Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Popravde receno, moc obchodovani RSJ prave v rope nerozumim. Ta ropa je sama o sobe tak volatilni, ze v ni delat tolik obchodu, kolik v ni RSJ (nejspis) dela, v ramci milisekund mi prijde, ze musi byt ztratove.. Pochopim to v trhu typu ES, ale v rope? Nebo dokonce zemnim plynu? Vzdyt tam je volume jeste daleko mensi.. Ale jak rikam, spis mam pocit, ze proste nerozumim postoji RSJ v rope..

• Odpovědí 877
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Odesláno

to tomicek:
nebylo to pouze predvcerejsim negativnejsim reportem o stavu ropy, ale i ostatni makrodata dne vychazely spatne, tedy jen co se dopoledne tyce. I diky tomu cena ropy klesala. Po lepsim reportu o spotrebe z US se ropa vydala smerem opacnym a s ni vlastne i ostatni indexy. Russel i SaP si daly fakt zalezet :)
Dnes rano to vypada hodne pozitivne, HDP z jednotlivych krajin Evropy jsou zatim dobra a ropa atakuje psychologickou, ale i technickou rezistenci na 100! Ja jsem pozici otevrel na 98,85, tedy tu simulovanou :) Ropa je hodne zajimava, ale ucim se s ni teprve delat a nechce si hrat bezhlave na hazardera. Hodne jejimu dnesnimu rustu pomaha jak uz to byva EURUSD, ktere se snazi prolomit rezistenci na 1,4270. Jestli se to paru vyrazne povede, mohli bychom se dockat vyrazneho pohybu i na WTI!!

Odesláno

Můj náhled na věc:

- RSJ nemá problém s kapitálem, tudíž teoreticky může zobchodvat všechny kontrakty během dne sama (v praxi nesmysl, jen příměr jejich možností)

- je to market maker, tudíž si sám určuje, kde prodává a kde nakupuje

- spread mezi jejich nákupem a prodejem může být jakýkoliv

- nebo se počítač rozhodne, že s jim růst zrovna nehodí, a pak na hodnotu ,50 umístí třeba sell 500 příkazů (předevčírem), které každý vidí a už jen proto cena spadne (což se také stalo)

... možná su úplně vedle, ale na nic lepšího jsem zatím nepřišel

Odesláno

ta makrodata jsou jasna, dokonce uz nejake dva tydny (od toho padu ze 115 beru, ze volatilita tu proste ted nejaky cas zvysena bude. ale - ikdyz je to naprosto nerelevantni, ocekaval jsem, ze se ropa vrati do nejakych svych zajetych mantinelu. tech 500 prikazu jsem videl taky a byla to krasna prilezitost k prodeji, to se musi nechat. sam Bid/Ask velmi rad sleduji a obchoduji v kontextu s planem. jen si tak rikam, jestli je tohle dlouhodoba zmena ropy a nebo ne. je to par mesicu, co se volatilita zvedla, kdyz ropla letela nahoru, pak se volume i volatilita sklidnila ted je to tu zas:-) kazdopadne, co je na tom pozitivniho, tak ty dlouhe trendy.. ted jen doladit vstupy - bud uprava SL a nebo timeframe

ps: vite nekdo, k jakemu datu RSJ vstoupilo do ropy. videl jsem nejaky clanek, ale byl bez datumu..

Odesláno

tomicek

nechcem moc zabiehat do detailov, ale z principu obchodovania ake robi RSJ je tvoj postreh spatny a ma to dva zasadne pointy.

1)RSJ nerobi spekulativne obchody, je to liquidity provider, takze s principu ak by mal na cenu z ropy zasadny vplyv RSJ, volatilita by klesala.
2) Ropu daleko viac ovplyvnuju fundamenty ako zasoba, tazba, cena produkcie ropy, a geopoliticka situacia. tieto aspekty sleduju spekulanti.ti vyvolavaju vysoku volatilitu.

su to proste presne protipoly, cim vacsia volatilita a cim viac sprav, tym viac sa provideri ako RSJ s trhu stahuju, a priamim dosledkom tohoto su take obrovske pohyby.

Odesláno

Airmike:

Nechci s Tebou polemizovat, protože bych lhal, kdybych tvrdil, že mám na aktuální situaci jasný názor. Nicméně mluvíme každý o něčem jiném: Ty mluvíš o obrovských pohybech, my mluvíme o obrovské volatilitě v řádu sekund během většiny seance - na to podle mně fundamenty vliv mít nemohou, protože pak by jich muselo být několik za minutu.
Další argument pro vliv RSJ: začali primárně na forexu, tudíž si myslím, že jejich systém bude postaven mimo jiné na aktuálním vývoj (v řádu sekund) dolarindexu a jeho "aplykace" v rámci ropy a jiných komodit v dolarech obchodovaných. Ale to jsou jen doměnky, pro které jaksi nenacházím protiargumenty :)

Odesláno

Slaughter

:) , niekedy mi pride ze uz len odpovedam na otazky, moc dobre sa v tom necitim, lebo to vypada ze s principu nesuhlasim, ale tak to urcite nieje. pretoze ak niekto napise dobry prispevok, nemam dovod reagovat, lebo je dobry. ked niekto napise nieco na com sa da polemizovat, nemusim ale mozem sa zapojit. z podobneho vznikaju moc dlhe debaty a to nemam rad. ked ale napise niekto v spatny prispevok z principu. tak zareagujem , prave preto ze je z principu spatny.

