Pracovní skupina poskytovaná tradery pro tradery. Naleznete v ní odpovědi na své technické otázky týkající se programů Amibroker, Python, InteractiveBrokers TWS a TradeStation Global.
Aktualizovaná výkonnost strategií dashboardu k 14.6.2025:
V červenu se toho zatím děje opravdu málo. A když obchody jsou, jsou to spíše drobné ztráty.
Takto vypadá má equity křivka intradenního breakoutu v IBKR:
Na opcích se toho také dělo minimálně:
Ahoj,
zkusim jen "strelbu naslepo". Nemuze byt potiz v tom, ze na puvodnim uctu mas povoleny margin (Margin Account) a novy ucet NEMA margin povoleny (Cash Account)??
Ale jak rikam - jen zkousim naslepo.
At se dari - Martin
Dobrý den, pravděpodobně se jedná o podúčet, v platformě TWS mám, jak píšete, možnost přepínat mezi oběma účty nebo zobrazit vše. Při zakládání nového účtu jsem zvolil možnost "joint", ale přitom jsem musel vytvořit nové přihlašovací jméno i nové heslo. Přesto se na oba účty dostanu v jediné platformě. Předpokládal jsem, že pokud budou účty tzv. joint, budou se na ně vztahovat původní pravidla. Pokud se však na nově otevřené účty vztahují nová omezení, znamená to, že již u IB nelze otevřít účet, který by byl pro obchodování s menšími částkami? Lze nový účet použít aspoň pro obchodování s futures, např. MBT, nebo i tam platí nějaké minimální částky?
S pozdravem Radek.
Ad mean - vesměs jde o nějaký krátkodobý klouzavý průměr - například s periodou 5 dnů.
Jak konkrétně systém funguje je popsáno například zde: https://www.financnik.cz/webinar/workshop/?p=10#m10 cca 7 minuta. MR3000L/S funguje s velmi podobnými pravidly.
ad výstupy na Close. Určitě je lepší je automatizovat. Proto ve workshopu pracujeme s výstupy další den na open. Automatizace není tak složitá. Nejčastěji používáme python skripty. Tedy Amibroker v tomto ohledu nepoužíváme. Výstupy na close lze automatizovat ale i jen s pomocí nástrojů TWS - pokud vím, že chci pozici ukončit na konci dne, mohu již dopoledne poslat MOC nebo LOC příkaz. Případně jsou v TWS i podmíněné příkazy - tj. typu, pokud cena v určitý čas dělá to či ono, tak zadej určitý signál. Ale nejsnazší je to právě pomocí skriptů a API.
Ahoj Petře,
V rámci kurzu jsem se snažil pravidelně zadávat navržené obchody na příslušný den do IB. Byla to práce mnohdy umorná, protože jsem nechtěl data jen kopírovat (dnešní signály), ale i se podívat jak daná instrukce vypadá na konkrétním trhu, trochu více pochopit, kdy a proč se vstupuje (vystupuje). A z toho plynou mé otázky
Mnohokrát jsem se přistihl, že si říkám do toho přeci nejde vstoupit (např trh jde nahoru a mám vstoupit short), ale pak jsme si řekl, že to je backtestované, že je za tím statistický edge, že je tam někde ten mean (návrat k normálu). Jelikož bych se rád chtěl zlepšovat, mohl bys pls trochu více upřesnit co je ten mean (k čemu je ta mean reversion) v ve strategiích (MR3000L/S, SMR R3000L/S)
Výstupy, zejména u startegie "5 pozic", kdy se vystupuje max druhý den na MOC, pokud není Close cena menší než Close předchozí den (nebo zasaženy definované SL/PT). Tady se mi přihodilo , že než jsem zjistil že výstup je opravdu hned druhý den, že jsem vystupoval až další den po vyhodnocení Close hodnoty druhý den. Pak už jsem si na to dával pozor a před uzavřením trhu kontroloval Close a rychle případně zadal příkaz MOC. Tato činnost mě přišla značně stresující. Jaký systém hlídá tuto kontrolu a nastavuje výstupní příkaz MOC - je to na základě analytického nástroje ( AmiBroker) nebo na straně IB nebo někde nějak jinak? Když mám v AmiBrokwer denní data, tak tam nedokáži hlídat close a rovnou vystupovat (když ty data mám až po close). Můžeš mi to pls trochu upřesnit?
Díky moc
Zdeny
Ano, backtest počítá position sizing ze vstupní ceny. Signály mají position sizing z limitních příkazů, nebo z poslední close ceny v případě market příkazů. Pokud trh otevře výrazným gapem může se toto lišit. Osobně v live tradingu obchoduji stejně a nemyslím, že by to byl nějaký zásadní problém a dlouhodobě to způsobovalo zásadní rozdíly.
Dobrý den,
dnes jsem si předělával a kontrolovat obchodní deník a v rámci kontroly jeho fungování jsem objevil následující "nesrovnalost":
Dne 28.5.2025 byl ve strategii vygenerován signál na nákup tickeru GDS s limitní cenou 25.81 a množstvím 77 ks, čemuž odpovídá alokace $ 1,987.37.
Daný den byla ale pozice otevřena hned za otevírací cenu 24.84 (tedy levněji, než byla limitní cena). V historii obchodů se tak objevilo nakoupených 80 ks (namísto v nákupním příkazu uvedených 77 ks). 80 ks nakoupených za otevírací cenu pak odpovídá zamýšlené alokaci kapitálu ($ 1987.20)
Při evidenci obchodů tak dochází zřejmě k nezamýšlenému přepočtu nakoupených kusů podílem alokované částky a realizované nákupní ceny.
