Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Obchodování intradenních breakoutů – ETF vs. opce vs. e-mini futures

    Stejnou strategii lze obchodovat pomocí různých finančních nástrojů. S odlišnými výsledky a nároky na kapitál. Zde je srovnání výkonnosti na příkladu intradenní breakout strategie obchodující akciový index S&P 500 s využitím ETF, opcí a futures.

    První měsíce 2024 probíhají na Finančníkovi stále ve znamení práce na intradenní breakout strategii a její nasazování do trhů skrz různé finanční nástroje. Samotnou intradenní breakout strategii jsme vyvinuli krok za krokem v Trading Room (finální kód je v Trading Room pro všechny účastníky v otevřené podobě k dispozici zde) již v březnu. Jde o plně mechanickou strategii, kterou není problém automatizovat.

    Osobně jsem strategii nasadil na své účty živě v dubnu 2024. Nepatrně jsem si přizpůsobil publikovaný kód a na hlavním účtu strategii obchoduji s využitím ETF trhů a na výsledky si zatím  nemohu stěžovat. Takto vypadá má živá equity křivka od spuštění systému:

    Dosavadní živá výkonnost intradenní breakout strategie na mém účtu.

    Strategii jsem postupně nasadil na různé akciové indexy (S&P 500, Nasdaq, Dow Jones, Russell 2000), zlato a nově i bitcoin (přes ETF). Od spuštění mi přes konzervativní risk management (přeci jen jsem ve fázi testování strategie) vydělala přibližně 10 000 dolarů. Ve strategii riskuji 300–400 dolarů na obchod (risk postupně zvyšuji).

    ETF jsou de facto akcie sledující různé trží segmenty, indexy, komodity atd. Například ticker SPY se pohybuje podobně jako akciový index S&P 500. Obchoduje se stejně jako akcie, a velmi jemně se tak dá pracovat s riskem (obchoduji například „122 akcií SPY“, abych riskoval 300 dolarů ke stop-lossu). Nevýhodou je, že ETF, stejně jako jiné dražší akcie, váží dost kapitálu. Konkrétně SPY se pohybuje kolem ceny 540 dolarů za akcii. Pokud chci nakoupit 122 akcií, pak pozice vyžaduje 65 880 dolarů. I s využitím intradenního marginu (Interactive Brokers požaduje 25 % kapitálu) je potřeba 16 470 dolarů. K tomu všemu nejdou ETF typu SPY v Evropské unii na běžných retailových účtech kvůli regulaci obchodovat. Samotného se mě to netýká, protože obchoduji se statutem profesionálního obchodníka s větším kapitálem, ale pro běžné tradery na Finančník.cz představují přirozeně obě zmíněná omezení (regulace a potřeba vyššího kapitálu) zásadní překážky. Reálně breakout strategii na menších retailových účtech s využitím ETF obchodovat nelze.

    Proto jsme v Trading Room začali rozvíjet obchodování stejné strategie přes jednoduché opční taktiky. Nakupujeme Call nebo Put opce, které legislativně není problém v EU obchodovat ani v trzích typu SPY. Opce jsou přitom levné a reálně lze obchodovat strategii na účtu s pár tisíc dolary (osobně strategii s opcemi v rámci testování obchoduji s účtem 10 000 dolarů).

    A ukazuje se, že obchodování strategie skrz opce může být pro retailové obchodníky skutečně velmi zajímavé. A pokud sami máte vyvinutou strategii například na trhu SPY nebo QQQ a nemůžete ji kvůli kapitálu obchodovat, zvažte opce. Zde je konkrétní srovnání.

    Toto je výkonnost intradenní breakout strategii v přesně té podobě, jak jsme si ji vyvinuli v Trading Room. Jde o aplikaci na trh SPY, komise jsou zahrnuty. Strategie obchoduje long i short, jeden obchod denně. Takto vypadá souhrnná backtestová výkonnost za poslední dva roky:

    Intradenní breakout strategie s využitím tickeru SPY.

    Testujeme v programu TradeStation. Pro něj jsme v Trading Room vytvořili workflow, které nám umožňuje převést výsledky backtestů z TradeStation do formátu pro opční backtester:

    Převod dat z TradeStation do opčního backtesteru.

