Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

• Odpovědí 51
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Odesláno

Tatiana
blahopřeji, že jsi začala live a zároveň se cítím zahanben.Taky se chystám začít live, ale nemám odvahu, tedy né skutečně začít, ale vybrat si brokera, který by mi vyhovoval platformou a solidností.Takže zatím jedu jen demo a už jsem jako na jehlách.Jinak demo se snažím vnímat jako live účet, bojuju o každý pips a i ta nejmenší ztráta je pro mě pohromou.Po několika měsících jsem ,ale přišel na jednu věc, není dobré přeceňovat všechny možné indikátory a analízy.Kdykoliv jsem se soustředil na tyhle věci víc než na samotný trh, začal jsem dělat chyby, které jsem pak jen težko napravoval.Zatím se mi nejvíce osvědčil zdravý rozum a chladná hlava.

Hodně úspěchů přeje Vlasta

Odesláno

Vlasto,
já nejsem schopná testovat na demu. Prostě nejsem, to jsem si zkusila pár měsíců, a nejde to. Hluboko v hlavě mám usazeno, že O NIC NEJDE a tisíckrát si můžu říkat, že se budu chovat jako live. Nebudu a nechovám. Takže pro mne je skutečně jediné řešení nabít si hubu natvrdo. To už jsem schopná akceptovat a učit se z chyb za pochodu. Pečlivě si vedu obchodní deník včetně rozsáhlých poznámek, a ty jsou pak pro mne zdrojem poučení. A učím se. Teď jsem snad už skutečně začala ztráty vyrovnávat, poučila se z chyb, začala zvládat psychiku a rozklepané ruce. Nejdůležitější dle mých zkušeností je MM a zvládnutí psychiky, je to prostě tak. Neriskovat víc jak ony 2% účtu včetně komisí-to si nyní přepočítávám denně podle momentálního stavu účtu a od toho se vyvíjí i počet obchodů, kolik ten den mohu udělat, tím pádem se mi nemůže už stát, abych "honila trhy" ve snaze dostat zpět prodělané peníze. Taky není špatná zásada (to mám v OP a není to z mé hlavy) - dva ztrátové obchody během dne po sobě (při přesně definované ztrátě ve výši max. 2% účtu včetně komisí) a ten den konec. Držet se plánu. Jakmile jsem byla schopná tato jednoduchá pravidla uvést v život, mé skóre se začalo obracet-tak věřím, že to tak bude i nadále.
A k té odvaze-ono mít stovky nasimulovaných obchodů a skvělé výsledky na demu-nic z toho nezaručuje, že live to nebude zcela jinak. Psychika je šílená věc-co s námi dovede dělat, to si každý musí prožít sám. Já osobně si myslím-nikomu to nevnucuju-že je dobré prostě jít live s vědomím, že část účtu určitě ztratím, než zvládnu hlavně tu svou psychiku. Proti vymazání účtu by tě měl ochránit SL a dobrý MM, a pak už je to o učení se z vlastních chyb. Každý jsme ale jiný, na každého platí něco jiného a každému něco jiného vyhovuje. Stejně si ale myslím, ba jsem o tom přesvědčená, že žádné super vysledky v demu nebo backtestech nevypoví nic o tom, jak bude vypadat obchodování live, protože s každým z nás psychika nějak zacvičí. A o tom to taky je.
A hlavně by ses měl co nejrychleji začít smiřovat s tím, že ztráty JSOU nevyhnutelné, bez nich to prostě nejde. Nebrat je jako pohromu. Určit si, kolik ten den si můžeš dovolit ztratit a podle toho jednat. Chladná hlava by tě měla ochránit. To je můj názor.

Odesláno

Tatiano,
máš pravdu, že každej jsme jinej. Já dělám přes 30 let s penězma a rukama mi fyzicky prošlo obrovské množství peněz.Jinak, peníze se mnou nic nedělaj, jsou to prostě jen čísla, a buď jsou nebo nejsou.Osobně jsem viděl řadu lidí, kteří když uviděli velkou sumu peněz pohromadě, udělalo se jim červeno před očima a změnili se k nepoznání. Na nic tím prosím tě nenarážím, jen konstatuji fakta. Je asi pravda, že nejlepší by bylo obchodovat v situaci, kdy žádné peníze nepotřebuji.
Pochopitelně, že když otevřu obchod a jako vždy, první tiky jdou proti mě, jsem z toho na mrtvici, ale né proto, že hned na začátku jsem v mínusu, ale proto,že jsem tak blbej a ten vstup jsem špatně odhadl.Je to prostě boj s obrovskou masou lidí, kteří stejně jako já, chtějí vydělat a navíc jsou asi i chytřejší.

Hodně úspěchů přeje Vlasta

Odesláno

Tatiana: Jsem na tom podobně. Na Demu jsem sice dodržoval pravidla až na pár vyjímek, ale bohužel jsem tam nepoznal psychologickou stránku obchodování a jelikož MM a vstupy jsem už s trochou nadsázky vypiloval k obrazu svému, tak psychologie je poslední část obchodování, která mi chyběla a tak jsem si založil minilive s 250 USD, pro studenta velký peníze, ale ztratit je, svět se nezboří. Nicméně psychika je znát, ale nastavil jsem si poměrně bezpečný MM, takže jsem relativně v klidu. Myslím, že Live účet bude pro mě asi ta nejlepší škola. Backtest a papertrading bohužel nastaví jen takové základní představy, ale realita je jiná. Kdyby se realita schodovala s mým backtestem, tak za rok obchoduju na Kajmanských ostrovech :))))

Odesláno

MiroslavCZ-asi tak. Backtesty a realita s emocemi pracujícími na plný výkon (a jak jsou pilné!) se liší. Někým třeba emoce nehýbou. Já se taky netřesu o každý ten dolar, z tohoto pohledu mě ztráty až tak nebolí, ale asi jako psal trigor, štve mě, že jsem zase byla blbá a udělala pravý opak toho, co jsem měla. Je to složité, ty peníze, co v USA mám, nejsou celoživotní úspory, jsou to skutečně peníze jaksi navíc, a přesto se mnou ty emoce hýbou. Ale lepší se to obchod od obchodu, za měsíc budu určitě zcela v klidu. To řešení live s miniloty na forexu je skvělé. Nejlepší škola, která nestojí majlant.

Odesláno

už je to dost offtopic spíš do ''Psychologie a Forex'' ale jestli mohu ještě připomínku, Tatiano. Tak podle mě s tebou při ztrátě hýbou emoce ne kvůli ztrátě peněz jako takové, ale spíš že se zase o nějaký den prodlouží doba čekání na finanční svobodu prožívanou nejlépe celou zimu někde v Karibiku :)

• Vytvořit...