Nebo jde o situaci, kdy se do trhu zadává limitní příkaz na nákup za určenou cenu ale namísto nakupovaných kusů, se zadává celková částka, za kterou se akcie mají koupit? Předpokládám, že v takovém případě by se nakoupilo oněch 80 ks za otevírací cenu, namísto 77 ks za stanovenou limitní cenu.
Dobrý den,
otázkou je zda jste otevřel nový účet, anebo se jedná o podúčet. Protože to co popisujete se děje v případě podúčtu, uživatel se hlásí stejným jménem a heslem, v pravém horním rohu je možné přepínat mezi účty, případně lze vybrat volbu "All", která zobrazí společné pozice a kapitál. Máte to stejně?
B.
Příští víkend (21.6.) ukončíme v rámci TechLabu publikování stránky swingových skenerů - https://www.financnik.cz/forum/skenery/techlab-skenery/
Jde o skenery, které sloužily coby podpora Swingového workshopu, ve kterém byly strategie vyučovány. Skenery jsme pak publikovali proto, abyste si mohli ověřovat správnost, že vše funguje.
Poslední swingový workshop se konal před více než dvěma lety, což byla pro všechny jistě dostatečná doba pro případné rozběhání vlastních skenerů. O víkendu budu migrovat své publikační skripty na nový hardware a při této příležitosti potřebuji publikační workflow pročistit a aktualizovat. Proto bude publikování této stránky ukončeno.
Pokud potřebujete signály ke strategiím Monday Buyer nebo SMO NDX, které sám stále živě obchoduji, máme na Finančníkovi nyní interaktivní dashboard v rámci Trading Room, kde jsou signály strategie k dispozici.
Dobrý den,
Strategie MR3000 Long vygenerovala pro dnešek pouze 1 z 10 možných vstupních signálů (ticker DUOL). Má to nějakou příčinu, je tato situace sama o sobě nějaký "signál", je to nějaká informace o aktuálním stavu dané strategie, nebo jde o běžný stav?
Dobrý den,
mám dotaz k brokerovi IB. Mám u něj starý účet, vedený v USD, kde obchoduji strategie z Finančníka. Na tomto účtu můžu zadávat i malé objemy akcií, klidně dva kusy a obchody normálně proběhnou. Teď v pondělí jsem si otevřel další účet, vedený v CZK, kde jsem chtěl obchodovat jiné obchody. Účet byl schválený, poslal jsem na něj peníze a když jsem zadal první příkaz, dostal jsem hlášku, že minimální obchodovaná částka je 2.000 EUR. Vím, že to nějak souvisí s regulací EU, ale myslel jsem, že v případě, že už tam mám vedený účet dříve, že ten nový bude fungovat stejně. Při minimální částce 2.000 EUR je pro mě tento účet nepoužitelný. Nevíte, jak změnit podmínky u nového účtu, aby se dal používat stejně jako ten starý? Navíc se mi oba účty zobrazují ve stejné platformě TWS, jenom se mezi nimi přepíná. To je sice fajn, ale na druhou stranu jsem měl obchody na původním účtu přehledně rozdělené na stránce portfolio, kde jsem používal Group Header s označením strategie. Potom, co se TWS přepíná mezi dvěma účty, rozdělovníky Group Header zmizely. Pokud je znovu nastavím a uložím jak svůj "save settings", stejně při novém otevření platformy zmizí. Nevíte, jak platformu uložit, aby zůstaly zachovány?
S pozdravem
Radek
Ahoj, dovolil jsem si ve FinWin upravit Slack na Telegram stejně jako to má Opční breakout autotrader, přikládám script, úpravy jsou vyznačeny. Mám to na živém účtu a zatím to běhá dobře.
do config je třeba doplnit následující
#Slack publikovani - pokud neni token vyplneny, tak se nic nepublikuje
Slack_token: "67........................................................................k" # BOT_TOKEN
SlackChannelName: FinWin
SlackChannelId: 6.........................5 # TELEGRAM_CHAT_ID
Ruda
MOCtrader.py
Server od roku 2003 vydává
Centrum finančního vzdělávání, s.r.o. info@financnik.cz
Upozornění: Všechny informace poskytované na Financnik.cz jsou určeny výhradně ke studijním účelům témat týkajících se obchodování na burze a neslouží v žádném případě coby konkrétní investiční či obchodní doporučení. Provozovatel serveru ani jednotliví autoři nejsou registrovanými brokery či investičním poradcem ani makléřem. Jsou-li na stránkách zmiňovány konkrétní finanční produkty, komodity, akcie, forex či opce, vždy a pouze za účelem studia obchodování na burze. Vydavatel serveru není zodpovědný za konkrétní rozhodnutí jednotlivých uživatelů. Burzovní obchodování a investování s finančními instrumenty (a komoditami obzvláště) je vysoce rizikové. Rozhodnutí obchodovat komodity a akcie je odpovědností každého jednotlivce a jedině on sám nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Pamatujte, že burza má svá pravidla, kterým je třeba porozumět, než začnu riskovat své vlastní peníze!
This website protects your privacy by adhering to the European Union General Data Protection Regulation (GDPR). We will not use your data for any purpose that you do not consent to and only to the extent not exceeding data which is necessary in relation to a specific purpose(s) of processing. You can grant your consent(s) to use your data for specific purposes below or by clicking "Agree to all".
We will store data in an aggregated form about visitors and their experiences on our website. We use this data to fix bugs and improve the experience for all visitors.
Remarketing
We will store data to show you our advertisements (only ours) on other websites relevant to your interests.