    A následně jsme v našem workflow schopni otestovat, jak by stejné vstupy vypadaly při nákupu 0TDE call/put opce v momentě breakoutu. Takto vypadá finální equity křivka při aplikování komisí 2 USD/vstup a 2 USD výstup:

    Backtest strategie s využitím opcí

    V případě opčního backtestu je aplikován stejný position sizing jako u ETF v TradeStation – zisky nejsou reinvestovány a riskuje se 300 dolarů/obchod.

    Na první pohled je pak vidět, že skrz opce stejná strategie vydělala o 10 % více než v případě obchodování na ETF. A navíc:

    • Strategii lze obchodovat na EU retailovém účtu.
    • Strategii lze reálně obchodovat na malém účtu. Backtest pracuje s riskem 300 dolarů/obchod a strategie má maximálně jeden obchod denně. Při účtu 10 000 dolarů se tak riskují 3 % na účet. Za 300 dolarů lze přitom běžně otevřít i několik SPY opcí na strike cenách, se kterými pracujeme.
    • V případě obchodování s opcemi máme předem absolutně definován risk. Ztratit můžeme jen tolik, kolik za opci zaplatíme. A přesně tolik kapitálu je na obchod vyžadováno (tedy cca 300 dolarů).
    • U opcí nehrozí scénář, že trh zasáhne intradenní stop-loss, pozice je ukončena a následně se trh vydá  ve směru původního breakoutu. Protože opci nakoupíme a držíme celý den bez ohledu na vývoj trhu.

    Tedy u menších účtů představují z mého pohledu a dosavadních zkušeností 0TDE opce pro intradenní strategie zajímavou alternativu.

    A co futures? Strategii na akciové indexy lze obchodovat i s využitím mikro a mini futures. A to i na menších účtech. Například s využitím mikro S&P 500 (ticker MES), které se obchoduje v objemu 5x akciový index.

    S použitím tohoto trhu vypadá srovnatelná equity křivka (s aplikovatelnými komisemi) následovně:

    Backtest strategie s využitím mikro futures (MES).

    Celkový zisk je 8 235 dolarů vs. 11 346 dolarů u opcí vs. 10 204 dolarů u ETF (ve všech testech jsou aplikovány komise účtované Interactive Brokers).

    S využitím mikro futures je tak intradenní strategie také obchodovatelná, ale minimálně v aktuálních podmínkách bude na menších účtech vydělávat méně než s použitím opcí či ETF. Je to dané jednak vyššími komisemi a pak hrubším zaokrouhlováním kontraktů pro dosažení příslušného risku (zejména ve srovnání s ETF).

    ETF vs. opce vs. e-mini futures – shrnutí

    Nasazení 0TDE pro breakout strategie se v tuto chvíli jeví jako velmi perspektivní. Na druhou stranu je pravda, že 0TDE jsou na indexech v plnohodnotné podobě jen poslední cca 2 roky, trh se bude vyvíjet a strategii nelze testovat s delší časovou historií. Patrně bude vhodné do strategie zapracovat dodatečné filtry, které nebudou strategii obchodovat v době extrémně vysoké implicitní volatility (kdy budou opce na nákup hodně drahé). Mně osobně dává velký smysl kombinovat breakout ještě s výpisy 0TDE vertikálních spreadů v době, kdy je nižší pravděpodobnost breakoutu. Tuto část strategie bych rád spustil na svém účtu během cca dvou měsíců.

    Druhou rozumnou variantou pro intradenní breakout strategie jsou bezesporu e-mini futures. Rozumnější se mi ale jeví pracovat s trochu větším účtem (nižší desítky tisíc dolarů) a využívat nikoliv mikro, ale mini kontrakty, které mají podstatně výhodnější komise.

    Jak opce obchodovat automatizovaně?

    Je pravda, že v retailovém světě není automatizace opčních obchodů tak běžná jako s futures či akciemi. Sami v Trading Room používáme vlastní Python skript, který je pro všechny členy skupiny k dispozici zdarma v otevřené podobě. Naleznete jej zde. Skript průběžně aktualizujeme a v tuto chvíli umí například inteligentně uzavírat pozice „lovením prémia“, obchodovat najednou více trhů (sám s ním obchoduji breakouty s použitím opcí na SPY a QQQ) a reportuje obchody na mobilní telefon. V plánu nejbližších týdnů je rozšířit skript i o obchodování výpisů spreadů v době, kdy trhy nemají tendenci trendovat. Každopádně postavit si jednoduchou automatizaci na opční obchodování není zas tak složité a na Finančníkovi můžete v tomto směru získat vše potřebné. 0TDE pak mohou být nástroj, který může i do systematického portfolia přinést další kousek diverzifikace.

