Pracovní skupina poskytovaná tradery pro tradery. Naleznete v ní odpovědi na své technické otázky týkající se programů Amibroker, Python, InteractiveBrokers TWS a TradeStation Global.
Dnes jsem to měl stejně. Bohužel nejsem na spolehlivém internetu a nemohu situaci konkrétně debugovat. Ale mám podezření, že to bude mít nějakou souvislost s tím, jak se zítra neplánovaně neobchoduje.
Vyřešeno. Správný login byl Administrator, doménu nebylo třeba nijak řešit. Problém byl v heslu. Nechal jsem si během registrace u Contabo "vygenerovat silné." Uložil jsem si ho. Ale nebylo v něm poznal, co je velké písmeno I a co je malé písmeno L. Tak kdyby měl někdo podobé potíže, zkontrolujte si i toto
Dobrý den,
dnes mi po dlouhé době hlásí autotrader chybu. Po spuštění oznámí, že skript je spuštěn, použitý konfigurační soubor, dále hlásí, že dnes nemůže obchodovat, poté probíhá načítání jako vždy, ale na konci místo očekávané věty "Kontex nebyl splněn, dnes neobchoduji" oznámí, že se nepodařilo načíst opční ceny v trhu SPY. V Optiontraderu na TWS však ceny vidím. Pro dnešek to nevadí, nebyl splněn kontext, ale kde může být chyba? Zkusil jsem několikrát restartovat TWS i skript, ale stále se stejným výsledkem.
S pozdravem Radek
Hezký den,
Dnes mi to z nějakého důvodu napsalo toto. Zkoušel jsem to s časovým odstupem 3x. Nevím o tom že by se něco změnilo. Včera běžel script bez problémů. Stalo se to někomu?
Díky
R
Po absolvování teoretické výuky je vašim úkolem přibližně měsíc paper tradovat portfolio nastavené v posledních lekcích workshopu.
Cílem není vydělávat peníze, ale rozjet praxi systematického tradingu. Získávat zkušenosti tím, jak se překonávají běžné výzvy a problémy.
Způsob papertradingu
Ideální fáze je použít obchodní platformu TWS od Interactive Brokers a do ní zadávat jednotlivé obchody. Současně je evidovat v Excelu. TWS zde uvádíme proto, že sami tuto platformu používáme, ale můžete použít software jakéhokoliv jiného brokera, popisované principy jsou univerzální.
Pokud nemáte prozatím otevřený obchodní účet a nejste rozhodnutí ve volbě brokera, pak není nutné v tuto chvíli účet zakládat a můžete to nechat na později. Pro začátek lze obchody evidovat pouze v šabloně obchodního deníku, kterou naleznete ke stažení v tomto příspěvku. Vývoj cen otevřených pozic můžete sledovat například na stránkách Yahoo Finance.
Nicméně přímé zapojení obchodní platformy má velkou výhodu, aktivním používáním TWS si odneste z tohoto workshopu daleko více zkušeností.
Každodenní praxe paper tradingu
Každý den by se vaše praxe měla skládat z následujících kroků:
Do obchodního deníku si zapište obchody provedené předchozí den.
Zkontrolujte otevřené pozice a porovnejte ji s tabulkou v dashboardu (tradingroom.financnik.cz)
Zadejte do trhu nové příkazy dle dashboardu
Vstupy do pozic
Vstupuje pouze do nových signálů, které vidíte v dashboardu Trading Room. Do pozic vedených jako otevřené zpětně nenaskakujte. U mean reversion systémů (DEEPDIP a MR3000) obchody trvají kratší dobu a pozice se po několika dnech srovnají. U systému Monday Buyer je nové pozice třeba otevírat až po uzavření některé z předchozích. U systému NDX SMO otevíráme pozice jednou měsíčně (druhý obchodní den v měsíci).
Velikost pozic
Abychom mohli zadat první příkazy do trhu, musíme vědět, jak velké pozice nám nastavený money management dovolí otevřít. Výpočet pozic za nás po úvodní konfiguraci zpracovává prostředí Trading Room, kdy v rámci tabulky se signály se zobrazí také počty akcií, které budeme obchodovat. Jedná se však o klíčový prvek, proto je důležité vědět, jak se pozice počítají.
Každému systému přidělíme kapitál v určeném procentu z kapitálu celého portfolia.
Pokud získanou hodnotu vydělíme hodnotou max. počtu pozic daného systému, získáme velikost kapitálu na jednu pozici. Jedná se o základní princip, kdy každé strategií přidělujeme fixní velikost kapitálu a tento přístup budeme používat v rámci obchodování našeho vzorového portfolia. Pokročilejším způsobem je reinvestování zisků, kdy velikosti pozic upravujeme podle velikosti kapitálu a v praxi se nám osvědčila úprava velikosti pozic na měsíční bázi (v průběhu měsíce pozice neměníme a změny kapitálu zohledňujeme až na konci měsíce).
