Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Intradenní obchodování Bitcoinu

    Coby především akciový a futures trader jsem se systematickými strategiemi v kryptoměnách zabýval spíše jen okrajově. S tím, jak lze postupně kryptoměny dnes obchodovat skrze regulované burzovní produkty, jsem je ale začal do svých systémů zařazovat. Zde jsou mé zkušenosti s použitím Bitcoinu pro intradenní breakout strategii.

    Obsah:

    Intradenní breakout model

    Trading model použitý v tomto článku je 100% mechanický a jde o systém publikovaný v Trading Room v postu Finální kód breakout edge 1. Kód jsme vyvinuli v Trading Room v dubnu nejprve pro obchodování akciových indexů typu S&P 500 a Nasdaq 100. Kód je v Trading Room publikován pro TradeStation, pokud jej vezmete a pustíte na Nasdaq 100 (s využitím ETF tickeru QQQ), dostanete následující equity křivku (komise jsou započítány):

    Výkonnostní křivka breakout strategie aplikované na trh QQQ.

    Equity křivka obchoduje s fixním riskem 300 dolarů na obchod a při tomto risku vytvořil systém za poslední čtyři roky v testech zisk přes 12 000 dolarů (bez reinvestování, risk je pevný na úrovni 300 dolarů na obchod). Systém obchoduje maximálně jednou denně – long nebo short při splnění definovaného kontextu.

    Systém obchoduje typické breakouty. Po otevření trhů si systém na základě ATR indikátoru definuje pásma volatility a při proražení vstupuje long nebo short. Obchod skončí často na blízkém stop-lossu, občas se ale trh po průrazu rozjede a systém vydělá opravdu pěkný profit. Takto vypadá obchod končící ve ztrátě (první obchod) a v zisku (druhý obchod):

    Ukázka ztrátového a ziskového intradenního breakout obchodu.

    Systém má pěkné historické výsledky na řadě trhů. Obchoduje volatilitu a měly by mu tak svědčit jakékoliv trhy, které se hýbou.

    Stejný kód (bez jakýchkoliv úprav) jsem proto vyzkoušel i na Bitcoin. Ovšem nikoliv na kryptoměnu, ale na ETF symbol BITO. A dostal jsem následující equity křivku (opět risk 300 dolarů na obchod, bez reinvestování, komise započítány):

    Intradenní breakout na trhu BITO

    Takový výsledek mě samozřejmě velmi motivoval k tomu, abych tento trh zahrnul do portfolia.

    Regulované trhy vs. krypto burzy

    Systematické obchodování Bitcoinu není nic nového a i na Finančníkovi jsme první kódy pro breakout strategii publikovali například v TechLabu již v roce 2021 – viz Publikován kompletní crypto trader skript. Byly to první testy obchodování kryptoměn přímo přes kryptoburzy, ale upřímně jsem nikdy neměl ten správný pocit pustit se tímto směrem naplno. Vadí mi relativně vyšší šance, že se pokazí něco jiného než má strategie (např. že skončí stablecoin, skrz který musím obchodovat, že skončí kryptoburza atd.). Neříkám, že systematické obchodování na kryptoburzách nedává smysl, ale pro práci s větším kapitálem osobně preferuji regulované trhy na stabilních světových burzách.

    Velkou pozornost jsem tak kryptoměnám začal věnovat až poslední roky, kdy je lze obchodovat prostřednictvím tradičních regulovaných produktů jako jsou ETF a futures.

    Intradenní breakout model a live trading výsledky

    Osobně jsem na svém živém účtu u Interactive Brokers začal intradenní breakout model obchodovat hned, jak jsme jej v Trading Room vyvinuli – v dubnu 2024. Začal jsem na ETF s tickery SPY, QQQ, IWM, DIA a GLD a takto vypadají živé výsledky do dnešního dne:

    Živá výkonnost systému intradenního breakoutu obchodovaného u Interactive Brokers s pomocí ETF titulů. Risk 300 - 400 dolarů na obchod.

     

    Při risku 300-400 dolarů na obchod (tedy má dolarová hodnota stop-lossu) mi systém vydělal od dubna 13 000 dolarů a z mého pohledu tak jednoznačně potvrdil validitu obchodované myšlenky a snahu nasadit do portfolia další trhy, mj. i Bitcoin, jehož výsledky v testech vypadají při intradenním breakoutu také velmi slibně.

    Bitcoin obchodovaný pomocí ETF

    První směr mého zkoumání systematického obchodování Bitcoinu skrz regulované burzovní instrumenty směřoval na ETF. A to z důvodu, že celý svůj hlavní autotrader mám postavený na obchodování akcií a implementace obchodování nové akcie nebo ETF je pro mě nejjednodušší. U ETF/akcií je také pro menší pozice výrazně přesnější risk management.

    ETF sledujících Bitcoin je dnes celá řada. Takto vypadá jejich aktuální přehled seřazený podle denních objemů:

    Porovnání bitcoin ETF podle obchodovaných objemů.

