Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Shrnutí vývoje obchodování na Finančníkovi – update 2024/5

    Od posledního shrnutí uplynuly jen dva měsíce, ale stihnout se nám toho podařilo na Finančníkovi poměrně dost. K dispozici jsou otevřené kódy nového breakout systému, opční autotrader a portfolio analyzer pro TradeStation.

    Především jsme v Trading Room dokončili vývoj intradenní breakout strategie. Pokud se do skupiny zapojíte později, tak shrnutí strategie s otevřeným kódem naleznete zde.  Testování a vývoj strategie nakonec probíhal v TradeStation, která poslední dobou dost povolila své podmínky a účastníci Trading Room reportují, že nové účty lze otevírat například s 50 dolarových vkladem:

    Diskuzní příspěvek - TradeStation fundována 50 dolarů.

    Za těchto podmínek je pak k dispozici software s komplexní backtestovací funkcionalitou a ohromně rozsáhlou databází historických dat (akcie, futures atd.). A samozřejmě včetně intradenních. Z mého pohledu jde patrně o jeden z nejvýhodnějších poměrů cena/výkon, pokud hledáte řešení pro backtestování. A pochopitelně s možností následně strategie přes TradeStation obchodovat.

    Na Finančníkovi se v obchodování orientujeme na diverzifikovaná portfolia. Což je bohužel funkcionalita, ve které TradeStation úplně nevyniká.

    A jelikož jsme samozřejmě i intradenní breakout vyvíjeli coby portfolio strategii, rozšířili jsme nakonec dashboard dostupný všem členům Trading Room o portfolio modul.  A to včetně možnosti importů výstupů z TradeStation. V TradeStation lze zbacktestovat jednotlivé trhy a backtest reporty nahrát do dashboardu a v něm analyzovat výkonnost portfolia.

    Takto například vypadá portfolio na indexech SPY, IWM, QQQ, DIA a GLD (tedy různé akciové indexy a zlato), na kterých jsem sám vyvinutý breakout portfolio systém pustil:

    Portfolio backtest intradenní breakout strategie.

    Černá linka představuje backtestovanou výkonnost portfolia (komise zahrnuty). Risk 300 dolarů/obchod. Šedá linka benchmark v podobě SPY. Portfolio složené ze čtyř akciových indexů plus zlata.

    Korelace jednotlivých částí portfolia:

    Korelace breakout portfolia

    Rámcově historické výsledky indikují roční zhodnocení 36,5% při max. drawdownu -17,1% a sharpe ratio 1,51 (při započtení komisí).

    Samozřejmě jde o backtestové výsledky a teprve budoucnost ukáže, jaké budou výsledky živého obchodování. Ale osobně mám k vyvinuté jednoduché logice solidní důvěru. Takovou, že už jsem systém sám nasadil na několik svých účtů.

    A to jak s využitím ETF (které se dají obchodovat jen se statusem profesionálního obchodníka), tak i s CFD, kde chci postupně reportovat, jak se daří podobné portfolio obchodovat s ultra malým účtem. Pochopitelně, že stejným způsobem se logika dá obchodovat s futures kontrakty (třeba i s mikro).

    Tady se skutečně fantazii meze nekladou a ve finále je na každém, jak know-how implementuje. Cílem Finančníka je ukazovat cestu, jak reálné obchodování spustit. A to se myslím daří:

    Od myšlenky k reálným obchodům Hledáte cestu, jak se dostat ke konzistentním profitům?
    Rádi byste i v aktuálním kontextu obchodovali stabilně a bez emocí?
    Určitě si přečtěte novou knihu Od myšlenky k reálným obchodům
    Implementujte již od samotného začátku své praxe důležité systematické procesy a správné myšlení, které výrazně zvyšuje šance na stabilně profitabilní obchodování.
    Inspirujte se, jak trading dělat jinak a lépe.

    Shrnutí vývoje intradenního breakout systému - zpětná vazba

    Paradoxně ale celý vývoj breakout systému byl základ pro to, abychom se v Trading Room konečně mohli pustit do systematického obchodování 0TDE opcí. Tématu, o kterém jsem psal za poslední měsíce několikrát a ve kterém vidím solidní potenciál. Viz Day trading breakoutů s 0TDE opcemi – extra páka s limitovaným riskem.