    16.6.2024

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i při správě většího externího kapitálu.

    • Líbí se 1

    Sdílíme, co nám samotným funguje.
    7 výukových lekcí.

    Jak reálně uspět v tradingu?

    Naučte se vydělávat na své sny (naše metody na Finančník.cz)

    Praktický návod, jak v trzích získat šanci vydělávat stovky tisíc až miliony dolarů ročně bez vlastního kapitálu a nutností trávit denně hodiny před počítači (bez práce to ale nepůjde).

    >> Získat kurz zdarma <<

    Další články na toto téma

    Automatizace 0TDE obchodování: První reálné obchody

    Automatizované obchodování opcí mě lákalo řadu posledních let. Nicméně k reálným krokům jsem se dopracoval až letos. Zejména proto, že celá oblast začala být technologicky dostupnější i pro neprogramátory. Ve velkém se totiž začaly obchodovat opce s nulovou expirací, tj. každý den jsou k dispozici opce s večerní expirací – viz co jsou 0TDE opce. Ty se dají mnohem snáz backtestovat (principiálně odpadá práce s vyhledáváním expiračního měsíce, protože expiraci máme každý den) a obchodovat (0TDE opce na S&P500 jsou dnes velmi likvidní).
    S novými možnostmi backtestů jsem získal reálné představy o tom, kolik lze s 0TDE opcemi vydělávat. A výsledky byly až příliš zajímavé na to, abych nechal tuto oblast ležet ladem. Toto vše jsem popsal v článku Opce – jak je obchodovat systematicky, který jsem publikoval 12. 2. 2024. V době psaní prvního článku jsem měl jasnou představu, že chci zahrnout 0TDE opce do svého portfolia, ale k dispozici jsem měl jen první hrubé backtesty.
    První živý automatizovaný 0TDE obchod jsem udělal 23. 5. 2024.
    Za tři měsíce jsem tak:
    Kompletně vytvořil první model, podle kterého 0TDE obchodují. Nastavil workflow, jak model realisticky backtestovat (s využitím 0TDE opcí). Vytvořil vlastní Python opční autotrader s exekucí u Interactive Brokers. Testoval exekuce nejprve na paper účtu a nyní finálně spustil vše na živo. Tedy je vidět, že pokud plánujete uvést myšlenku do praxe, je třeba připravit se na to, že vše určitou dobu trvá.
    Samozřejmě ve větší či menší míře lze použít hotová komerční řešení, ale osobně jsem přesvědčen, že pokud člověk chce v trzích vydělávat, musí jít trochu vlastní cestou, a tudíž nelze na 100 % používat jen hotová řešení, která se běžně v retailu prodávají.
    A co je velmi unikátní – celou svoji cestu včetně všech kódů ve zcela otevřené podobě sdílím v Trading Room. Což je upřímně jeden z hlavních způsobu, který se mně osobně v posunu v tradingu hodně osvědčil – najít si někoho, komu mohu zpracovávané principy vysvětlovat a kdo bude poskytovat kritickou zpětnou vazbu a nutit mě tím do práce na detailech, které bych sám pro sebe nedělal.
    Cesta k 0TDE obchodům
    Z mé zkušenosti je lepší začít co nejjednodušeji. Proto první hotová automatizace spočívá v nákupu put/call 0TDE opcí.
    Na nich mimo jiné testuji, zda-li se živé exekuce budou shodovat s plněními, které získáváme skrz opční backtester. Na reálná plnění je třeba si dát u opcí skutečně pozor. V tuto chvíli například obchoduji 0TDE na menším účtu na opcích SPY, u kterých se k večeru výrazně zhoršuje spread (rozdíl bid/ask). A je tak kritické, zda-li plnění v backtestech odpovídají realitě.  Zatím vše sedí, což je dobrá zpráva proto, abychom se posouvali ke komplexnějším pozicím – viz níže.
    První krok práce s 0TDE opce tak může vypadat jako např. exekuce breakout obchodů skrz opce. Podrobněji jsem o principu psal v článku Shortování breakoutů skrz 0TDE opce – 316 % zisk na obchod.
    Dalším krokem může být zapojení jednoduchých 0TDE spreadů. Což je to, do čeho se v Trading Room pouštím nyní.
    Filozofie je jednoduchá – v době, kdy neobchodujeme s 0TDE breakouty, můžeme například vypisovat spready, vsázet na to, že se trhy nebudou příliš pohybovat a inkasovat opční premium.
    Takto vypadá backtest orientačního plánu dalšího vývoje, který v Trading Room sdílím zde:

    Portfolio již tedy bude kombinovat dvě 0TDE strategie (0TDE momentum a 0TDE inkasování premia), kdy denně striktně riskujeme max. 3 % účtu (všechny výpisy jsou realizovány včetně ochranné opce).
    A výkonnostní čísla jsou hodně inspirující. Backtest indikuje, že při drawdownu 11 % by nám za dva roky účet povyrostl z 10 000 dolarů na 44 550 dolarů. Tj. zhodnocení +345 % (komise jsou zahrnuty).
    Je takové zhodnocení realistické? Upřímně ve své mysli mířím na mnohem konzervativnější čísla a tyto pozitivní backtesty beru spíše jako známku toho, že se o danou oblast vyplatí zajímat. Samozřejmě budu strategie spokojeně obchodovat i v momentě, kdy bude jejich výkonnost v živém obchodování mnohem nižší.
    Ovšem ano, výsledky budou poměrně volatilní s šancí na solidní profit, což dokládá i první equity křivka. Při risku 170 dolarů a relativně malém účtu 10 000 dolarů mám po prvním obchodu na živém účtu stav cca +6.5%:

    Reálně vnímám, že při akceptaci občasného drawdownu se tak dá dojít k solidnímu zhodnocení. Určitě o něm budu reportovat.
    Jinak systému, který jsme v Trading Room vytvořili, skutečně věřím do té míry, že se s modelem nebojím riskovat i větší peníze. Se stejnou logikou, se kterou se exekvují 0TDE opce, obchoduji i samotná podkladová aktiva a takto vypadal čtvrteční obchod v platformě Interactive Brokers (sekce IdBreakout):

    Za jediný den mi strategie vygenerovala +115 543 Kč a to už nejsou úplně zanedbatelné peníze.
    Jako zajímavost jsem do screenshotu zahrnul i náhled na otevřené pozice v momentum strategii NDX SMO. Ta poměrně paradoxně vydělala i při klesajícím Nasdaqu za den + 7 779 Kč a aktuální otevřený profit mám +166 540 Kč. Jde o strategii, kterou jsem v Trading Room vyučoval na jaře (výuka již nicméně v Trading Room k dispozici není, popisy strategií jsou z diskuze průběžně stahovány poté, co výuka skončí). To tedy jen k podržení toho, že to co na Finančníkovi děláme, je skutečná praxe a vyučované přístupy sám ve velkém používám.
    Automatizace 0TDE obchodů
    Pokud o tradingu uvažujete, maximálně doporučuji od začátku dbát na systematičnost a možnost automatizace.
    Dnes naprosto vše, co sám v tradingu dělám, je plně automatizované. Protože je to upřímně z mého pohledu jediná cesta, jak získat tradingem skutečnou svobodu nejen finanční, ale i časovou.
    Tedy i 0TDE obchody probíhají automatizovaně. A to přes Python skript, který průběžně zdokonaluji a v Trading Room sdílím zde. Skript sdílím ve zcela otevřené podobě, každý tak může přesně studovat jak je vytvořený a např. se znalostmi získanými průběžnými Python kurzy v TechLabu si jej posouvat podle svých potřeb.
    Z pohledu výuky tradigu má důraz na automatizaci jednu ohromnou výhodu – opakovatelnost. Pokud obchodujete podle stejného modelu, měli byste mít podobné výsledky (v praxi se mohou trochu lišit, protože v zájmu všech je obchodovat s různými drobnými nuancemi, abychom si nekonkurovali v plnění). Viz například příspěvek publikovaný v Trading Room:

    Shrnutí a odpovědi na nejčastější otázky
    Vývoj nového obchodního přístupu není přes noc, ale jak vidíte, za pár měsíců se reálně dá posunout naprosto z nuly k prvním reálným profitům.
    Osobně jsem velkým zastáncem systematičnosti. Na začátku procesu si vytvořím backtest. Jakmile začnu obchodovat, snažím se výsledky s backtestem porovnávat. A pokud vše sedí, je velká šance na to, že historické pravděpodobnosti zobrazené v profitu v budoucnu přetavím do reálných profitů.
    Oblast automatizovaného obchodování 0TDE opcí je aktuálně zajímavá v tom, že máte na Finančníkovi možnost svůj vlastní progres urychlit tím, že naskočíte do skupiny, ve které právě nyní v této oblasti sdílím nikoliv jen teorii, ale hlavně tvrdou praxi. V tuto chvíli je mým cílem v Trading Room dotáhnout 0TDE model do fáze kdy:
    Budeme exekvovat náš breakout model s komplexnější a jemnější exekucí. Budeme exekvovat i druhý systém pracující s výpisem opcí. Jelikož výuka neprobíhá klasickou formou kurzu s předem definovanou strukturou, ale spíše formou průběžných zápisků v uzavřené diskuzi, která se neustále vyvíjí, zde jsme pro vás připravili odpovědi na nejčastější otázky.
    S jak velkým účtem je možné vyvíjené 0TDE strategie na opcích obchodovat?
    Reálné minimum je cca 4 000 až 5 000 dolarů.
    Jsou v diskuzi sdílené modely a autotrader v otevřené podobě?
    Ano, vše co diskutujeme, je sdíleno v otevřené podobě. Samotné obchodování probíhá přes python skript, ve kterém je definována i logika obchodního systému. Breakout systém jsme vyvíjeli v TradeStation, což je z mého pohledu cenově nejvýhodnější platforma pro backtestování intradenních obchodů (tradeři v Trading  Room reportují, že si fundovali účet s 50 dolary a celé řešení plnohodnotně pro backtestování používají – v ceně jsou již i historická data). Pro TradeStation je také k dispozici hotový kód systému a právě v této platformě je pak nejjednodušší hledat vlastní nuance obchodování
    Jsou v diskuzi Trading Room sdílené další strategie?
    V Trading Room je k dispozici dashboard, ve kterém sdílím signály svých dalších swingových strategií plus v Trading Room sdílím intradenní mean reversion Finwin. Tyto systémy zde ale nejsou vyučovány, ale průběžně s nimi pracujeme, neboť vše, co na Finančníkovi děláme, směřuje k obchodování portfolií. Viz  Portfolio – význam pro profitabilitu a diverzifikaci rizika. Vždy je vyučován jen jeden obchodní přístup. Na jaře to byla například rotační strategie SMO NDX, nyní jsou to 0TDE opční strategie.
    Jak dlouho budou otevřené kódy v Trading Room k dispozici?
    Do doby, než vývoj uzavřeme (předpokládám ještě cca 3-4 měsíce). Pak bude aktuální vlákno hledání intradenního edge smazáno a je možné, že se vrhneme na vývoj nějakého dalšího přístupu. Je možné, že část vyvinutého know-how bude oddělena do nějakého samostatného kurzu, reálně už ale  nikdy nebude probíhat postupné skládání strategie tak, jak se to děje ve skupině nyní. A přitom zapojení do procesu vzniku celého řešení je z mého pohledu na vývoji profitabilních strategií to nejcennější.
    Obchodujete sám vyvíjené modely?
    Ano, jak ukazuji i na výše uvedených screenshotech. Vše, co v Trading Room děláme, je reálná praxe.
    Breakout model lze obchodovat jen s opcemi nebo i futures?
    Vyvinutý breakout model je univerzální. Autotrader je v Trading Room zaměřen pouze na opce, ovšem sám model obchoduji v tuto chvíli i skrz ETF a CFD (CFD obchoduji na výukovém mikro účtu, kde chci ukázat, že s portfolii lze pracovat i s malým kapitálem). Nově budu model nasazovat i na futures tak, abych na něj získával externí kapitál. Toto diskutuji zevrubněji v dnešní bezplatné e-mailové lekci z trhů, do kterých vkládám osobnější poznámky k tradingu.
    Co když se zapojím a nebudu něčemu rozumět?
    Trading Room je komunita aktivních traderů. Je možné se na cokoliv ptát. Osobně odpovídám na vše, co se týká samotného tradingu. V Trading Room nicméně nevěnujeme prostor technikáliím (jak nainstalovat a ovládat ten či onen software). Pro tuto oblast ale i na Finančníkovi existuje podpora v podobě TechLabu, kterou vede Bogdan.
    Pořád se mi nezdá, že bych za dva a půl tisíce tisíce měsíčně získal přístup k reálně fungujícímu systému
    Funkční systémy se pochopitelně za podobnou cenu neprodávají. Skupina v Trading Room se pod mým vedením věnuje vývoji systému, který zatím neexistuje. Postupně společně zdoláváme různá úskalí a získání praxe tak není jen za daný poplatek. Reálně se očekává i snaha o zapojení do diskuze, testování a přemýšlení o dané cestě. Nikde také není zaručen výsledek cesty, ale jak je vidět na popsaném vývoji, jednoznačně se nám daří postupovat podle vytyčených plánů. Ovšem také proto bude vývoj systému z Trading Room stažen poté, co bude dokončen a vypilován. Ano, to co v Trading Room vyvíjíme, je primárně určeno pro vlastní praxi, ve které následně žádný trader nemá potřebu finální modely sdílet.
    Kde se mohu do skupiny přidat?
    Zapojit se do skupiny můžete pomocí Objednávky Trading Room. Osobně doporučuji roční předplatné, protože práce na prezentovaných systémech není otázkou týdne či dvou. Ovšem ohromnou výhodou je, že v tuto chvíli je základní řešení 0TDE tradingu v Trading Room hotové.