    Zdroj: etfdb.com

    Pro intradenní obchodování je potřeba především co nejvyšší likvida, takže se nabízí obchodovat ticker IBIT. Ten má ale poměrně malou historii dat – začal se obchodovat v lednu 2024. Mohl bych si patrně pomoci historií samotného Bitcoinu, ale osobně jsem šel jednodušší cestou a začal obchodovat ticker BITO, který má historii od roku 2021.  IBIT a BITO nejsou úplně totožné produkty (jeden sleduje Bitcoin spot, druhý Bitcoin futures), ale z pohledu krátkodobé expozice do Bitcoinu budou oba dělat podobnou službu. Navíc se mi u BITO líbil vztah s Bitcoin futures, kterým jsem plánoval také věnovat pozornost.

    Praxe s živým intradenním obchodování BITO

    BITO je klasické ETF, tj. obchoduje se jako akcie. V Evropské unii nelze ticker obchodovat na malých retailových účtech, se statusem profesionálního obchodníka ale jeho obchodování není problém.

    Zde jsou mé postřehy z živého obchodování:

    BITO jsem obchodoval long i short. Plnění byla přiměřená, neměl jsem výrazné skluzy v plnění. Obchody probíhaly podobně jako na Bitcoin futures. Takto vypadal například short 29. 7. 2024.

    Obchod v BITO na živém účtu Interactive Brokers:

    Short intradenní breakout obchodovaný na trhu BITO.

    Stejný obchod v Bitcoin futures:

    Short intradenní breakout v Bitcoin futures

    BITO jsem na živém účtu nasadil výrazně později než ostatní zmíněné trhy. A pracoval jsem s menším riskem 250 dolarů obchod. Přesto trh dokázal udělat vůči risku občas velmi pěkný profit. Například na výše zmíněném obchodu jsem při risku 250 dolarů vydělal 622 dolarů:

    Plnění z intradenního breakout obchodu v Interactive Brokers.

    Vše tak s BITO vypadalo, že pojede podle plánu a že mohu pomalu zvyšovat risk na obchod. Bohužel v pátek 2. 8. se ukázala slabina ETF – přestože jsem předtím absolvoval několik shortů, v pátek mi Interactive Brokers ukázalo místo vstupu do shortu zlověstnou zelenou lupu s informací, že trh není v danou chvíli shortovatelný:

    Bitcoin ETF nebyl v pátek shortovatelný.

    A má short pozice, která by byla velmi pěkně výdělečná, zůstala nevyplněna.

    Závěr k intradennímu obchodování Bitcoinu skrz ETF – pro longy použitelné, pro shorty nikoliv – ticker sice většinou shortovatelný je, ale jsou situace, kdy shorty v IB k dispozici nejsou. A to bohužel není pro systematické obchodování akceptovatelná situace.

    Bitcoin futures

    Naštěstí jsem paralelně s živým obchodováním tickeru BITO začal testovat i práci s futures kontraktem. Ten se dá obchodovat v podobě velkého kontraktu BTC a malého kontraktu MBT – Micro Bitcoin Futures. Trh se obchoduje v objemu 1/10 bitcoinu a osobně testuji právě tento. Hodnota ticku tohoto trhu je 0,50 USD. Margin se u Interactive Brokers pohybuje kolem 3 500 dolarů/kontrakt. Tedy jde o futures, se kterým je možné pracovat i na malém retailovém účtu.

    Bitcoin futures vs. ETF BITO a money management

    Rozdíl mezi ETF a futures si můžeme ukázat na výše uvedeném příkladu obchodu 29. 7. 2024. Šlo o short v BITO, který jsem prováděl s riskem 250 dolarů. Obchod vydělal 622,07 dolarů a potřeboval jsem pro něj 950 shares tickeru BITO. Margin mi IB blokovalo 25 % z hodnoty kontraktu, tedy 5 562 dolarů.

    Stejný obchod jsem dělal na milionovém účtu skrz futures MBT. Vstup jsem měl na hodnotě 69 605, výstup na 67 825. Na jeden kontrakt  byl výdělek 178 dolarů (mínus komise). Pro risk do 250 dolarů bych si mohl dovolit otevřít 3 kontrakty a můj zisk by v tomto případě byl 534 dolarů. Na účtu bych pro obchod potřeboval u Interactive Brokers cca 10 500 dolarů.

    Nebýt problému se shortovatelností, patrně bych zůstal u BITO – a to jak z důvodu příznivějšího marginu, tak pro možnost lépe škálovat pozice. Ovšem jak jsme si vysvětlili, pro shortování nejsou bitcoin ETF v tuto chvíli ještě dostatečně spolehlivé. Bitcoin futures jsou však také zajímavé a především obchodovatelné i na relativně malých účtech. Sám tak nahradím na svém účtu u Interactive Brokers BITO za MBT.