    A i zde nastal od posledního shrnutí solidní progres.

    Do Trading Room jsem nasdílel svůj python opční autotrader, který již mám ve fázi, kdy se s ním nebojím začít otevírat první živé pozice.

    První systematický obchodní plán bude tedy vycházet z obchodování vyvinuté breakout logiky, na základě které budeme obchodovat 0TDE opce.

    Osobně začnu s konzervativními SPY opcemi. Při účtu 10 000 dolarů a risku 3 % vypadá equity křivka backtestu s použitím opcí takto:

    Intradenní breakout systém exekuovaný s pomocí 0TDE opcí.

    Zhodnocení 151 % za 2 roky při risku 3 % na obchod (a drawdownu -10 %) zní zajímavě (komise započítány).

    Pokud půjde vše podle plánu, rád bych strategii obchodoval i s větším účtem, který je potřeba na SPX opce. Pro ilustraci – pokud s větším účtem riskuji hypoteticky v backtestu stále stejná 3 %, tak s SPX opcemi vypadá equity takto:

    Intradenní breakout systém a exekuce skrz SPX opce.

    Zhodnocení se posouvá na 300 % za dva roky.

    Bude taková realita živého obchodování? Pravděpodobně nikoliv. Osobně mám představu mnohem nižšího zhodnocení. Ale samozřejmě abychom se dozvěděli konkrétní výsledky, je třeba strategii živě obchodovat. Což je to, k čemu se v Trading Room posouváme. Začali jsme na nule a nyní je k dispozici:

    • Zbacktestovaný obchodní plán breakout strategie + jasná pravidla pro systematické obchodování do budoucna.
    • Zbacktestovaný obchodní plán opční strategie (vycházející se signálů breakout strategie).
    • Hotový opční autotrader (otevřený python skript).

    A nezbývá než se pustit do živého tradingu. Sám budu první 0TDE živé opce exekvovat v tomto nadcházejícím týdnu. A budou to právě živé obchody, které nás budou postupně posouvat dál a formovat to, jak nakonec budu sám obchodovat strategii na větším účtu.

    Mimochodem – pokud se chcete do celého procesu také zapojit, zvažujete zapojení do Trading Room a obáváte se, že například o opcích nic nevíte, tak zde naleznete i nový minikurz systematického obchodování opcí, ve kterých průběžně sumarizujeme potřebné informace:

    Minikurz systematického obchodování opcí

    Trading Room výkonnost systematických modelů

    V Trading Room se sice poslední měsíce věnuji nejvíce vývoji intradenního breakout modelu, ovšem pochopitelně dál běží swingové modely, které z větší části sám obchoduji na svém účtu a které poskytují myslím solidní inspiraci v tom, co a jak obchodovat. A to především skrz modelování portfolií, které je v dashboardu dostupné (nově je možné do analyzeru nahrávat i vlastní backtesty z Amibrokeru a TradeStation a ty kombinovat se sdílenými strategiemi).

    Aktuální výkonnost jednotlivých modelů k 16. 5. 2024 je tato:

    Hypotetická (backtest) výkonnost swingových strategií dashboardu.

    Zde je potřeba upozornit, že toto nejsou živé výsledky. Jde o kontinuální simulace (tj. exekuce jsou brány z dat, nikoliv brokera) s tím, že u některých strategií budou výsledky realisticky v živém obchodování horší (zejména u short strategií, kde ne vždy jsou shortovatelné akcie k dispozici). V Trading Room nicméně diskutuji i živé výsledky toho, co z daných strategií sám obchoduji.

    A v neposlední řadě je potřeba zmínit, že v TechLabu nyní běží úplně nový minikurz backtestování Pythonem. Jeho primárním cílem je především dále procvičovat Python, který představuje hlavní nástroj zejména pro automatizaci všeho, co v tradingu dnes děláme.

    Důležité odkazy:

    19.5.2024

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i při správě většího externího kapitálu.


    Sdílíme, co nám samotným funguje.
    7 výukových lekcí.

