Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Jak v tradingu vydělávat miliony a neriskovat své peníze

    Živit se obchodováním je sen mnoha lidí. Přesto v tomto směru většina retailových obchodníků neuspěje.

    Důvodům jsme se na Finančníkovi věnovali v minulosti mnohokrát.

    Nejčastěji obchodníci neuspějí jednoduše proto, že v trhu hledají to, co tam není – vysoké a rychlé profity s nízkým riskem.

    Na jednu stranu se není čemu divit. Pokud obchodník pracuje s nízkým kapitálem, skutečně výrazný posun v životním standardu mohou zajistit jen ohromná roční zhodnocení. Přitom dlouhodobě hodnotit kapitál stovkami procent s kontrolovaným riskem skutečně reálné není. Tedy alespoň pokud nedisponujete nějakou zásadní (vesměs technologickou) výhodou. Snaha o nepřiměřeně vysoká zhodnocení tak vede prakticky vždy k příliš vysokému risku. A vysoký risk vede k nepřiměřeným ztrátám. Jak finančním, tak mentálním.

    Vydělávání milionů s konzervativním zhodnocením

    Patrně si říkáte – ano, je mi jasné, že snaha o agresivní hodnocení účtu vede vesměs k jeho vymazání než k  nadstandardním výsledkům. Ale pokud budu vydělávat například 1,5 % měsíčně, tak se z toho se svým kapitálem nemám šanci uživit.

    To je ovšem bod, ve kterém dělá většina traderů chybu.

    Pokud dokážete stabilně vydělávat průměrně například 18 % ročně (oněch 1,5 % měsíčně) při kontrolovaném risku (např. max. drawdown do cca 15 %), tak se vám v tradingu reálně otevírají dveře k tomu, abyste se jím mohli velmi nadstandardně živit.

    A to tak, že budete pracovat s externím kapitálem a inkasovat procenta ze zisků, které z tohoto kapitálu vytvoříte.

    Což je přesně to, co na Finačníkovi ukazuji posledních několik let, kdy jsem se sám začal orientovat na správu externího kapitálu a práci s většími penězi. A s potěšením sleduji, že se na stejnou cestou vydává více a více traderů.

    Příklad konkrétních zisků bez vlastního risku

    Pojďme si práci s externím kapitálem vysvětlit na jednoduché ukázce. Například na správě stále relativně malého kapitálu 7 milionů dolarů. Řekněme, že ze zisků, které obchodováním kapitálu získáte, si budete strhávat 15 %.

    Pokud za rok zhodnotíte kapitál o zmíněných 18 %, pak zhodnocení spravovaného kapitálu bude představovat zisk 1,26 milionu dolarů. Váš 15% podíl ze zisku činí 189 000 dolarů. Při kurzu 23 Kč/dolar tedy 4 347 000 Kč/rok, neboli 362 250 Kč/měsíčně (hrubého před zdaněním).

    Mám nyní vaši plnou pozornost? To je dobře, protože podstatné je, že spravovat podobný kapitál dnes není tak nereálné, jak se může zdát. Stejně tak, jako získávat zmíněných 15 % z výkonnosti.

    Samozřejmě to není snadné a bez práce. Jako v každém businessu je potřeba na cíli pracovat. V zásadě ale stačí prokázat, že kapitál skutečně dokážete stabilně zhodnocovat například o zmíněných 18 % ročně při přiměřeném risku. Prokazování výkonnosti se v tradingu dělá skrz auditované historické obchody. Vesměs se pro to používá pojem track record. Jde jednoduše o ověřitelnou historickou výkonnost. Historie nikdy nezaručuje budoucí zisky. Ale pokud obchodník dokázal například tři roky průměrně hodnotit kapitál zmíněnými 18 % ročně při přiměřeném drawdownu, je velmi pravděpodobné, že se mu to může dařit i další roky. A v takový moment se otevírá cesta ke správě vyšších externích kapitálů.

    Práce na track recordu vyžaduje plánování a cílevědomost. Na druhou stranu, čím dříve člověk začne, tím rychleji cíle dosáhne. A samozřejmě i pokud budete mít kratší track record, můžete začít přemýšlet o správě menšího kapitálu. A to dokonce s track recordem pár měsíců.