    Bitcoin futures a výkonnost v intradenním breakout portfoliu

    S bitcoin futures pracuji od počátku spuštění milionového intradenního portfolia. Jednoduše jsem použil kódy intradenní breakout strategie z Trading Room, nepatrně je upravil (abych neměl silnou korelaci s ostatními tradery v Trading Room a měl šanci na payouty – viz článek).

    Bitcoin futures zatím tedy obchoduji na virtuálním účtu, ale s velmi reálnými plněními (a reálnými výplatami z generovaného zhodnocení). Účet jsem spustil před měsícem, aktuálně jsou výsledky následující:

    Výkonnost breakut portfolia v Darwinex Zero

    Zhodnocení +4,59%, sharpe ratio 5,04 – to jsou myslím velmi slušné výsledky (mimochodem – pokud chcete na Darwinex Zero obchodovat vlastní odvozeninu systému, pak v Trading Room je zde publikován i hotový autotrader, kde lze podobné portfolio nastavit). Plus připomínám možnost využít slevového kuponu na Darwinex Zero ve výši 47%  na první platbu, která vám může pomoci do začátku – viz Darwinex Zero slevový kupon.

    Equity křivka portfolia vypadá aktuálně takto:

    image.png

    A samozřejmě hlavní otázka v kontextu článku zní, jakou výkonností přispěl v intradenní breakout strategii Bitcoin, tedy konkrétně futures kontrakt MBT? V Darwinex Zero lze podobné informace získat snadno a zde je výsledek:

    image.png

    Přibližně 22 % z celkové výkonnosti vděčí ve sledovaném období strategie za přínos právě Bitcoin futures. Což není zanedbatelné. Všechna zhodnocení jsou samozřejmě po skluzech a poplatcích (pro MBT se v Darwinex Zero platí 10 USD/RT).

    Bitcoin futures a intradenní obchodování

    Pokud máte funkční intradenní breakout systém, pak mé zkušenosti ukazují, že stojí za to jej nasadit i na MBT futures. Ve futures není problém se shortováním a přestože margin a poplatky nejsou úplně nejnižší, díky vyšší volatilitě a tendenci k trendování dokáže kontrakt zajímavě přispět k výkonnosti.

    A pokud nemáte žádný intradenní breakout systém, pak doporučuji zapojení do Trading Room. K dispozici je zde, kromě všeho ostatního, nyní již solidně otestovaný intradenní breakout model, se kterým sám riskuji nemalý kapitál. Plus autotrader pro nasazení portfolia na Darwinex Zero, kde můžete podobné portfolio obchodovat bez risku ztráty peněz, ale s reálnou možností skutečných payoutů (viz Jak v tradingu vydělávat miliony a neriskovat své peníze). A samozřejmě má každodenní podpora, která vás může z naprosté nuly dostat brzy do pozice systematického portfolio obchodníka.


    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i při správě většího externího kapitálu.

    • Líbí se 2

    Další články na toto téma

    Jízda na dlouhém chvostu

    Některé strategie mají vysokou úspěšnost, jiné profitují z tzv. dlouhých chvostů. Oba typy dokáží solidně vydělávat, ale nesmíme jim stát v cestě.
    Obsah:
    Co je to dlouhý chvost? Příklad strategie s dlouhým chvostem Jízda na dlouhém chvostu je výdělečná, ale psychicky náročná Odstřižení dlouhého chvostu Systematičnost je u obchodů na chvostu základem 100 % zhodnocení za rok z jízdy na chvostu? Co je to dlouhý chvost?
    Dlouhý chvost (někdy také dlouhý ocas z anglického termínu "long tail") se v kontextu tradingu vztahuje k situacím, kde méně běžné, ale potenciálně velmi ziskové obchodní příležitosti tvoří značný díl celkového zisku. Tento termín, odvozený z teorie pravděpodobnosti, odkazuje na "dlouhé chvosty" distribucí pravděpodobnosti, kde extrémní, i když málo pravděpodobné hodnoty, mohou mít významný dopad na celkové výsledky.
    Strategie využívající dlouhé chvosty vyžadují trpělivost a striktní risk management. Obchodníci musí být připraveni na delší období ztrátových obchodů s menšími ztrátami, které jsou kompenzovány občasnými výraznějšími zisky. Typickou strategií s takovýmto rizikovým profilem je trend following. Trendoví obchodníci se snaží zachytit mnoho potenciálních trendů, avšak většina z nich končí stop-lossem, aniž by se trh skutečně rozjel. Klíčové je v těchto situacích vytrvat v obchodu co nejdéle, pokud se trh skutečně rozjede. Psychická odolnost je zde nezbytná, protože po sérii ztrát mají méně zkušení obchodníci tendenci zisky vybírat předčasně, což může přeměnit ziskovou strategii na ztrátovou.
    Příklad strategie s dlouhým chvostem
    Konkrétním příkladem strategie s dlouhým chvostem, kterou obchodujeme na Finančníkovi, je intradenní breakout. Strategie je popsána například zde: Intradenní breakout model.
    Risk management strategie je poměrně jednoduchý. Základní model publikovaný v Trading Room (kód je zde) říká: při průrazu příslušné breakout úrovně vstup do směru průlomu. Riskuj 300 dolarů, drž pozici do konce obchodního dne.
    Při aplikaci sdíleného kódu na trhy QQQ a SPY (bez jakýchkoliv úprav ) vypadá výkonnostní křivka strategie následovně (komise jsou započítány):