    Exekuce opcí v Interactive Brokers pomocí API

    V tomto článku na Finančníkovi popisuji důvody, proč se zajímám o obchodování breakoutů skrz opce. Technicky to přitom není příliš náročné. V dnešním tutoriálu ukazují základní kostru "jak na to".

    Celý tutoriál naleznete v TechLabu zde.

    Shortování breakoutů skrz 0TDE opce – 316 % zisk na obchod

    V článku Day trading breakoutů s 0TDE opcemi – extra páka s limitovaným riskem jsem ukazoval, jakým směrem se ubírám při vývoji systému obchodujícího intradenní breakouty na akciových indexech, které budou probíhat skrz exekuce 0TDE opce.
    Motivace pro můj trading je zřejmá:

    Toto je backtestovaná equity křivka breakout systému obchodujícího opce na dvou trzích QQQ/SPY. V minulém článku jsme si ukazovali, že počáteční účet 10 000 dolarů by byl za necelé dva roky na úrovni 82 833 dolarů! To je brutálního zhodnocení o 728,33 % a něco, z čehož si chci určitě část ukousnout i na svých účtech.
    Zde je update k progresu:
    V Trading Room jsem postupně ladil základní logiku breakout systému, která bude vycházet ze silné a jasně obhajitelné „idea first“ myšlenky. To se nám myslím povedlo a TradeStation kódy k hlavnímu modelu, ze kterého vycházím, naleznete v Trading Room zde.
      Model jsem osobně nasadil na svůj živý účet, ve  kterém nyní riskuji počátečních 300 dolarů/obchod. Minule jsem ukazoval výpisy z IB s prvními výsledky, další obchody následují – viz níže. Breakout model obchoduji zatím na akciích (QQQ, SPY, DIA atd.), protože je to pro mě nejjednodušší – vzal jsem náš autotrader a prostě do něj přidal další strategii. Samozřejmě, že model by bylo možné exekvovat s futures. Nechtěl jsem ale zbytečně podstupovat úpravy a testování autotraderu, protože mým cílem je obchodovat model s 0TDE opcemi.
      Máme hotovou první verzi python opčního autotraderu! Autotrader v plně otevřené podobě budu v Trading Room sdílet na konci příštího týdne. Zatím jde o první verzi, se kterou koncept osahávám a budeme jej dotahovat dál. Mám jej v tuto chvíli nasazen na paper účtu a obchoduji ETF SPY. A získávám tak první srovnání mezi exekucemi akcie vs. 0TDE. Takto vypadala například situace včera, ze které je myslím jasně patrné, proč je pro mě tento směr zajímavý:
     