    To hlavní, co je v této oblasti podstatné, je nastavení hlavy. Jinak k tradingu přistupují lidé, kteří chtějí s malým kapitálem „tahat každý den z trhů 2 ticky v ES“ a jinak ti, kteří plánují spravovat milionový kapitál a žít z podílu na zisku, který z velkého účtu vygenerují.

    Hodnotit kapitál? Co legislativa? Kde vzít klienty?

    Dobrou zprávou je, že situace je dnes  v této oblasti výrazně jiná než například před deseti lety.

    Sám jsem začal spravovat kapitál přes společnost založenou podle paragrafu §15, ZISIF, což už ale vyžaduje nemalé legislativní úsilí (plus potřebu získávat vlastní investory).

    Dnes existují platformy, které správu investic legislativně zastřešují a sami zprostředkují výkonnosti traderů investorům.

    Osobně v této oblasti využívám Darwinex a jeho službu Darwinex Zero. Darwinex je klasický broker, navíc se ale oproti jiným platformám zaměřuje na vyhledávání úspěšných traderů, jejichž výkonnost následně zprostředkovává investorům. Ti za správu svého kapitálu platí poplatky, o které se Darwinex dělí s tradery. Z pohledu tradera bych mohl služby Darwinexu shrnout tak, že mi poskytuje prostředí pro vytváření track recordu a na jeho základě pak pomáhá získávat finanční alokace – virtuální od Darwinexu a reálné od externích investorů. Darwinex přitom disponuje příslušnými licencemi a podléhá potřebným regulacím, sám se tak mohu starat jen o trading.

    A co je pro řadu obchodníků patrně nejlákavější – track record (a alokace) lze získávat na poskytnutý virtuální kapitál. Tedy bez vlastního risku.

    Upozornění: Darwinex nabízí službu Darwinex Zero, o které budu hovořit dále. Je to služba, kterou sám plánuji využít na obchodování futures. Služba není zadarmo a Darwinex Zero nabízí za zprostředkování klientů odměny. Do programu jsme zapojeni, ovšem maximální možnou míru odměny přenášíme zpět na čtenáře Finačníka v podobě slevy. O Darwinex Zero nepíši proto, abychom měli na serveru extra příjem, ale proto, že mi služba dává velký smysl a zcela rezonuje s tím, co na Finančníkovi děláme – maximalizujeme příjmy ze stabilní automatizované výkonnosti, která nemusí být nějak zásadně vysoká.

    Darwinex Zero

    Nabídka Darwinexu je poměrně komplexní a na Finančníkovi se jí patrně budeme věnovat i v budoucnu. Mj. bych rád popsal i vlastní zkušenosti se získáváním investorů na své strategie, které pomalu začínám na platformě obchodovat.

    V popisu začněme u služby Darwinex Zero, která se mi jeví jako nejrozumnější startovací bod pro začínající i zkušené obchodníky.

    Jde o platformu poskytující virtuální kapitál. Ovšem nejde o typickou „demo platformu“ – obchodování by zde mělo být velmi realistické, což vede k tomu, že na základě výkonnosti s virtuálním kapitálem lze v Darwinexu získávat stejné alokace kapitálu a investorů jako s reálným kapitálem.

    V Darwinex Zero se tedy obchoduje s nulovým vlastním kapitálem, ovšem lze vydělávat reálné peníze. A to několika způsoby:

    Automatické alokace

    Pokud bude vaše výkonnost splňovat základní kritéria, automaticky získáváte virtuální alokace od 30 000 euro. Alokace se přiděluje každý měsíc, a to na tři měsíce. Lze získat až tři alokace současně (tedy pak můžete pracovat s alokací 90 000 euro). Jestli na alokaci dosáhnete, si můžete ověřit kalkulačkou na webu darwinexzero.com.

    Pokud budete obchodovat například se zmíněnou výkonností 1,5 % a drawdownem max. 6 % za posledních 6 měsíců, pak splňujete minimální rating pro splnění alokace 30 000 euro:

    Kalkulačka automatických alokací v Darwinex Zero

    Kolik vyděláte, když budete mít alokaci 3*30 000 euro a dosáhnete další měsíc zhodnocení 1,5 %? Darwinex vyplácí 15 % ze zisku. Konkrétně tak vyděláte 202,50 euro. Není to nic zázračného, ale jsou to reálné první zisky při nulovém risku ztráty vlastního kapitálu. Pokud se vám v budoucnu dařit nebude a přijde výrazný drawdown, ztratíte za 3 měsíce jen alokaci, nikoliv vlastní kapitál. A jakmile se vám začne dařit, alokace můžete získat zpět.