    Strategie má historicky tendenci hezky vydělávat, co ale není patrné na první pohled, je způsob distribuce profitů a ztrát. Ta vypadá následovně:

    Vidíme, že velké množství obchodů končí na stop-lossu 300 dolarů. Některé obchody mají ještě nepatrně větší ztrátu (jde o otázku zaokrouhlení kontraktů a skluzu v plnění). Řada obchodů pak končí v rozmezí cca -250 dolarů až 500 dolarů. Pak je zde ale několik obchodů, které vytvořily výrazný profit. Právě to jsou ty tzv. „long tail“ obchody. Obchody na dlouhém chvostu.
    Jízda na dlouhém chvostu je výdělečná, ale psychicky náročná
    Jak si ukážeme dále, výjimečně ziskové obchody jsou pro strategii klíčové. Jejich zobchodování může být ale zejména pro začínající obchodníky psychicky náročné a frustrující.
    Pokud chceme, aby byl obchod výjimečně ziskový, musíme chytnout potřebný pohyb v trhu v jeho zárodku a do obchodu nezasahovat. To současně znamená, že budeme čelit mnoha situacím, kdy se obchod rozjede, my máme otevřený pěkný profit, abychom jej před finálním výstupem na konci dne např. celý odevzdali zpět do trhu.
    Toto se ale nedá obejít. Chceme-li obchody z oblasti dlouhého chvostu inkasovat, musíme dát obchodu prostor. Ziskové obchody skutečně potřebují čas. Takto vypadá distribuce zisků a ztrát z našeho intradenního systému v závislosti na čase v obchodu:

    Graf ukazuje, že nejziskovější obchody patří mezi ty, které byly otevřeny nejdéle.
    Odstřižení dlouhého chvostu
    Přirozenou tendencí obchodníků limitovat psychologickou nepohodu z příliš velkého otevřeného profitu může být aplikování různých pravidel vedoucích k předčasnému vybírání zisků. Například agresivnější posouvání stop-lossu nebo vybírání zisků na profit targetech. Velmi často ale mohou podobné úpravy strategii spíše výrazně uškodit, než ji vylepšit. Samozřejmě nelze hovořit univerzálně a konkrétní dopady je dobré vždy ověřit na vlastních backtestech.
    Zde je ukázka dopadu odstřižení dlouhého chvostu na diskutovaném intradenním breakoutu. Ten v Trading Room obchodujeme na různých trzích, protože trhy typu QQQ a SPY nejsou běžně dostupné na EU retailových účtech.
    Jedním ze způsobu konkrétní exekuce jsou 0TDE opce, které lze bez omezení obchodovat i na malých účtech – viz Day trading breakoutů s 0TDE opcemi – extra páka s limitovaným riskem. U 0TDE opcí pracujeme s debetními strategiemi a o to větší pohyb v breakoutu potřebujeme.
    Takto vypadá hrubý opční backtest se započítanými realistickými komisemi a skluzy v plnění v případě, že opce je otevírána na breakoutu a pozice držena až do finálního výstupu:

    Jde o portfolio složené z trhů QQQ a SPY. Backtest indikuje zhodnocení 120 % ročně při drawdownu -16,8 %. Risk 3 % účtu na opci.
    Jak hodně jsou opční výsledky závislé na několika málo výjimečných profitech? Můžeme udělat backtest, kdy ziskové pozice uzavíráme na 200 % profitu:

    Byť by se mohlo zdát, že takový přístup bude dávat smysl, backtest hovoří opačně. Naše průměrné zhodnocení kleslo na polovinu.
    Systematičnost je u obchodů na chvostu základem
    Strategie zachytávající v trzích momentum budou mít vždy charakteristiku popisovanou v dnešním článku. Budeme mít množství ztrát, které nám ale bohatě zaplatí občasné větší profity. Klíčovým faktorem pro profitabilitu v podobných strategií je tak systematičnost. To nejhorší, co se nám může stát je, že vynecháme jeden obchodní den, který by nám zrovna nadělil ten největší zisk za poslední měsíce.
    Osobně tak podobné strategie automatizuji. Obchodování skrz skripty výrazně snižuje šanci, že mi nějaký výrazný obchod uteče. A také se hodně snižuje psychická náročnost obchodování v období ztrát.
    100% zhodnocení za rok z jízdy na chvostu?
    Mimochodem – je vlastně realistické zhodnocení přes 100 %, které v 0TDE opcích indikuje výše uvedený backtest? Upřímně zatím netuším, ale rozhodně mě výsledky testování v rámci Trading Room motivovaly na tolik, abych do podobné strategie vložil své peníze.
    Strategii jsem pustil v polovině května a zatím nebyla v trhu příležitost pro žádný skutečně mimořádný zisk. Inkasuji tak zisky v kategorii RRR (risk:reward) maximálně kolem cca 1:2.5. Přesto mám za cca 2,5 měsíce na účtu zhodnocení +12,5 %. Takto vypadá stav mého živého účtu, který mám pro strategii vyčleněný:

    Takže ano, zatím vnímám, že hodně nadstandardní zhodnocení je reálné. Risk je ve strategii naprosto jednoznačně definován (nemohu ztratit více, než za kolik debetní pozici otevřu) a zisk je neomezen. Je ale důležité neodstřihávat obchody na chvostu a číhat s autotraderem v trzích na příležitost každý den.
    Chcete získávat s automatizovaným 0TDE systémem také vlastní zkušenosti z jízdy na dlouhém chvostu?
    Zapojte se do Trading Room a využijte následující odkazy:
    Výuka systematické obchodování opcí Hotový opční autotrader (ve zcela otevřené podobě, určený pro Interactive Brokers) včetně výše backtestované strategie.

    Milionové intradenní portfolio

    V článku Jak v tradingu vydělávat miliony a neriskovat své peníze jsem zmínil, že sám plánuji začít na futures účtu Darwinex Zero obchodovat „milionové portfolio“ – strategie využívající poskytnutý virtuální kapitál milion dolarů. Vše mám nyní rozchozeno a zde je popis plánu vycházejícího z otevřené strategie publikované na Finančníkovi. Živé výsledky, backtesty, odhady výdělků z podílů na zisku.
    Strategie pro milionové portfolio
    Coby základ pro portfolio jsem použil strategii intradenního breakoutu, kterou na Finančníkovi komentuji poslední měsíce. Strategii jsme vyvinuli v Trading Room, kde je stále k dispozici v plně otevřené podobě (kód naleznete po přihlášení do Trading Room zde). Osobně strategii obchoduji v nepatrně upravené podobě, abych neměl na Darwinexu vysokou korelaci s ostatními obchodníky z Finančníka.
    Dosavadní živé výsledky strategie
    Po vyvinutí strategie v Trading Room jsem ji osobně nasadil živě na amerických ETF (coby profesionální obchodník mohu obchodovat tickery SPY, QQQ, IWM, DIA, GLD – což jsou přesně ty, na které  jsem strategii pustil).
    Strategii jsem nasadil živě v rámci svého portfolia. Od dubna mi do 5. 7. 2024 vydělala zatím cca 7 500 dolarů (po všech poplatcích). Takto vypadá equity křivka mých obchodů u Interactive Brokers:

    Aplikace strategie na futures
    Strategie je plně mechanická a není problém ji aplikovat na různé trhy. V rámci milionového portfolia futures trhů mě láká větší možnost diverzifikace. Strategii jsem proto u Darwinex Zero spustil na futures trzích: Zlato (GC), Stříbro (SI), Ropa (CL), Dow Jones (YM), Russell 2000 (RTY),E-mini S&P 500 (ES), Nasdaq 100 (NQ), Bitcoin (MBT).
    Všechny níže uvedené testy obsahují komise 10 USD/RT (více než se platí u Darwinex Zero) a slippage 2*velikost trhu. Risk je nastaven na úroveň 1 %/obchod. Počáteční účet milion dolarů (tedy to jsem získal v rámci Darwinex Zero).
    Backtest portfolia za období 1. 4. 2024 do dnešní doby (tedy období plně „out of sample“, protože jsem strategii sám již obchodoval živě na ETF účtu) vypadá následovně:

    Graf vypadá velmi povzbudivě, protože na první pohled vypadá equity křivka (černá linka) podobně jako mé živé obchodování (jsou tam pochopitelně odlišnosti, protože mé živé portfolio je složené z výrazně méně trhů). A samozřejmě vydělává mnohem agresivněji, protože na svém živém účtu riskuji méně, než 1 % účtu na obchod. Šedá linka udává výkonnost benchmarku (držení S&P 500).
    Rámcový business plán s milionovým portfoliem
    Důvodů, proč portfolio na Darwinex Zero spouštím, je několik. Jednak z edukativních důvodů, abych ukázal, jak snadno lze recyklovat jednou vytvořenou mechanickou strategii. To, co si vytvořím pro svůj vlastní trading, mohu snadno aplikovat dalšími směry a vydělávat násobě více.
    Druhým důvodem je získávání zkušeností s agresivnějším futures portfoliem. Vytvořené strategii věřím (jinak bych ji nenasazoval živě), ale určitě bych ji takto agresivněji nenasadil na vlastní milion dolarů.  A přitom je to právě obchodování samotné, které přináší inspiraci na rozvoj a vylepšování.
    A bezpochyby je mým cílem s milionovým portfoliem vydělat reálné peníze. A už jen skrz automatické alokace to  nemusí být zanedbatelné. Pokud do kalkulačky Darwinexu Zero zadám například hodnoty odpovídající rámcově posledním měsícům vývoje strategie:

    Pak mi kalkulačka vrací virtuální alokaci 110 000 euro.
    Alokace mohou být až tři současně. Dokáži si představit, že by portfolio získalo alokaci 300 000 euro. Pokud by další měsíc při takové alokaci vytvořilo profit 10 %, pak by má výplata (15 % ze zisku) byla 4 500 euro. To už nejsou zanedbatelné peníze. Paušální poplatek za vedení tohoto účtu (38 euro) mi vůči tomu přijde jako adekvátní risk. A to ani nezmiňuji, že alokace díky externím investorům mohou být výrazně vyšší (viz Jak v tradingu vydělávat miliony a neriskovat své peníze).
    Šance milionového portfolia
    Pochopitelně netuším, jaké výsledky bude portfolio generovat do budoucna. Takto ale vypadá backtest od roku 2020 (stále započítané komise, 2xtick pro slippage):

    Přehledněji vypadá equity v logaritmickém měřítku:

    Se započtenými poplatky a skluzy backtest indikuje roční zhodnocení +63,7 % při max. drawdownu -21,44 %. Sharpe ratio 1,63.
    Růst equity křivky je stabilní a minimálně na virtuálním účtu Darwinex Zero mohu zkusit spekulovat na další pokračování, které mi tak při minimálním risku (měsíční poplatek) může přinést zajímavé reálné profity.
    A byť strategie nemusí vydělávat v budoucnu tolik jako v backtestu, působí v portfoliu solidně diverzifikovaně. Takto vypadá korelace drawdownů jednotlivých futures trhů:

    Způsob obchodování milionového portfolia
    Nejlepší mi na milionovém portfoliu přijde, že reálně nemusím s jeho obsluhou trávit žádný čas. Jednou vytvořenou mechanickou strategii lze převést k jakémukoliv brokerovi, který automatizované obchodování podporuje.
    Osobně jsem jen upravil Python skripty a pustil je na Darwinex Zero. Na Finančníkovi tyto skripty poskytnu v otevřené podobě v Trading Room ve vláknu Milionové portfolio bez rizika (přibližně za měsíc,  nejprve chceme dokončit autotrader vypisující opční spready, který zde bude také volně k dispozici - viz rámcový plán popsaný v článku Shrnutí vývoje obchodování na Finančníkovi – update 2024/5). Pro mechanické obchodování podobného portfolia by tedy na Finančníkovi neměly existovat jakékoliv překážky. Je ale třeba počítat s tím, že každý trader by si měl obchodní plán trochu upravit tak, aby výsledky nebyly silně korelované. V takovém případě poskytuje alokace Darwinex Zero jen jednomu obchodníkovi (proto sám obchoduji systém s modifikovanými parametry).
    Proč se pouštět do futures, když existují CFD?
    Ohromnou výhodou řešení od Darwinex Zero je, že obchodování probíhá na futures – tedy burzovních trzích (CME). Stejnou nabídku jsem nikde nenašel a považuji ji za velmi dobrou.
    Futures coby burzovní produkty mají nesporně lepší charakteristiky než CFD. To jsou sice také deriváty, ale neburzovní. V praxi to znamená, že u každého brokera jsou „trochu jiné ceny“, ale také i to, že vám market marker tak říkajíc vidí do karet a je větší šance, že budete vyplněni např. na stop-lossu, který v burzovním trhu zůstane nezasažen. Sám obchodování portfolia na CFD testuji a se zasahováním stop-lossu je to skutečně problém. Průběžně o tom reportuji v Trading Room. Už mnohokrát se mi stala podobná situace:

