát. Všechno, ale záleží na rodičích jak naučí své děti hospodařit a dají tak svým dětem finanční vzdělání. Když to ale sleduji kolem sebe tak je situace ve finanční výchově velmi žalostná.
Obchodování je práce jako každá jiná. Nevidím důvod proč to hanit. Myslíš, že každý musí mýt ruce sedřené do krve a mozoly, aby poznal cenu práce? Proč tedy tvoji rodiče nešli dělat kopáče a schovávají se v teple školy? Jestli je ti proti srsti, že mé dítě chce mít radši různé pracovní aktivity než s partou kámošů malovat po zdech a čuchat smrad, tak klidně mé články nečti. Jak budeš mít své děti tak tomu porozumíš.

Happy trading!

• Odpovědí 37
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Odesláno

Peta_Bi:
Nerozumim vasi argumentaci. Skola je pevna dana vec, ale je rozdil mit ve 13ti letech schema:
a)
skola->trading->nejaky ten backtest->zapalena debata s otcem na tema blizicich se voleb->cetba nejake kovbojky od kiyosakiho->spanek
b)
skola->zajmovy krouzek->meruna s kamarady->vzdelavani(treba financniho formou rozumne hry)->spanek

Chapu, ze ad. a) je extrem, ale ktere z techto schemat lepe socializuje dite?

Odesláno

japapatramtara:

> P.S. : omlouvam se za hruby vyraz, ale jak jinak nazvat stav, kdy dite,
> nezatizene zivotni zkusenosti a respektem k nemu, tatik nauci veci, ktere on studoval roky, ...

V tom pripade nechapu, jak muzete byt s pritelkyni pedagozkou - vzdyt ona taky uci deti nezatizene zkusenosti veci, ktere ona studovala roky :D

Ja myslim, ze vseho s mirou. Pokud bude dite cele dny sedet u pocitace a cucet na trhy, asi to pro nej v tomhle veku neni uplne idealni. Stejne tak ho nema smysl do tradingu nutit pokud by ho nevadil. Ale nevidim zadne duvody neseznamit deti v tomto veku s tradingem a financemi, pokud zajem maji.

A mam takovy neprijemny pocit, ze byt "socializovany" z hlediska vetsinove spolecnosti stejne znamena sedet v hospode, chlastat pivo, hulit cigara a nadavat na vsechno a na vsechno a na vsechny. A nez aby moje deti byly takhle "socializovane", to at jsou radsi "asocialove".

Odesláno

Docela by me zajimal nazor pana Tomase, spoluautora financniku. Ja jsem naprosty laik a tudiz nemam moc z ceho cerpat(nehodlam se kvuli tomu mnozit a pak cekat 13let :) ) a kdyz je psychologie jeho hobby, mohl by byt jeho prispevek do davu, prinest neco zajimavejsiho, nez se dohadovat jak ona -nactileta ditka (tu)

Odesláno

japapatramtara Napsal:
-------------------------------------------------------
> Peta_Bi:
> Nerozumim vasi argumentaci. Skola je pevna dana
> vec...

Pouze jsem se ptal, zda si myslíte, že je správné dítě obrat o to "mládí a bezstarostnost" tím, že ho někdo bude nutit, aby se učilo. Vyjde to nastejno, jako když ho někdo bude nutit pracovat.

A ta socializace je už trochu jiné téma. To by jsme pak mohli zabrousit na otázky typu "proč je takový problém s romskými spoluobčany když tráví spoustu času s ostatními v kolektivu ?".

Když se vrátím k původnímu tématu - znám děti které každou volnou chvilku věnují nějakému sportu a jsou spokojené. A také znám děti, které volné chvíle věnují geometrii a výpočtům pravděpodobnosti, což je v podstatě příprava na trading. Kupodivu jsou tyto děti také spokojené. Pokud by jim někdo upíral to co je baví, tak bych ho považoval za omezence. Takže když někdo chce od třinácti studovat grafy - nechť je mu přáno.