    Ovšem automatické alokace jsou jen základ…

    Alokace na základě výkonnosti

    Dalším krokem získání kapitálu jsou virtuální alokace na základě výkonnosti ve srovnání s ostatními tradery na platformě.  V této fázi lze získat až 375 000 euro na tři měsíce s tím, že alokace se mohou překrývat (i zde se alokace přidělují každý měsíc). Žebříček výkonnosti, podle kterého se alokace přidělují, se v Darwinex platformě jmenuje DarwinIA Silver.

    Pokud splníte podmínky stability obchodování, můžete se přesunout do žebříčku DarwinIA Gold, kde se každý měsíc přidělují alokace až 500 000 euro, a to na 6 měsíců. A opět jde současně spravovat až 6 alokací. Virtuální alokace tak v této fázi může být až 3 miliony euro, přičemž výplaty podílu ze zisku jsou samozřejmě v reálných penězích.

    Alokace externího kapitálu

    S další historií obchodování lze pak na výkonnost získávat i skutečný externí kapitál. V praxi to funguje tak, že Darwinex „zabalí“ výkonnost tradera do indexu, ve kterém je normalizován risk. Těmto indexům se na platformě říká DARWINY, a všechny tak obchodují s podobně vysokým riskem. Pokud se investoři rozhodnou alokovat kapitál do vašeho indexu, získáváte z alokací 15 % výkonnostní poplatek. Což už rozhodně mohou být zajímavé peníze. Obchodník s aktuálně nejvyšší alokací spravuje na Darwinexu přes 31 milionů dolarů. Sami si pak můžete spočítat, kolik jsou odměny (15 % ze zisku). Takto vypadá aktuálně přehled investorských alokací:

    Přehled kapitálu investovaných do nejúspěšnějších Darwinů.

    Pochopitelně, že by bylo naivní mířit při začátku obchodování hned na první pozice v alokacích.

    Ale i s výrazně nižšími alokacemi už může trading sloužit jako slušný zdroj příjmů. A to při rozumné, dosažitelné výkonnosti. Což je přesně to, co si na Finančníkovi průběžně ukazujeme. Spojte si správu externího kapitálu s automatizací a získáte základ solidního podnikání nabízející reálnou šanci na finanční i časovou svobodu.

    Darwinex Zero a obchodované trhy

    V Darwinexu lze obchodovat Forex, CFD, cash akcie, ETF a futures z burz CME a Eurex. Jako hodně zajímavé se mi jeví obchodování přímých burzovních produktů – ve verzi „Akcie na platformě Metatrader 5“ lze obchodovat přímo na burze akcie a ETF (tj. nikoliv přes CFD). Ve verzi Futures na MetaTrader 5 pak futures (opět přímo na CME, tj. nikoliv přes CFD).

    Zejména obchodování futures je něco, co mi přijde v podobné službě dost jedinečné a je to důvod, proč sám plánuji službu využívat.

    Proč se Darwinex Zero vyplatí i zkušeným obchodníkům?

    Darwinex Zero není zadarmo. Stojí 38 euro měsíčně (jde o výrazné zlevnění, ještě před pár měsíci se platilo podstatně více). V případě účtu obchodujícího futures je to ještě o 5 euro více za data.

    Ale jak jsem psal výše, tento účet sám začínám využívat. Proč? Protože  v rámci futures účtu se získává virtuální kapitál milion eur. A na takovém už lze rozjet solidní futures diverzifikované portfolio obchodující například trend following či komplexnější jiné futures strategie. Tedy rozvinout strategie, které sám na svém účtu nemám ještě zapojené – například proto, že vyžadují příliš vysoký kapitál i na mé portfolio – bez jakéhokoliv risku ztráty vlastních peněz  i s vytvořením track recordu v dané oblasti. Navíc s vysokou pravděpodobností, že díky vyplácenému 15 % podílu z přidělovaných virtuálních alokací se mi poplatek za službu vrátí zpět (a ještě vydělám).