K určení počtu akcií, které budeme nakupovat, používáme limitní nebo close cenu, podle toho, se kterou konkrétní strategie pracuje. Pokud bychom tedy například měli vstupovat do pozice za limitní cenu 46.94$, použijeme vzorec: pozice = kapitál / cena_limit ---> 2000 / 46.94 = 42.61. Výsledný počet zaokrouhlíme směrem dolů, abychom nepřesáhli stanovený kapitál na pozici, tedy obchodovat budeme 42ks akcií.
Aktualizace obsahu dashboardu
Dashboard v prostředí Trading Room se aktualizuje ve dvou fázích. V 7:05 probíhá první generování dashboardu, v prostředí se zobrazí nové signály platné pro daný obchodní den. Nicméně v praxi se ukázalo, že poskytovatel EOD dat občas v průběhu dopoledne provádí dodatečnou korekci cen, která může ovlivnit poskytované signály. Proto v 11.20 probíhá druhé generování dashboardu, které případné korekce zohlední a poskytne finální pohled na signály.
Pokud si aktivujete automatické odesílání signálu, bude přijatý email s informací o nových signálech potvrzením konečné aktualizace.
Obchodní příkazy odesíláme do obchodní platformy před otevřením trhů, je tak nutné najít si během dopoledne několik minut na přípravu. Pokud jste v té době v práci a nemáte prozatím možnost věnovat se v té době trhům pak nezoufejte, v průběhu papertradingu je možné obchody sledovat i zpětně. Do budoucna je navíc možné veškeré postupy automatizovat, tedy zajistit aby počítač jednotlivé kroky prováděl ve stanoveném čase za nás. Principům automatizace se však v rámci tohoto workshopu nevěnujeme.
Obchodní deník
Pro evidenci obchodů můžete použít tento obchodník deník: Obchodní deník.xlsx
Včera u mě výborně zafungoval hedging long NDX SMO krátkodobým breaktem (plus vydělával MR3000 Short):
Navíc díky volatility targetingu strategie NDX SMO (pozice se přizpůsobují volatilitě) držím jen cca třetinu běžné alokace.
A tak přestože "smart beta" strategie pochopitelně včera ztrácela. Účet jako celek mi krásně rostl.
Pozor! Zítra 9.1.2025 bude US burza uzavřena.
No právě, že ne. Včera jsem jel normálně na verzi 0.2 .... konfigurační soubor mám upravený jelikož jedu na verzi 0.2 .... jediné co jsem měnil, že jsem včera dal pryč trh FDAX. Pak jsem ještě přepisoval 3 na 4 podle výše zmíněných úprav. Ale vše jsem i zkoušel vrátit. Zasílám i config. Takže u vás vše normálně jede?
a nepřecházel jste z nějaké starší verze?
od verze 0.2 se pracuje s trochu jiným konfiguračním souborem: https://www.financnik.cz/forum/topic/5246-milionove-portfolio-bez-rizika/page/23/#findComment-321821
Starší konfigurační soubor je třeba trochu upravit - viz instrukce.
P
Dobrý den Petře,
Několikrát jste zmiňoval, že když Vám přijde signál na otevření pozice v různých strategiích na stejnou akcii, tak pozici otevíráte pouze v jedné strategii. Jak se díváte a řešíte situace, když Vám přijde vstupní signál na různé akcie, ale ty spolu velice silně korelují? Mám na mysli třeba GOOG vs GOOGL, nebo LLYVA vs LLYVK ?
Vašek
Update Darwinex Zero autotraderu na verzi 0.21
Data se nově stahují v rozsahu 4 * perioda pro výpočet ATR.
Pokud z nějakého důvodu nelze vypočítat počet kontraktů (např. chybí ATR), skript nastaví hodnotu kontraktů na nula. Tuto skutečnost zaloguje a také pošle email (pokud je nastaven).
Download skriptu je v prvním příspěvku vlákna.
Server od roku 2003 vydává
Centrum finančního vzdělávání, s.r.o. info@financnik.cz
Upozornění: Všechny informace poskytované na Financnik.cz jsou určeny výhradně ke studijním účelům témat týkajících se obchodování na burze a neslouží v žádném případě coby konkrétní investiční či obchodní doporučení. Provozovatel serveru ani jednotliví autoři nejsou registrovanými brokery či investičním poradcem ani makléřem. Jsou-li na stránkách zmiňovány konkrétní finanční produkty, komodity, akcie, forex či opce, vždy a pouze za účelem studia obchodování na burze. Vydavatel serveru není zodpovědný za konkrétní rozhodnutí jednotlivých uživatelů. Burzovní obchodování a investování s finančními instrumenty (a komoditami obzvláště) je vysoce rizikové. Rozhodnutí obchodovat komodity a akcie je odpovědností každého jednotlivce a jedině on sám nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Pamatujte, že burza má svá pravidla, kterým je třeba porozumět, než začnu riskovat své vlastní peníze!