    V trhu S&P 500 breakout model indikoval včera 16. 4. 2024 cca 30 minut po otevření volatility breakout na úrovni cca 512,88.
    Na živém účtu jsem vstup zobchodoval skrz akcie SPY. Riskuji podle volatility 300 dolarů, a autotrader proto shortoval 135 shares. Bez využití marginu tak šlo o investici cca 69 050 USD (v praxi mi IB zablokovalo cca 17 tisíc dolarů – byl využit intradenní margin).
    Na demo účtu nakoupil v okamžiku breakoutu autotrader 0TDE PUT opci na strike cenu 513 a při stejném risku 300 dolarů na obchod nakoupil 2 opce, každou za cenu 1,54 USD.  Na účtu bylo zablokováno 300 dolarů, více nebylo pro obchod třeba. Obchod nemohl ztratit více.
    A podívejte se, jak dopadl obchod večer.
    Nejprve výsledky z živého obchodování (kde exekuce probíhala pomocí ETF - breakout systém má Order Ref ETFBRK1_S):

    Na živém účtu mi breakout model skrz short SPY vydělal 1 105,60 dolarů.
    Na paper účtu stejný obchod skrz nákup 0TDE PUT opce vydělal 1 248,31 dolarů:

    V obou obchodech jsem riskoval 300 dolarů. Ovšem skrz opce byl tento risk ještě zajímavý v tom, že jsem nemusel použít žádný pevný SL – pokud by trh šel proti mně, opce by expirovala bezcenná.
    V obchodu skrz akcii jsem měl vázáno s marginem cca 17 000 dolarů a získal 1 105,60 dolarů, v paper obchodu skrz opci jsem měl vázáno 300 dolarů a získal 1 248,31 dolarů. Tedy zhodnocení 316 % zisk na obchodu.
    Poznámka – zisk 316 % na obchod je třeba pochopitelně brát s rezervou. Rozumnější je zhodnocení vztahovat k výši účtu. Ten by mohl být například 10 000 dolarů, abychom si mohli rozumně dovolit celých 300 dolarů na obchod ztratit. A i tak šlo o zhodnocení +12,5 % účtu během jednoho obchodu.
    V každém případě představují exekuce skrz 0TDE opce myslím velmi zajímavou cestu, jak účet hodnotit. A myslím, že už jsem velmi blízko, abychom několikaměsíční vývoj a bádání v oblasti 0TDE opcí začali hodnotit na živém účtu.
    Tady je taktický plán pro nejbližší období:
    Osobně začnu 0TDE opce sám autotraderem exekvovat v nejbližších dnech živě na účtu s 10 000 dolary tak, abych mohl v Trading Room dokumentovat zkušenosti s live tradingem v prostředí, které je podobné tomu, se kterým pracuje běžný obchodník. O víkendu publikuji do Trading Room minikurz shrnující práci s opcemi a návodem, jak 0TDE opce backtestuji. Měli bychom se tak všichni sladit v základních znalostech práce s opcemi. Příští týden publikuji do Trading Room svou aktuální verzi Python 0TDE opčního autotraderu, abyste mohli také začít provádět první testy. A ještě k nejčastějšímu dotazu, jestli plánuji vytvořit na toto téma komplexní kurz: Netuším, ale spíše ne. Práce na kurzu je obrovská a 80 % času člověk přitom vydává zbytečně (editace videí atd.). Tento čas mi přijde rozumnější investovat do vývoje strategií. Proto sdílím know-how v Trading Room ve formě pracovních zápisků a kódů, kde mají všichni šanci pokládat dotazy a posouvat se společně. Jakmile téma dotáhneme do produkční fáze, patrně se vrhnu na vylepšování dalších způsobů tradingu a breakouty 0TDE přenechám autotraderům bez toho, aniž bych se dokola vracel k základům. Ideální čas pro naskočení do společného studia systematického obchodování 0TDE opcí je tak v Trading Room nyní. Přihlásit se můžete zde: https://tri.financnik.cz/tradingroom
×
×
  • Vytvořit...