    Jinými slovy je to pro mě diverzifikace. Externí kapitál spravuji ve své existující společnosti pro správu externího kapitálu především pomocí systematických strategií pracujících s akciemi a ETF.  Na osobním účtu obchoduji opce. V Darwinex Zero plánuji vytvořit investovatelný track record pro diverzifikované futures portfolio.

    Získávání track recordu (historie obchodování) není běh na krátkou trať

    Když jsem své záměry s Darwinex Zero diskutoval s jinými tradery, dostával jsem dotazy, proč upřednostňuji tuto cestu vs. například challenge typu FTMO. Doufám, že tento článek na to již odpověděl. Jde o úplně jiné obchodní modely. Lidé, kteří si platí challenge, mají vesměs krátkodobé cíle – dosáhnout určité jedné mety. Splnit pravidla výzvy a získat alespoň na chvíli externí kapitál u prop firmy, o který velmi často přicházejí v momentě prvního porušení např. pravidel drawdownu.

    Sám vnímám trading jako běh na dlouhou trať a je mi blízký model, kdy na mě nikdo netlačí s konkrétními pravidly a omezeními výkonnosti. A cílem spolupráce je dlouhodobé hodnocení kapitálu.

    Líbí se mi, že v Darwinexu reálně fungují alokační modely, ve kterých je již poměrně dost kapitálu. Ano, i pro mě už je lákavé získat potenciálně do správy několik milionů euro. Už jen proto, že mě to nebude stát příliš extra práce, protože vše, co dělám, je automatizované. Navíc mě u Darwinexu přesvědčilo, že se zde pracuje s klasickými burzovními trhy, kde je z mé zkušenosti mnohem vyšší šance na úspěch než s CFD a forexem, které se nejčastěji používají v různých soutěžích typu „získej fundovaný účet“.

    Start pro začínající tradery

    Obchodovat s virtuálním kapitálem, získávat track record a postupné alokace reálného kapitálu, se mi jeví jako dobrá cesta i pro začínající obchodníky. Zejména proto, že se vaší hlavní motivací stane rutinní práce na přiměřené a stabilní výkonnosti.

    Pokud začínáte, tak podrobně o celém trading businessu v souvislosti s cílem spravovat větší účty (a jak na to) hovoříme v novém bezplatném kurzu Jak uspět v tradingu? Naučte se vydělávat na své sny (naše metody na Finančník.cz)

    Darwinex Zero slevový kupón

    Jak jsem zmínil výše, Darwinex Zero nabízí marketingové programy odměňující doporučení služby. Jelikož službu vnímám jako velmi kompatibilní s vizí, kterou na Finančníkovi razíme, rád službu doporučím samu o sobě. A odměnu, kterou bychom získali, můžete použít jako slevový kupón pro registraci. Registrovat se tak můžete se slevou 47 % z prvního poplatku 38 euro za předplatné. Přihlásit se můžete pomocí tohoto odkazu: https://www.darwinexzero.com/?fpr=financnik20e (nebo při registraci použijte slevový kupón FINANCNIK20E).

    23.6.2024

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i při správě většího externího kapitálu.

    • Líbí se 3
    • Děkuji 1

    Sdílíme, co nám samotným funguje.
    7 výukových lekcí.

    Jak reálně uspět v tradingu?

    Naučte se vydělávat na své sny (naše metody na Finančník.cz)

    Praktický návod, jak v trzích získat šanci vydělávat stovky tisíc až miliony dolarů ročně bez vlastního kapitálu a nutností trávit denně hodiny před počítači (bez práce to ale nepůjde).

    >> Získat kurz zdarma <<

    Další články na toto téma

    Obchodování futures skrz MetaTrader5 a python (Darwinex Zero)

    V článku Jak v tradingu vydělávat miliony a neriskovat své peníze zmiňuji, že jsem začal obchodovat futures portfolio na virtuálním kapitálu Darwinex Zero (milion dolarů). Tutoriál přináší shrnutí podstatných python funkcí, které pro to ve svém autotraderu používám.

    Celý tutoriál naleznete v TechLabu zde.
     
     
×
×
  • Vytvořit...