    Jak reálně uspět v tradingu?

    Naučte se vydělávat na své sny (naše metody na Finančník.cz)

    Praktický návod, jak v trzích získat šanci vydělávat stovky tisíc až miliony dolarů ročně bez vlastního kapitálu a nutností trávit denně hodiny před počítači (bez práce to ale nepůjde).

    >> Získat kurz zdarma <<

    Další články na toto téma

    Harmonogram minikurzů TechLabu pro rok 2024

    Také v roce 2024 se můžete těšit, že v TechLabu budeme kromě poskytování technické podpory připravovat tutoriály a minikurzy. V těch se budeme věnovat Amibrokeru, Pythonu, TradeStation a Interactive Brokers.
    Zde je kompletní plán:
    2024           Týden   Leden 1.1.-7.1. 1 Tutoriál    8.1.-14.1. 2 Tutoriál   15.1.-21.1. 3 1. lekce - Custom backtester v praxi   22.1.-28.1. 4 2. lekce - Custom backtester v praxi Únor 29.1.-4.2. 5 3. lekce - Custom backtester v praxi   5.2.-11.2. 6 4. lekce - Custom backtester v praxi   12.2.-18.2. 7 5. lekce - Custom backtester v praxi   19.2.-25.2. 8 6. lekce - Custom backtester v praxi Březen 26.2.-3.3. 9 Řešení poslední úlohy - Custom backtester v praxi   4.3.-10.3. 10 Tutoriál   11.3.-17.3. 11 Tutoriál   18.3.-24.3. 12 1. lekce - Obchodní deník   25.3.-31.3. 13 2. lekce - Obchodní deník Duben 1.4.-7.4 14 3. lekce - Obchodní deník   8.4.-14.4. 15 4. lekce - Obchodní deník   15.4.-21.4. 16 5. lekce - Obchodní deník   22.4.-28.4. 17 Tutoriál Květen 29.4.-5.5. 18 Tutoriál   6.5.-12.5. 19 1. lekce - Základy backtestování v Pythonu   13.5.-19.5. 20 2. lekce - Základy backtestování v Pythonu   20.5.-26.5. 21 3. lekce - Základy backtestování v Pythonu Červen 27.5.-2.6. 22 4. lekce - Základy backtestování v Pythonu   3.6.-9.6. 23 5. lekce - Základy backtestování v Pythonu   10.6.-16.6. 24 Řešení poslední úlohy - Základy backtestování v Pythonu   17.6.-23.6. 25 Tutoriál   24.6.-30.6. 26 Tutoriál Červenec 1.7.-7.7. 27 1. lekce - Základy portfolio analýzy   8.7.-14.7. 28 2. lekce - Základy portfolio analýzy   15.7.-21.7. 29 3. lekce - Základy portfolio analýzy   22.7.-28.7. 30 4. lekce - Základy portfolio analýzy Srpen 29.7.-4.8. 31 5. lekce - Základy portfolio analýzy   5.8.-11.8. 32 6. lekce - Základy portfolio analýzy   12.8.-18.8. 33 Řešení poslední úlohy - Základy portfolio analýzy   19.8.-25.8. 34 Tutoriál Září 26.8.-1.9. 35 Tutoriál   2.9.-8.9. 36 1. lekce - Futures strategie v Tradestation   9.9.-15.9. 37 2. lekce - Futures strategie v Tradestation   16.9.-22.9. 38 3. lekce - Futures strategie v Tradestation   23.9.-29.9. 39 4. lekce - Futures strategie v Tradestation Říjen 30.9.-6.10. 40 5. lekce - Futures strategie v Tradestation   7.10.-13.10. 41 Řešení poslední úlohy - Futures strategie v Tradestation   14.10.-20.10. 42 Tutoriál   21.10.-27.10. 43 Tutoriál Listopad 28.10.-3.11. 44 1. lekce - Automatizace Interactive Brokers   4.11.-10.11. 45 2. lekce - Automatizace Interactive Brokers   11.11.-17.11. 46 3. lekce -Automatizace Interactive Brokers   18.11.-24.11. 47 4. lekce - Automatizace Interactive Brokers Prosinec 25.11.-1.12. 48 5. lekce - Automatizace Interactive Brokers   2.12.-8.12. 49 Řešení poslední úlohy - Automatizace Interactive Brokers   9.12.-15.12. 50 Tutoriál   16.12.-22.12. 51 Tutoriál   23.12.-29.12. 52 Vánoce Upozornění – témata minikurzů se mohou v průběhu roku změnit.