• 3 týdny později...
Odesláno

Já obchodoval přes otce na BCPP už od 15 let. Hned jak mi bylo 18, tak jsem si založil vlastní účet. Je to ale dost bída obchodovat přes český brokery. Žádný dobrý nástroje technický analýzy tady nikdo neposkytuje a poplatky nejmíň 0,29 % za obchod přes RMS.

Odesláno

Airmike Napsal:

> ten mladicek v clanku rozprava o tom ze zaraba
> denne ci tyzdenne stovky percent. cele som to
> necital a asi ani nebudem, ale uprimne , vy tomu
> verite? ktory s vas ma dieta ktore ma 15 , alebo
> aspon uzky kontakt. viete co take deti zaujima?
> obchodovanie to nebude, myslim.

Trochu OT, ale nejde o to, comu verim(e), staci precitat par jeho prispevkov a musis uznat, ze su pisane na urovni a maju velku informativnu hodnotu. Kedze psychologia je aj mojim konickom, dovolim si tvrdit, ze ide o inteligentneho cloveka a nie o dieta, ktore si takto krati cas... A ohladom veku tam pise, ze sa zacal o to zaujimat v 13-tich rokoch a nie, ze zacal obchodovat v 13-tich, pretoze mal doma take zazemie (keby boli moji rodicia profesionalni lyziari, urcite by som bol aj ja teraz profesional). Taktiez z pohladu jazyka su clanky pisane styisticky a bez chyb, co bez urazky chyba mnohym ludom, ktorych v diskusii vydat tu. Takze uz len sposob vyjadrovania a formulovania myslienok tohto mladika vo mne zanechal dojem a ak je skutocne taky mlady, ako tvrdi, davam klobuk dole.

Odesláno

Stilette

po precitani prvych par riadkov som dosiel knazoru ze to nieje trader. ale musim sa skutocne priznat ze som cital par viet . co sa tyka spravania a vystupovania. dokonca pisania spravnej gramatiky. tak to mi pride celkom usmevne. nie preto ze by som si robil srandu. ale ide o to ze ja napriklad pisat gramaticky spravne neviem . a na takom traderskom chate niekedy vznikaju zaujimave situacie. ale kazdemu je to fuk. pretoze tu njde o to kto ako pise, ale kto ako obchoduje. to je podstatne. nic ine. sme traderi. a ty co niesu sa snazia byt. tak preto mi pride clanok o 13 rocnom chlapcovi celkom vtipny. :)

ale precitam si ho asi cely , mozno zmenim nazor. :)

Odesláno

Zdravím, dovolím si také přispět.

Souhlasím s tím, že je nutné, aby se dítě v dobrém smyslu socializovalo (naučit se získávat přátelé, umět se chovat ve společnosti atd. -- kam řadím samozřejmě i tu hospůdku) a že by bylo nešťastné upírat mu nějakým způsobem tu svobodu a volný čas, který má k dispozici. Proč by ale tím ochuzováním o dětství mělo být učení se tradingu? Je pravda, že někteří už od malička v oné svobodě a volném čase vidí příležitost k posunu ku předu, jakémusi zdokonalení sebe samotného (viz. osobní zkušenost MNovaka) a na základě vlastní iniciativy tak činí. Ale takových je opravdu jen minimum! Pravda je taková, že většina mládeže svým časem akorát mrhá. Někdo tady zmiňoval, že si nepředstavuje mládí jako sezení u počítače a koukání do grafů. Ale přitom přesně takhle to dnes u velké části dětí tohoto věku funguje! Jediný rozdíl je v tom, že nestudují grafy, čemuž v žádném případě nemůžeme upřít slušný potenciál do budoucího života, ale veškerou tu dobu prosedí u počítačových her či nepřínosného chatu. Dnes to není, že si člověk na pár chvil zahraje Tetris a jde od toho. Omlouvám se za přednášku o mládeži, ale vzhledem k svému věku vím, co říkám. Navíc věnovat se tradingu přece neznamená činnost zabírající celé dny. Může to sice způsobit nárůst ega kvůli myšlenkám typu "koukám do grafů a za pár let budu milionář, kdo je víc?", ale to už je otázka výchovy a hlavně osobní vyspělosti jedince (nemyslím tím vyzrálost). Navíc když člověk pojme trading opravdu pouze jako svou soukromou cestu a s výše zmíněnými tendencemi problém nemá, je to přeci překrásný pocit (který si určitě prožíváte i vy), bez ohledu na konečný úspěch vědět a dokonce s touto myšlenkou dospívat, že není až tak nereálné, aby vaše sny realitou byly ;) Proč to nedopřát tedy i svým dětem?