takze , hovorime presne o tom istom , pretoze: Ako vznikaju take rozkmitane pohyby ?
pretzo ze v rangu nieje nikto, kto by vystavil barieru, neda sa urcit fair price a odchylka, liquidity provider svoje ordre stahuje a spekulanti po stovkach beru to co ide, takato rozkmitana cena je dobry indikator k tomu aby sa urcilo, z ktorej strany velky hraci utocia, je to predzvest trendu. defenzivni hraci totiz neutocia, a medzi tych patri aj RSJ.
hovorime o tych istych veciach, lenze nie vsetci vidime suvislost medzi zvysenou volatilitou ako celku a zvysenou volatilitou okolo fair price.

dalsi argoument pro vliv RSJ: je naprosto chybny, pretoze RSJ nezacinali na Fx. ale na intrest rate futures :).
istotne to je len z nedostatocneho pochopenia, o com pan janecek rozpraval. prve dva trhy , na ktorych RSJ ziskalo zasadny podiel na burzach podiel na burze totiz su .
(I) - futures na urokovu sadzbu eura (Liffe )
(GE) - takzvany eurodolar future (CME- globex)- ktory si ale veeeli casto laikmi zamiena za EUR/USD, alebo 6E - future contract na euro.
I a GE patria do kategorie interest rates, cize v podstate ide na "stavku" na urokovu sadzbu, ktora je mile vzdialena na stavky na kurzove rozdiely dvoch mien obchodovanych proti sebe :)

Odesláno

Airmike:

Jak si jistě všiml, na toto téma jsem vždy uvedl, že na to nemám jasný názor, že jde jen o soubor doměnek na základě pozorování. Díky za doplnění znalostí, ještě jedna zásadní nejasnost:
"takato rozkmitana cena je dobry indikator k tomu aby sa urcilo, z ktorej strany velky hraci utocia, je to predzvest trendu"
A z toho se to pozná jak? Nemám tušení :)

Odesláno

Slaughter, ono je to jedno. Prave tim, ze se stahuji ti provideri, tak chybi na spoustu urovnich vice limitnich prikazu (to jsou ty mezery v orderbooku, o kterych pises). I diky tomu take dochazi k takovym zpetnym pohybum.
Tak uz nic, airmike odpovedel a ja dlouho neaktualizoval.. :)

Odesláno

no problem, kto sa neopyta, nic sa nedozvie.

vacsi spekulanti utocia v principe takto, len s tym rozdielom ze beru podstatne viac ako 10 kontraktov uvedenych v priklade. prispevok Datum: May 9, 2011 11:57AM

rozdiel medzi exekuciou za MKT a LMT
www.financnik.cz/forum/read.php?23,188358

jednym (ale nie jedinym) sposobom ako to identifikovat je sledova DOM. kde ti radovo v milisekundach zozeru celu jednu stranu v orderbooku az po pozadovanu cenu, ktorou vytvoria novu BID popripade novu ASK barieru.
na grafe to nemas sancu zistit, prave preto ze nevies identifikovat, ci posun ceny sposobil 1 kontrakt alebo 100. popripade ci pohyb sposobilo stiahnutie likvidity defenderom, alebo likvidaciou limitnych barier utocnikom.

Odesláno

Airmike:

Díky za odpověď, tohle je asi nad moje aktuální znalosti a současnou úroveň tradingu. Je i jiný běžně dostupný úhel pohledu/indikátor/nástroj jak to spolehlivě určovat, než sledovat DOM? Sledování DOMu mně trading v hlavě změní na Las Vegas a důsledky jsou katastrofální.

(tu)

Odesláno

Slaughter

zo standardnych a bezne dostupnych sposobou je to najlepsie vidiet v T&S a v DOMe, je tam vidiet Cenu aj objem. v T&S je to vidiet este lepsie ako v DOMe.

ono to zrejme vyzera ako nejaky High Tech sposob, ale je to najpouzivanejsie co manualne obchodujuci traderi pouzivaju. velky traderi pouzivaju daleko sofistikovanejsie veci.

ale to je sele OT. takze to tu nebudem dalej rozvadzat.

Odesláno

to all:

diky za vase podnety, sam jsem na to nemel uceleny nazor a vase prispevky mi pomohli najit si v tom to sve. obchoduji ropu cca 5let a celou dobu sleduji DOM, ale to co se deje ted presahuje vse, co jsem mel dosud nakoukane. ano, byvaly limitni pohyby cas od casu, ale tohle vypada uplne jinak. sam jsem citil, ze se na celou vec divam spatne. ted se mi zda logicke, to, o cem pisete. tedy ze se stahuji provideri razu RSJ a proto nejsou ty bariery a diky tomu ty rychle mezery v book traderu. ty prave mi nesly z hlavy. cele to pro me zaclo mit logigu az ted - takze diky vsem!

(tu)

Odesláno

Airmike:

To úplně stačí, díky moc :)

tomicek:

Motal jsem se v tom úplně stejně, ropu jedu od 2008 a v posledních dnech jsem začal mít pocit, že tomu zásadně přestávám rozumět, což člověka po těch letech dost rozhodí. Je fajn, že teď už aspoň vím, odkud vítr vane.

Odesláno

jeste dodatek..

to, ze by se provideri typu RSJ mohli zacit chtit stahovat diky celkove situaci na trhu s ropou me nenapadlo z toho duvodu, ze oni maji zobchodovano enormni mnozstvi kontraktu. navic jsme na dvojnasobnem volume nez pred par dny ci tydny. proto mi logika rikala, ze navysili pocty kontraktu a zvedli tak volume i volatilitu (cili spatny pohled).. v rope jsou (nejspis) uplne jini hraci.. (a samozrejme my!!)

• Vytvořit...