    Harmonogram minikurzů TechLabu pro rok 2024

    Také v roce 2024 se můžete těšit, že v TechLabu budeme kromě poskytování technické podpory připravovat tutoriály a minikurzy. V těch se budeme věnovat Amibrokeru, Pythonu, TradeStation a Interactive Brokers.
    Zde je kompletní plán:
    2024           Týden   Leden 1.1.-7.1. 1 Tutoriál    8.1.-14.1. 2 Tutoriál   15.1.-21.1. 3 1. lekce - Custom backtester v praxi   22.1.-28.1. 4 2. lekce - Custom backtester v praxi Únor 29.1.-4.2. 5 3. lekce - Custom backtester v praxi   5.2.-11.2. 6 4. lekce - Custom backtester v praxi   12.2.-18.2. 7 5. lekce - Custom backtester v praxi   19.2.-25.2. 8 6. lekce - Custom backtester v praxi Březen 26.2.-3.3. 9 Řešení poslední úlohy - Custom backtester v praxi   4.3.-10.3. 10 Tutoriál   11.3.-17.3. 11 Tutoriál   18.3.-24.3. 12 1. lekce - Obchodní deník   25.3.-31.3. 13 2. lekce - Obchodní deník Duben 1.4.-7.4 14 3. lekce - Obchodní deník   8.4.-14.4. 15 4. lekce - Obchodní deník   15.4.-21.4. 16 5. lekce - Obchodní deník   22.4.-28.4. 17 Tutoriál Květen 29.4.-5.5. 18 Tutoriál   6.5.-12.5. 19 1. lekce - Základy backtestování v Pythonu   13.5.-19.5. 20 2. lekce - Základy backtestování v Pythonu   20.5.-26.5. 21 3. lekce - Základy backtestování v Pythonu Červen 27.5.-2.6. 22 4. lekce - Základy backtestování v Pythonu   3.6.-9.6. 23 5. lekce - Základy backtestování v Pythonu   10.6.-16.6. 24 Řešení poslední úlohy - Základy backtestování v Pythonu   17.6.-23.6. 25 Tutoriál   24.6.-30.6. 26 Tutoriál Červenec 1.7.-7.7. 27 1. lekce - Základy portfolio analýzy   8.7.-14.7. 28 2. lekce - Základy portfolio analýzy   15.7.-21.7. 29 3. lekce - Základy portfolio analýzy   22.7.-28.7. 30 4. lekce - Základy portfolio analýzy Srpen 29.7.-4.8. 31 5. lekce - Základy portfolio analýzy   5.8.-11.8. 32 6. lekce - Základy portfolio analýzy   12.8.-18.8. 33 Řešení poslední úlohy - Základy portfolio analýzy   19.8.-25.8. 34 Tutoriál Září 26.8.-1.9. 35 Tutoriál   2.9.-8.9. 36 1. lekce - Futures strategie v Tradestation   9.9.-15.9. 37 2. lekce - Futures strategie v Tradestation   16.9.-22.9. 38 3. lekce - Futures strategie v Tradestation   23.9.-29.9. 39 4. lekce - Futures strategie v Tradestation Říjen 30.9.-6.10. 40 5. lekce - Futures strategie v Tradestation   7.10.-13.10. 41 Řešení poslední úlohy - Futures strategie v Tradestation   14.10.-20.10. 42 Tutoriál   21.10.-27.10. 43 Tutoriál Listopad 28.10.-3.11. 44 1. lekce - Automatizace Interactive Brokers   4.11.-10.11. 45 2. lekce - Automatizace Interactive Brokers   11.11.-17.11. 46 3. lekce -Automatizace Interactive Brokers   18.11.-24.11. 47 4. lekce - Automatizace Interactive Brokers Prosinec 25.11.-1.12. 48 5. lekce - Automatizace Interactive Brokers   2.12.-8.12. 49 Řešení poslední úlohy - Automatizace Interactive Brokers   9.12.-15.12. 50 Tutoriál   16.12.-22.12. 51 Tutoriál   23.12.-29.12. 52 Vánoce Upozornění – témata minikurzů se mohou v průběhu roku změnit.