Takže pokud vaše děcko projeví zájem o trading, rozhodně dle mého názoru udělejte vše pro to, aby ten zájem přetrval!

Odesláno

Syn taky zkoušel různé obchodní metody. Všechny vydělávaly. At obchodoval na 5, 2 nebo minutovém grafu. Měl různé indikátory nebo i uplně bez. Tímto jsem zjistil, že vůbec nezáleží na obchodní metodě. Fungují všechny stejně. Vždycky ale záleželo na přesném dodržení zvolené metody - disciplina a neleknout se ztrát. Toto je jediná cesta k profitům.

Odesláno

Zajímavé vlákno, já osobně se začal o trading zajímat během střední školy a nemyslím si, že by mě to nějak sociálně zdeformovalo. (Ikdyž jsem na finančníka narazil náhodou, při hledání způsobu, jak si u střední školy přivydělat na pivo :-D). Jednoduše místo učebnic chemie či biologie koukáte do grafů komodit a čtete finančník. Na vysvědčení pak možná nemáte vyznamenání, ale na to se vás dva týdny po maturitě už stejně nikdo nezeptá a narozdíl od většiny gymnaziánů pak alespoň víte i něco praktického :-). Naopak mi právě přijde nesmysl svým dětem tenhle koníček zakazovat, tak jako to bylo u mojích rodičů, hlavně právě kvůli horším studijním výsledkům. Dokud je školství v téhle zemi na takové úrovni, pak si myslím, že trading je pro mladého člověka daleko lepší volba než učebnice fyziky. To, že se o to začne někdo v 15-ti zajímat přeci nemusí ještě znamenat, že tomu zasvětí veškerý svůj volný čas, a i kdyby, můj bratr například zasvědcuje veškerý svůj volný čas partě, hip-hopu, čumění na hip-hopová videa a hraní počítačových her, tak co je lepší varianta? :-) Já až budu mít syna, tak ho to začnu učit co nejdříve .. a blahopřeji panu Nováku i jeho synovi.

Odesláno

Millis

zaujimave ze spominas prave fyziku. :) teoria fyziky zo zakladnej skoly sa totiz velmi dobre da aplikovat prave na kapitalovom trhu. Zakon sily, akcie a reakcie a zakon zotrvacnosti. to su veci ktore finguju, a funguju vsade.

netvrdim ze trhy niesu pre mladych, ale treba davat pozor na to aby ste v dome nepodporovali gemblera. trhy moze nieto vnimat ako seriozny biznis, ale aj hazard. na trading treba pozerat realisticky,nie s ruzovymi okuliarmi

Odesláno

Millis díky,
taky mě napadlo založit právě na škole takový tradingový kroužek formou hry. Pochopily by základní principy a fungování trhu. Bylo by to podobné jako nekonečné hry Dostihy, Akcie..Děti by mohli klidně mezi sebou soutěžit o největší účet tak jak já to dělám se synem. V pozdějším věku by bylo jen na nich zda otevřou svůj reálný účet či nikoliv. Taky by pochopili, že musí mnoho pracovat a dobře se učit, aby si mohli takový účet založit.

• Vytvořit...