    V burzovním trhu SL vydržel, na CFD byl vyplněn. Ostatně velkým důkazem je i equity křivka portfolia. Tam, kde jsem na svém živém účtu s ETF ve velmi solidním profitu, jsem v CFD v drawdownu.
    Tedy moje zkušenost je zatím taková, že rozhodně se vyplatí investovat čas do rozjetí podobně diverzifikovaného portfolia na futures (nebo ETF, pokud je můžete obchodovat) než na CFD. I když na CFD jsem ještě hůl nezlomil – nově budu testovat taktiku, kdy stop-loss nebudu zadávat do trhu, ale pozici budu ukončovat market příkazy poté, co trh protne úroveň určenou pro výstup.
    Další plány s milionovým portfoliem
    Jak je vidět výše, intradenní strategie postavená na absolutním momentu funguje poměrně univerzálně na mnoha trzích. Výčet, který jsem uvedl výše, není definitivní. Do portfolia lze řadit i další trhy.
    Strategie, kterou jsme v Trading Room vyvinuli, je jednoduchá a o to větší důvěru v ní mám.
    Stále jsou zde ale typické limity intradenních strategií – především vyšší poměr nákladů (komise, slipy) k ziskům. Postupně bych tak chtěl breakout model diverzifikovat i k delšímu držení pozice (přes noc). A právě v tomto vnímám velkou výhodu virtuálního účtu u Darwinex Zero. Coby trader mohu na maximum obchodovat něco, co nemusí být „dokonalé“, neriskovat vlastní peníze, ale mít šanci na solidní profity. A především získávat z obchodování zkušenosti a těmi pak obchodování posouvat dále.
    Pokud se chcete do podobného projektu pustit se mnou, zde jsou základní odkazy:
    Otevřené kódy breakout strategie Kódy strategie pro aplikaci na futures trzích (kód pro TradeStation, kde lze strategie snadno testovat a upravovat). Vlákno, v rámci kterého publikuji v otevřené podobě Python skript, se kterým milionové portfolio sám obchoduji. Pokud nejste v Trading Room zapojeni, můžete se registrovat zde.

    Obchodování intradenních breakoutů – ETF vs. opce vs. e-mini futures

    Stejnou strategii lze obchodovat pomocí různých finančních nástrojů. S odlišnými výsledky a nároky na kapitál. Zde je srovnání výkonnosti na příkladu intradenní breakout strategie obchodující akciový index S&P 500 s využitím ETF, opcí a futures.
    První měsíce 2024 probíhají na Finančníkovi stále ve znamení práce na intradenní breakout strategii a její nasazování do trhů skrz různé finanční nástroje. Samotnou intradenní breakout strategii jsme vyvinuli krok za krokem v Trading Room (finální kód je v Trading Room pro všechny účastníky v otevřené podobě k dispozici zde) již v březnu. Jde o plně mechanickou strategii, kterou není problém automatizovat.
    Osobně jsem strategii nasadil na své účty živě v dubnu 2024. Nepatrně jsem si přizpůsobil publikovaný kód a na hlavním účtu strategii obchoduji s využitím ETF trhů a na výsledky si zatím  nemohu stěžovat. Takto vypadá má živá equity křivka od spuštění systému:

    Strategii jsem postupně nasadil na různé akciové indexy (S&P 500, Nasdaq, Dow Jones, Russell 2000), zlato a nově i bitcoin (přes ETF). Od spuštění mi přes konzervativní risk management (přeci jen jsem ve fázi testování strategie) vydělala přibližně 10 000 dolarů. Ve strategii riskuji 300–400 dolarů na obchod (risk postupně zvyšuji).
    ETF jsou de facto akcie sledující různé trží segmenty, indexy, komodity atd. Například ticker SPY se pohybuje podobně jako akciový index S&P 500. Obchoduje se stejně jako akcie, a velmi jemně se tak dá pracovat s riskem (obchoduji například „122 akcií SPY“, abych riskoval 300 dolarů ke stop-lossu). Nevýhodou je, že ETF, stejně jako jiné dražší akcie, váží dost kapitálu. Konkrétně SPY se pohybuje kolem ceny 540 dolarů za akcii. Pokud chci nakoupit 122 akcií, pak pozice vyžaduje 65 880 dolarů. I s využitím intradenního marginu (Interactive Brokers požaduje 25 % kapitálu) je potřeba 16 470 dolarů. K tomu všemu nejdou ETF typu SPY v Evropské unii na běžných retailových účtech kvůli regulaci obchodovat. Samotného se mě to netýká, protože obchoduji se statutem profesionálního obchodníka s větším kapitálem, ale pro běžné tradery na Finančník.cz představují přirozeně obě zmíněná omezení (regulace a potřeba vyššího kapitálu) zásadní překážky. Reálně breakout strategii na menších retailových účtech s využitím ETF obchodovat nelze.
    Proto jsme v Trading Room začali rozvíjet obchodování stejné strategie přes jednoduché opční taktiky. Nakupujeme Call nebo Put opce, které legislativně není problém v EU obchodovat ani v trzích typu SPY. Opce jsou přitom levné a reálně lze obchodovat strategii na účtu s pár tisíc dolary (osobně strategii s opcemi v rámci testování obchoduji s účtem 10 000 dolarů).
    A ukazuje se, že obchodování strategie skrz opce může být pro retailové obchodníky skutečně velmi zajímavé. A pokud sami máte vyvinutou strategii například na trhu SPY nebo QQQ a nemůžete ji kvůli kapitálu obchodovat, zvažte opce. Zde je konkrétní srovnání.
    Toto je výkonnost intradenní breakout strategii v přesně té podobě, jak jsme si ji vyvinuli v Trading Room. Jde o aplikaci na trh SPY, komise jsou zahrnuty. Strategie obchoduje long i short, jeden obchod denně. Takto vypadá souhrnná backtestová výkonnost za poslední dva roky:

    Testujeme v programu TradeStation. Pro něj jsme v Trading Room vytvořili workflow, které nám umožňuje převést výsledky backtestů z TradeStation do formátu pro opční backtester:

    A následně jsme v našem workflow schopni otestovat, jak by stejné vstupy vypadaly při nákupu 0TDE call/put opce v momentě breakoutu. Takto vypadá finální equity křivka při aplikování komisí 2 USD/vstup a 2 USD výstup:

    V případě opčního backtestu je aplikován stejný position sizing jako u ETF v TradeStation – zisky nejsou reinvestovány a riskuje se 300 dolarů/obchod.
    Na první pohled je pak vidět, že skrz opce stejná strategie vydělala o 10 % více než v případě obchodování na ETF. A navíc:
    Strategii lze obchodovat na EU retailovém účtu. Strategii lze reálně obchodovat na malém účtu. Backtest pracuje s riskem 300 dolarů/obchod a strategie má maximálně jeden obchod denně. Při účtu 10 000 dolarů se tak riskují 3 % na účet. Za 300 dolarů lze přitom běžně otevřít i několik SPY opcí na strike cenách, se kterými pracujeme. V případě obchodování s opcemi máme předem absolutně definován risk. Ztratit můžeme jen tolik, kolik za opci zaplatíme. A přesně tolik kapitálu je na obchod vyžadováno (tedy cca 300 dolarů). U opcí nehrozí scénář, že trh zasáhne intradenní stop-loss, pozice je ukončena a následně se trh vydá  ve směru původního breakoutu. Protože opci nakoupíme a držíme celý den bez ohledu na vývoj trhu. Tedy u menších účtů představují z mého pohledu a dosavadních zkušeností 0TDE opce pro intradenní strategie zajímavou alternativu.
    A co futures? Strategii na akciové indexy lze obchodovat i s využitím mikro a mini futures. A to i na menších účtech. Například s využitím mikro S&P 500 (ticker MES), které se obchoduje v objemu 5x akciový index.
    S použitím tohoto trhu vypadá srovnatelná equity křivka (s aplikovatelnými komisemi) následovně:

    Celkový zisk je 8 235 dolarů vs. 11 346 dolarů u opcí vs. 10 204 dolarů u ETF (ve všech testech jsou aplikovány komise účtované Interactive Brokers).
    S využitím mikro futures je tak intradenní strategie také obchodovatelná, ale minimálně v aktuálních podmínkách bude na menších účtech vydělávat méně než s použitím opcí či ETF. Je to dané jednak vyššími komisemi a pak hrubším zaokrouhlováním kontraktů pro dosažení příslušného risku (zejména ve srovnání s ETF).
    ETF vs. opce vs. e-mini futures – shrnutí
    Nasazení 0TDE pro breakout strategie se v tuto chvíli jeví jako velmi perspektivní. Na druhou stranu je pravda, že 0TDE jsou na indexech v plnohodnotné podobě jen poslední cca 2 roky, trh se bude vyvíjet a strategii nelze testovat s delší časovou historií. Patrně bude vhodné do strategie zapracovat dodatečné filtry, které nebudou strategii obchodovat v době extrémně vysoké implicitní volatility (kdy budou opce na nákup hodně drahé). Mně osobně dává velký smysl kombinovat breakout ještě s výpisy 0TDE vertikálních spreadů v době, kdy je nižší pravděpodobnost breakoutu. Tuto část strategie bych rád spustil na svém účtu během cca dvou měsíců.
    Druhou rozumnou variantou pro intradenní breakout strategie jsou bezesporu e-mini futures. Rozumnější se mi ale jeví pracovat s trochu větším účtem (nižší desítky tisíc dolarů) a využívat nikoliv mikro, ale mini kontrakty, které mají podstatně výhodnější komise.
    Jak opce obchodovat automatizovaně?
    Je pravda, že v retailovém světě není automatizace opčních obchodů tak běžná jako s futures či akciemi. Sami v Trading Room používáme vlastní Python skript, který je pro všechny členy skupiny k dispozici zdarma v otevřené podobě. Naleznete jej zde. Skript průběžně aktualizujeme a v tuto chvíli umí například inteligentně uzavírat pozice „lovením prémia“, obchodovat najednou více trhů (sám s ním obchoduji breakouty s použitím opcí na SPY a QQQ) a reportuje obchody na mobilní telefon. V plánu nejbližších týdnů je rozšířit skript i o obchodování výpisů spreadů v době, kdy trhy nemají tendenci trendovat. Každopádně postavit si jednoduchou automatizaci na opční obchodování není zas tak složité a na Finančníkovi můžete v tomto směru získat vše potřebné. 0TDE pak mohou být nástroj, který může i do systematického portfolia přinést další kousek diverzifikace.
×
×
  • Vytvořit...