    View full aktualita

    Trading Room – popis a nastavení portfolia

    Na Finančníkovi se snažím ostatní co nejvíce inspirovat pomocí vlastní praxe. Poslední měsíce vše zašlo tak daleko, že několik desítek obchodníků má zde v rámci služby Trading Room dopředu přístup k mým plánovaným obchodům, obchodním nástrojům typu automatizovaný finwin trader a pochopitelně výstupům z obchodní platformy zobrazující plnění, komise atd. Ve skupině obchoduji portfolio, jehož komentované nastavení může být přínosné pro všechny obchodníky, kteří jdou podobným směrem a přemýšlejí, jak si systematicky profitabilní trading poskládat.
    V rámci Trading Roomu obchoduji tři systémy:
    Krátkodobý mean reversion systém MR3000 držící pozice maximálně 5 dnů. Systém obchoduje long i short a vstupuje proti výraznějším denním pohybům v akciích indexu Russell 3000. Systém podrobněji popisuji zde. Intradenní mean reversion systém Finwin držící pozice pouze v průběhu denní seance. Systém obchoduje long i short. Otevřené pozice jsou ukončovány vždy na konci obchodního dne. Systém obchoduje akcie indexu Russell 3000 a kontroluji, aby nebyly obchodovány stejné pozice jako v rámci MR3000. Systém jsem velmi podrobně popsal na finwin.cz. Aktuální výsledky jsem samostatně naposledy komentoval zde. Trendfollowing systém MicroBreakout držící méně likvidní akcie. Vybírány jsou libovolné akcie obchodované na amerických burzách. Systém vstupuje do akcií tvořících nová high a drží je, dokud je v trhu rostoucí momentum. Může tak být v pozicích týdny nebo i několik měsíců. Popis systému můžete najít přes tento článek. Strategie mají historicky poměrně nízkou korelaci a jejich obchodování v rámci portfolia vedlo historicky ke snižování celkového drawdownu. Na této stránce je prezentován backtest, který sám používám pro finální obchodování. Samotný backtest má několik specifik a limitů, kterým je potřeba porozumět před zkoumáním samotných čísel:
    Zobrazen je backtest od 1.1.2015 do 15.8.2021.  Mám k dispozici i delší testy, nicméně výsledky zejména intradenní strategie Finwin jsou až příliš optimistické (dříve bylo intradenní obchodování snazší). Proto sám pracuji s více aktuálním obdobím. Zejména short strategie nemusí mít backtest zcela věrohodný. V softwaru nelze simulovat dostupnost akcií pro short, takže v reálu by některé obchody nebylo možné uskutečnit. Intradenní strategie testuji s využitím pouze denních dat. Na nich nelze poznat, které signály by byly vyplněny jako první (u Finwinu sleduji až 50 signálů, ale zobchoduji pouze prvních 5 na long a 5 na short). V rámci backtestu proto používám náhodné pořadí u plnění – každý backtest bude trochu jiný. Ovšem ve finále se liší jen detaily equity křivek, díky množství obchodů jsou finální výsledky velmi podobné. Výsledky strategie MicroBreakout v portfoliu testu nepochází z Amibrokeru a equity křivka se od té z Amibrokeru (jehož signály používám v Trading Roomu) nepatrně liší. Je to způsobeno tím, že každý software počítá trochu jinak indikátory, nepatrně jinak například zaokrouhlí některé výpočty atd. Výsledky testu jsou s komisemi (vyššími než sám platím – v testu počítám minimálně 1 dolar/pozici, případně 5 centů/akcii, pokud je částka vyšší než 1 dolar). Výsledky testů jsou bez reinvestování kapitálu – po celou dobu testu se pracuje pouze s počátečním stavem účtu. V praxi průběžně kapitál reinvestuji. U limitních příkazů je v testu vyžadováno, aby cena prošla limitní cenou o hodnotě 0.001 * Close trhu. Nestačí tedy, aby se limit ceny jen dotkl. V praxi se tak občas dostanu do profitabilního obchodu, který backtest nezachytí. Zejména short obchody nejsou v testu tříděné na fundamentální filtry, které v praxi používám. Hlavně poslední dobou filtry hodně pomáhají v obchodování shortů. Osobně tak backtest považuji za solidně věrohodný, byť jako vždy – v praxi očekávám horší výsledky zhodnocení a vyšší risk (vyšší drawdown).
    Backtest s výše uvedenými podmínkami vypadá pro celé portfolio následovně:

    Pro porovnání je zobrazen i výsledek držení trhu SPY (ten pracuje s reinvestováním, kdy pozice je měněna po dividendách). Výsledky držení SPY pochopitelně nejsou zahrnuty do výsledků portfolia zobrazených ve sloupci „Combined“.
    Použité váhy pro jednotlivé systémy jsou:
    33,3 % MR3000
    33,3 % Finwin
    33,3 % Microbreakout
    V testu byl použit počáteční kapitál 60 000 USD, což je částka, se kterou jsem začínal účet v rámci Trading Roomu. Každý systém tak vytváří pozice z částky 20 000 USD, což odpovídá i tomu, jak generuji v rámci Trading Roomu signály (kromě strategie MicroBreakout, která v Trading Roomu pracuje s reinvestováním). Systémy MR3000  a Finwin používají pro výpočet signálů dvojnásobnou páku. Velikost pozice MR3000L, kde obchodujeme max. 5 obchodů na long stranu, tak vychází z kapitálu 20 000 dolarů děleno 5 pozicemi – v Trading Roomu otevírám pozice o velikosti 4 000 dolarů na akcii.

    Hledáte cestu, jak se dostat ke konzistentním profitům?
    Rádi byste i v aktuálním kontextu obchodovali stabilně a bez emocí?
    Určitě si přečtěte novou knihu Od myšlenky k reálným obchodům
    Implementujte již od samotného začátku své praxe důležité systematické procesy a správné myšlení, které výrazně zvyšuje šance na stabilně profitabilní obchodování.
    Inspirujte se, jak trading dělat jinak a lépe. 1/3 kapitálu pro jednotlivé strategie se mi jeví jako reálně optimální nastavení portfolia. Z výsledků je patrné, že nejvíce risku je pojeno se strategií MR3000S (drawdown až 50 %), ovšem v rámci celku jsem ochotný s takovým výsledkem fungovat.
    Základní parametry testu celého portfolia – průměrné roční zhodnocení 37 % při maximálním drawdownu 10,75 %. Toto by měla být jedna z nejdůležitějších lekcí každého tradera. Spojováním nekorelujících strategií získáváme mnohem stabilnější obchodní výsledky. Podle mého názoru by každý měl obchodovat portfolio alespoň o několika strategiích – nejlépe tak různorodých, jako je to ukázáno v rámci Trading Room portfolia. Současně to znamená, že z portfolia není vhodné si vybírat „jen něco“, ale je potřeba jej obchodovat jako celek.
    Podrobnější pohled na risk portfolia
    Při pohledu na měsíční zisky/ztráty je zřejmé, že není nic neobvyklého, pokud má portfolio dva po sobě jdoucí ztrátové měsíce:

    Jako při jakémkoliv tradingu je proto potřeba toto přijmout jako fakt a není možné pochybovat například po dvou, třech týdnech, kdy systémy negenerují nové high. V praxi jen těžko budete ale hledat přístupy, které fungují každý měsíc/týden. Z mé zkušenosti je proto lepší přijmout realitu a naučit se s ní fungovat.
    Samotný drawdown portfolia osciluje mezi 5 až 10 %:

    Nyní je strategie v drawdownu, nicméně díky dodatečným fundamentálním filtrům používaných při živém obchodování mám živé portfolio na cca 60 % zobrazené hodnoty drawdownu. V každém případě sám používám období drawdownu pro navyšování kapitálu. Obecně je určitě lepší spouštět strategie, když jsou v drawdownu, než když se obchodují na novém high.
    Je ale třeba se připravit na to, že drawdowny nemusí být hned překonány. Zde je zobrazeno období (svislá osa zobrazuje počet dnů v drawdownu), které na úrovní portfolia trvá pro překonání drawdownu:

    Běžně je to cca měsíc, nicméně např. na začátku roku 2019 trval drawdown cca 4 měsíce. V případě „smůly“ se tak může reálně stát, že podobné portfolio spustím na novém účtu a 4 měsíce budu ve ztrátě. Opět naprostá realita obchodování.
    A to jde o výsledky pouze z jediného backtestu. V praxi používám k odhadu risku Monte carlo analýzy, které indikují, že za sledované období lze realisticky očekávat drawdown až cca 15 %.
    Ovšem celkově se Monte carlo výsledky jeví u Trading Room portfolia dost stabilně. Zde je 5 nejlepších a 5 nejhorších portfolio equity křivek:

    Důležité pro mě je, že jednotlivé systémy mají v případě drawdownů nízkou korelaci:

    Pokud jeden systém prodělává, je velmi pravděpodobné, že jiný alespoň trochu vydělá. Což mně osobně velmi pomáhá psychicky a v rámci portfolia se snažím systémy stavět právě i tak, abych měl výsledky co možná nejstabilnější.
    V každém případě je ale podstatné vždy obchodovat jen s takovými částkami, se kterými dokážete drawdown ustát.
    Sám kromě účtu v rámci Trading Roomu (dnes cca 70 000 dolarů, kde exekuce sdílím v rámci skupiny) obchoduji i podstatně vyšší účty v rámci svého fondu, u kterého používám podobné strategie. Ovšem ke zvládnutí drawdownů s vyšším kapitálem jsem se musel propracovat praxí. Dnes vnímám, že každé překonání trochu většího drawdownu (5-10 %) mi pomáhá v navýšení kapitálu a získání další důvěry v to, co dělám. Jsme tak opět u toho, že v tradingu je nejdůležitější praxe – obchodovat, obchodovat a obchodovat.
    Do začátku bych tak určitě začal obchodovat s nižším kapitálem – například 10 000 dolarů a soustředil se především na systematičnost a překonávání drawdownů. 15% drawdown v případě účtu 10 000 dolarů je 1 500 dolarů, což je něco, co by měl zvládnout překonat i začínající trader.
    Samozřejmě v případě nižšího kapitálu budou výsledky obchodování jakéhokoliv portfolia horší proto, že některé pozice není možné otevřít (akcie jsou příliš drahé) a především komise již ukrojí příliš velký podíl na zisku. Ale pokud přepočítám portfolio v rámci Trading Roomu na kapitál 10 000 dolarů, stejně je vidět, že i s tak nízkou částkou lze operovat, učit se a posouvat se kupředu.
    Portfolio obchodované s kapitálem 10 000 dolarů:

    A jakmile si psychika jen trochu zvykne, lze navýšit kapitál například na 20 000 dolarů, kde jsou výsledky již podstatně lepší:

    31 % průměrného zhodnocení při 11% drawdownu s počátečním kapitálem 20 000 dolarů už se příliš neliší od výsledků, které backtest indikuje u podstatně vyššího kapitálu.
    Shrnutí
    Historické backtesty rozhodně nezaručující budoucí zisky, nicméně demonstrují určité hranice, ve kterých můžeme očekávat risk a zisk.
    Živá výkonnost reportovaná v Trading Roomu velmi podobně kopíruje výsledky pro rok 2021 zobrazené v druhé tabulce. Samozřejmě s faktem, že Finwin jsme pomocí autotraderu začali ve skupině obchodovat až od začátku srpna.
    Osobně mám tak k obchodovanému portfoliu solidní důvěru. Pokud však následujete moji práci, je potřeba:
    Přizpůsobit risk vlastní psychice. Vnímat „investiční horizont“ stejně jako já – tedy na úrovni měsíců, kdy by portfolio mělo překonat i případné hlubší drawdowny.  
×
×
  • Vytvořit...